Παλαιοημερολογίτες, Εβραίοι και Ρωμαίοι…
Για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η χθεσινή ημέρα (Πρωτοχρονιά) ήταν απλώς μία ακόμα καθημερινή μέρα. Ξύπνησαν το πρωί, πήγαν στη δουλειά τους, γύρισαν το μεσημέρι για φαγητό και ξεκούραση, ενώ το βράδυ πέρασαν χρόνο με τα παιδιά τους ή χαλάρωσαν μπροστά στην τηλεόραση, πριν πέσουν για ύπνο.
Δεν ήταν αργία, δεν αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος με συγγενείς ή φίλους, ούτε έλαβαν δώρα. Κι αυτό γιατί για αυτούς, ο χρόνος παρέμεινε αμετάβλητος. Από τα περίπου 7,59 δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη, περίπου 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή πάνω από το μισό, θα γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου σε μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη διαφόρων ημερολογίων, καθώς πολλές θρησκείες και πολιτισμοί ακολουθούν τα δικά τους ημερολόγια, που διαφέρουν από το δικό μας, το οποίο καθορίζει την αλλαγή από το 2024 στο 2025.
Ακόμα και στη χώρα μας παρατηρούμε αυτή τη διαφοροποίηση. Χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξοι Παλαιοημερολογίτες θα γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου την 13η Ιανουαρίου, αφού ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο έχει 13 μέρες διαφορά από το Γρηγοριανό που ακολουθεί η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου. Ενδεικτικά, το παλαιό ημερολόγιο ακολουθούν και οι μονές του Αγίου Όρους.
Η Πρωτοχρονιά για όλους μας είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση. Αφήνουμε τον παλιό χρόνο πίσω και καλωσορίζουμε τον νέο με νέες προσδοκίες και στόχους. Ωστόσο, η ακριβής στιγμή αυτής της αλλαγής διαφέρει από τόπο σε τόπο. Για παράδειγμα, πριν από περίπου 4.000 χρόνια, οι Βαβυλώνιοι αποφάσισαν να γιορτάζουν την αρχή του νέου έτους κάθε άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία, που φέτος θα συμβεί το Σάββατο 20 Μαρτίου.
Η Πρωτοχρονιά για τους Ρωμαίους γιορταζόταν την 1η Μαρτίου, και μάλιστα το όνομα των μηνών μας, όπως ο Οκτώβριος (ο 8ος μήνας), προέρχεται από μια εποχή που ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Σήμερα, η Πρωτοχρονιά, αν και παραμένει μια κινητή εορτή, εξακολουθεί να συνδέεται με το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κίνα θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το αρχαίο κινεζικό ημερολόγιο, το οποίο συνδυάζει ηλιακές και σεληνιακές φάσεις. Το ημερολόγιο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του έτους να γίνεται σε διαφορετική ημερομηνία κάθε χρόνο.
Αντίστοιχα, για το Ισλάμ, η Πρωτοχρονιά ακολουθεί το σεληνιακό ημερολόγιο και θα γιορταστεί το 2025, μεταξύ 25 με 26 Ιουνίου. Το ισλαμικό ημερολόγιο βασίζεται στο έτος Εγίρας (622 μ.Χ.) και από τότε οι μουσουλμάνοι υπολογίζουν τα χρόνια τους.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι Εβραίοι γιορτάζουν τη δική τους Πρωτοχρονιά (Ρόου Σασανά) τον Σεπτέμβριο, και φέτος θα γιορτάσουν την αλλαγή του έτους το διάστημα από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, για τους Ινδουιστές, η Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζεται σε μία αλλά σε πολλές διαφορετικές ημερομηνίες, καθώς εξαρτάται από την περιοχή και τις παραδόσεις τους. Για παράδειγμα, η Πρωτοχρονιά στη νότια Ινδία γιορτάζεται στις 14 Απριλίου.
Για τους Ιρανούς, η αλλαγή του χρόνου γίνεται κατά την εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο. Η Πρωτοχρονιά, γνωστή ως Νορούζ, συνδέεται με την αναγέννηση και την επικράτηση του καλού.
Ακόμη, για τους Παλαιοημερολογίτες, η αλλαγή του χρόνου έρχεται με καθυστέρηση 13 ημερών, και έτσι η Πρωτοχρονιά τους θα εορταστεί στις 13 Ιανουαρίου.
Η Πρωτοχρονιά, λοιπόν, είναι μια κινητή εορτή που γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα