Ηράκλειο 24.04.2024, 13:16

Οι εθελοντές αναδείχθηκαν στο Πετροκεφάλι

Πίνακας Περιεχομένων

Παιδιά και ενήλικες «σήκωσαν μανίκια»

Λίγο πριν το Πάσχα και με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει, κάτοικοι του Πετροφαλίου, εθελοντικά ανέλαβαν τον καθαρισμό του χωριού τους.

Στα social media, η φωτογραφική απόδειξη του εθελοντισμού σε όλες τις ηλικίες, που με μερικές ώρες εργασίας, ανανέωσαν και καθάρισαν το Πετροκεφάλι, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες.

Μπορείτε να δείτε μερικές από τις φωτογραφίες:

Το Πετροκεφάλι

Το χωριό βρίσκεται στη μέση της πεδιάδας της Μεσσαράς 59 χλμ. από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 60 μ.. Ανήκει στο δήμο Μοιρών και επάγεται στην επαρχία Καινουργίου. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι κάτοικοι του χωριού αριθμούνται στους 733.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή του χωριού γίνεται την εποχή της Ενετοκρατίας, με τον Πέτρο Καστροφύλακα το 1583, να αναφέρει ως Petrochieffali 139 κατοίκους.

Η γεωγραφική τοποθεσία του Πετροκεφαλί είναι ευνοημένη καθώς καλλιεργείται όλο το εύρος των φυτών στην πεδιάδα της Μεσσαράς, συμπεριλαμβανομένων ελιών, αγριολούλουδων, αμπελιών και σιτηρών. Στο παρελθόν, καλλιεργούνταν κάπνος, μετάξι, καλαμπόκι και ρύζι λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων.

Το Πετροκεφάλι συνεχίζει την ανάπτυξή του, με τη λειτουργία ενός 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου. Υπάρχουν επίσης ποδοσφαιρική ομάδα, κοινοτικά πάρκα, παιδική χαρά και αγροτικός συνεταιρισμός.

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι το Άγιο Πνεύμα (1865) και ο δεύτερος πολιούχος το Άγιος Ελευθέριος.

Ο Σύλλογος

Ιδρύθηκε το 1978 ως Σύλλογος Νέων Πετροκεφαλίου και ήταν πρωτοποριακός στις δραστηριότητές του πάνω σε ζητήματα πολιτισμού. Με οργανωμένες εκδρομές, παραδοσιακούς χορούς, διαλέξεις και το γνωστό καρναβάλι κάθε Καθαρά Δευτέρα, δραστηριοποιήθηκε ανεπανάληπτα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς.

Οι στόχοι του συλλόγου είναι η ενίσχυση του πολιτισμού και μόρφωση των κατοίκων, η καλλιέργεια της αλληλεγγύης, η ανάπτυξη των ιδανικών της δημοκρατίας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι προσπάθειές του εστιάζουν σήμερα σε ορισμένα δύσκολα εγχειρήματα με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η αναστήλωση του Νερόμυλου και Φάμπρικας, καθώς και κατασκευή αγάλματος του ηρωικού Ξωπατέρα. Επίσης, λειτουργείται Τράπεζα Αίματος με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Δείτε ακόμα

Ειδική Μονάδα «1864» στον Ελληνικό Στρατό και συστήματα αντι-drone

Νίκος Δένδιας στο περιοδικό «Παραπολιτικά»: Η απαγόρευση της εισόδου στον ελληνικό εναέριο χώρο θα επιβληθεί

343 Μοίρα: Οι «κυνηγοί» των εχθρικών ραντάρ που εξορμούν από την Κρήτη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα