Style 05.09.2024, 14:06

Οι σεισμοί γίνονται χρυσάφι – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Λύθηκε το μυστήριο με τις γιγαντιαίες ράβδους

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ακριβώς πώς οι σεισμοί προκαλούν τους κρυστάλλους χαλαζία να σχηματίσουν μεγάλες χρυσές ράβδους — λύνοντας επιτέλους ένα μυστήριο που είχε προβληματίσει τους ερευνητές για δεκαετίες.

Ο χρυσός σχηματίζεται φυσικά μέσα στον χαλαζία — το δεύτερο πιο άφθονο ορυκτό στη φλοιό της Γης. Αλλά, σε αντίθεση με άλλους τύπους χρυσών κοιτασμάτων, αυτά που βρίσκονται στον χαλαζία συχνά συγκεντρώνονται σε γιγαντιαίες ράβδους. Αυτές οι ράβδοι επιπλέουν στη μέση των λεγόμενων «φλεβών χαλαζία», που είναι ρωγμές σε βράχους πλούσιους σε χαλαζία που περιοδικά γεμίζουν με υδροθερμικά υγρά από τα βάθη της φλοιού.

Δύο στοιχεία έδωσαν τη λύση στο μυστήριο

Δύο ξεχωριστά στοιχεία βοήθησαν τον Chris Voisey και τους συναδέλφους του να λύσουν το μυστήριο των χρυσών ράβδων, είπε. Το πρώτο ήταν ότι οι μεγαλύτερες ράβδοι εμφανίζονται σε κοιτάσματα οργονικού χρυσού, που είναι κοιτάσματα που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια σεισμών.

Το δεύτερο ήταν ότι ο χαλαζίας είναι ένα πιεζοηλεκτρικό ορυκτό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργεί το δικό του ηλεκτρικό φορτίο ως αντίδραση στο γεωλογικό στρες, όπως το στρες που προκαλείται από σεισμούς. «Όταν το βάλεις όλα μαζί, σχεδόν φαίνεται πολύ ωραίο» είπε ο Voisey.

Οι σεισμοί

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σεισμοί σπάνε τα πετρώματα και αναγκάζουν τα υδροθερμικά υγρά να ανέβουν μέσα στις φλέβες του χαλαζία, γεμίζοντάς τες με διαλυμένο χρυσό. Ως αντίδραση στο στρες του σεισμού, οι φλέβες του χαλαζία ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ηλεκτρικό φορτίο που αντιδρά με τον χρυσό, προκαλώντας την πρόπτωση και στερεοποίηση του χρυσού.

Ο χρυσός συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία γιατί «ο χρυσός που διαλύεται προτιμά να συγκεντρώνεται πάνω σε ήδη υπάρχουσες ράβδους χρυσού» είπε ο Voisey. «Ο χρυσός λειτουργεί ουσιαστικά ως ηλεκτρόδιο για περαιτέρω αντιδράσεις, υιοθετώντας την τάση που δημιουργούν οι κοντινές κρυσταλλικές δομές χαλαζία».

Αυτό σημαίνει ότι στις φλέβες του χαλαζία, ο χρυσός στερεοποιείται σε συστάδες που μεγαλώνουν με κάθε σεισμό. Οι μεγαλύτερες ράβδοι χρυσού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ζυγίζουν περίπου 130 λίβρες (60 κιλά), είπε ο Voisey.

Το πείραμα επιβεβαίωσε τη θεωρία με τις ράβδους χρυσού

Για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές προσομοίωσαν την επίδραση ενός σεισμού σε κρυστάλλους χαλαζία στο εργαστήριο. Βύθισαν τους κρυστάλλους σε υγρό που περιείχε χρυσό και αναπαρήγαγαν σεισμικά κύματα για να δημιουργήσουν μια πιεζοηλεκτρική φόρτιση. Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι υπό γεωλογικό στρες, ο χαλαζίας μπορεί να παράγει αρκετά μεγάλο τάση για να προκαλέσει την πρόπτωση του χρυσού.

Η προσομοίωση επιβεβαίωσε επίσης ότι ο χρυσός προτιμά να στερεώνεται πάνω σε υπάρχουσες εναποθέσεις χρυσού στις φλέβες του χαλαζία, γεγονός που βοηθά στην εξήγηση του σχηματισμού μεγάλων ράβδων χρυσού. «Το να έχουμε υπάρχοντα χρυσό και να γίνεται ουσιαστικά ο καταλύτης ή η κεραία που προσελκύει άλλον χρυσό ήταν πολύ, πολύ συναρπαστικό,» είπε ο Voisey.

Μελλοντικές επιπτώσεις

Μία από τις επιπτώσεις της μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες μπορούν τώρα να δημιουργήσουν μεγάλες ράβδους χρυσού στο εργαστήριο, «αλλά δεν είναι αλχημεία» είπε ο Voisey. «Θα πρέπει να έχετε χρυσό σε λύση και μετά απλά να τον μεταφέρετε από το υγρό σε κάτι άλλο».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν παρέχουν στους γεωλόγους και τις εταιρείες εξόρυξης νέες ενδείξεις για το που να εξορύξουν χρυσές ράβδους. Η καλύτερη επιστήμη που μπορεί να προσφέρει προς το παρόν είναι μια συσκευή που ανιχνεύει πιεζοηλεκτρικά σήματα από χαλαζία σε βάθος, είπε ο Voisey. «Αυτό μπορεί να σας πει που βρίσκονται οι φλέβες του χαλαζία — αλλά δεν σας λέει αν υπάρχει χρυσός στις φλέβες αυτές».

Πηγή: foxreport.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα