Η επεξεργασία στις κύριες χώρες παραγωγής βρίσκεται σε ύφεση
Η επιβράδυνση της παραγωγής στα εργοστάσια κακάο σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να εντείνεται, σε μια ένδειξη ότι η κρίση λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών που είχαν καταγραφεί τον περασμένο χειμώνα εξακολουθεί να βαρύνει τα κέρδη των μεταποιητών και ως εκ τούτου το κόστος των σοκολατένιων γλυκών δεν είναι πιθανό να μειωθεί σύντομα.
Στην Ευρώπη, την ήπειρο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας, η άλεση του κακάου -η διαδικασία μετατροπής των κόκκων σε βούτυρο και σκόνη για σοκολάτα και άλλα γλυκά- φέρεται να έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο για το τρίτο τρίμηνο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 11 αναλυτών και traders.
Η επεξεργασία στην Ασία για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, ενώ η Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Η επεξεργασία στις κύριες χώρες παραγωγής βρίσκεται επίσης σε ύφεση.
Τα επίσημα στοιχεία — που θεωρούνται ως δείκτης της ζήτησης κακάου — αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Παρότι οι τιμές του κακάο στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει ραγδαία -σχεδόν στο μισό από την κορύφωσή τους τον περασμένο Δεκέμβρη- οι σοκολατοποιοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ακριβά αποθέματα που εξασφάλισαν όταν οι τιμές ήταν υψηλές.
Δεν αναμένεται ανάκαμψη ακόμη και στο τρέχον τρίμηνο, καθώς οι μεταποιητές έχουν ήδη κλειδώσει υψηλές τιμές για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Jonathan Parkman, επικεφαλής των αγροτικών πωλήσεων της Marex Group.
«Η ζήτηση για βούτυρο κακάο είναι χαμηλή και ο κόσμος δεν ανησυχεί τόσο για την προσφορά αυτή τη στιγμή όσο πέρυσι», δήλωσε ο Parkman.
«Παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση υποκατάστατων του βουτύρου κακάο λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάου».
Οσο η διαδοχική έλλειψη προσφοράς οδήγησε τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, οι σοκολατοποιοί αντέδρασαν αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και αλλάζοντας τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα επιπλέον υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, ενώ χρησιμοποιούν φυτικά έλαια ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο.
Σημειωτέον ότι οι τιμές του βουτύρου κακάο έχουν πέσει περίπου 75% φέτος.
Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα ένας βασικός δείκτης κερδοφορίας — ο οποίος εξετάζει τις τιμές του βουτύρου κακάου και της σκόνης κακάου σε σχέση με το κόστος των σπόρων — να γίνει αρνητικός τον Αύγουστο, καθιστώντας επιζήμιο για τους μεταποιητές να αλέθουν το κακάο στους ρυθμούς που το έκαναν στο παρελθόν, σύμφωνα με στοιχεία της KnowledgeCharts, μιας μονάδας της Commodity Risk Analysis.
Παρότι η πρωτοφανής κρίση προσφοράς κακάο έχει αρχίσει να υποχωρεί και η χαμηλή ζήτηση έχει ωθήσει τις τιμές στα επίπεδα των αρχών του 2024, οι σοκολάτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πρόκειται να γίνουν φθηνότερες στο άμεσο μέλλον.
Και οι καταναλωτές αντιδρούν. Οι πωλήσεις σοκολατένιων γλυκών στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά περισσότερο από 21% στις 13 εβδομάδες που έληξαν στις 7 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Circana.
«Ο κλάδος εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα υψηλότερου κόστους και συνεχιζόμενης μεταβλητότητας, που απαιτεί ευελιξία και συνεχή προσαρμογή από τους επιμέρους παράγοντες», έγραψε η Julia Buech, ανώτερη αναλύτρια καταναλωτικών τροφίμων στη Rabobank, σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα.
«Οι κατασκευαστές έλαβαν μέτρα για να μειώσουν τη χρήση προϊόντων κακάου. Θα επιστρέψουν τώρα γρήγορα στην προηγούμενη κατάσταση; Δεν νομίζω», δήλωσε η Judy Ganes, πρόεδρος της J. Ganes Consulting.
«Θα αυξήσουν τη χρήση βουτύρου, όταν οι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά στη γεύση όταν χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ή άλλα υποκατάστατα;», προσθέτει.
Πηγή: moneyreview.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα