Κρήτη 01.06.2024, 13:06

Οι δωρητές οργάνων υπερδιπλασιάστηκαν στην Ελλάδα – Η συμβολή του ΠΑΓΝΗ

Σημαντική η συμβολή Τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν στην Ελλάδα το 2023 οι δωρητές οργάνων, καθώς πλησίασαν τους 90, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Στον υπερδιπλασιασμό μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων.

Συγκεκριμένα όπως όλα δείχνουν, ότι καθοριστική σε αυτό το πρωτοφανές για τη χώρα μας αποτέλεσμα με τους δωρητές οργάνων, είναι η συμβολή του θεσμού των 7 Τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2022 και εφαρμόστηκε σχεδόν πλήρως το 2023, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ήδη, στα νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί ο θεσμός οι δότες έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά, εντός του 2024 αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και όσο η πολιτεία στηρίζει τον θεσμό, ολοένα και περισσότερο.

Τι είναι, όμως, οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων;

Όπως ανέφεραν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δωρεά Οργάνων – Αλυσίδα Ζωής», που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα «Organmeetings» του Ιδρύματος Ωνάση, οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων είναι γιατροί ή νοσηλευτές, με ευρεία εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενο των μεταμοσχεύσεων, αλλά και στη δωρεά οργάνων.

Η βάση τους βρίσκεται σε 7 νοσοκομεία της χώρας, και συγκεκριμένα:

1. ΑΤΤΙΚΗ

α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

β.  «ΣΩΤΗΡΙΑ»

γ.   ΚΑΤ

2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

α.  «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

β.  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

3. ΚΡΗΤΗ

ΠΑ.Γ.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

4. ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνοπτικά, οι Τοπικοί Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ έχουν τα εξής καθήκοντα:

Φροντίζουν για την αναζήτηση, τον εντοπισμό, τον έλεγχο και την κλινική υποστήριξη των δυνητικών δοτών σε κάθε κλινική του νοσοκομείου τους απ’ όπου μπορεί να προκύψει δότης.

Ενημερώνουν την οικογένεια του δυνητικού δότη για τη δυνατότητα δωρεάς και την υποστηρίζουν ψυχολογικά.

Συντονίζουν σε τοπικό επίπεδο τη διαδικασία Δωρεάς Οργάνων και Ιστών σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3984/2011 «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις».

Οργανώνουν, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ., την προώθηση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών εντός του νοσοκομείου τους, αλλά και στο ευρύ κοινό της περιοχής τους.

 «Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της δωρεάς οργάνων. Γνωρίζουμε καλά βέβαια -και από έρευνες- ότι γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι Έλληνες. Υπάρχει μία εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Έλληνες είναι κατά της δωρεάς οργάνων, κάτι που δεν ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως επιβεβαιώνουν και οι οικογένειες δοτών που βρίσκονται στην αίθουσα και σε όλη την Ελλάδα. Αποδεικνύεται, όμως, περίτρανα και από τον θεσμό των 7 Τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2022 και λειτούργησε σχεδόν πλήρως το 2023, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Σε αυτά τα νοσοκομεία που τοποθετήθηκαν οι συντονιστές, για αντίστοιχες χρονικές περιόδους, υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλώσεις εγκεφαλικών θανάτων και οι δότες. Άρα, αν οργανώσουμε το σύστημα σωστά, θα αυξήσουμε τους δότες», ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Organmeetings» του Ιδρύματος Ωνάση.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα