Του Αργύρη Κατσαμάνη – Η ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, ειδικά όταν αφορά τις ζωές αθώων παιδιών, οφείλει να είναι καθολική και αδιαίρετη. Η τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ) για τα θύματα στη Γάζα, συνοδευόμενη από την προβολή σχετικού πίνακα στα γραφεία της, αναδεικνύει τη σημασία της αλληλεγγύης σε τραγωδίες. Ωστόσο, η σιωπή της για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπου 596 παιδιά έχουν σκοτωθεί 1.736 έχουν τραυματιστεί, και 19.546 έχουν απαχθεί δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη συνέπεια και την αμεροληψία της.
Η δολοφονία, απαγωγή ή ο τραυματισμός παιδιών, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή συγκρούσεων, αποτελεί παγκόσμια τραγωδία που δεν μπορεί να υποτάσσεται σε πολιτικές ή ιδεολογικές προτεραιότητες. Ενώ η ΕΝΔΕ έχει καταδικάσει στο παρελθόν ποικίλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων…..
…..όπως…..την Δύση για τη σφαγή των Χούτου από τους Τούτσι της Ρουάντα και την υποστήριξη του Σουχάρτο στην Ινδονησία ,τις ΗΠΑ για το εμπάργκο κατά της Κούβας και για την κατανομή των εμβολίων κατά την κρίση του Covid-19 που άφησε αβοήθητο τον τρίτο κόσμο, την απέλαση Σύριων προσφύγων από τη Δανία, τον περιορισμό της ελεύθερης γνώμης καλλιτεχνών στην Ισπανία, τις πολιτικές του Μπολσονάρο στη Βραζιλία, την πολιτική του Ισραήλ και τις δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, και την παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία, η απουσία αντίστοιχης τοποθέτησης για τη ρωσική θηριωδία και επιθετικότητα στην Ουκρανία προκαλεί προβληματισμό…
Η επιλογή να σιωπήσει σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας μπορεί να εκληφθεί ως υποκριτική. Η επιλεκτική ευαισθησία, είτε βασίζεται σε πολιτικά κίνητρα είτε σε προσωπικές προτιμήσεις – αμείλικτοι μόνο όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Δύση ή τις ΗΠΑ ή φίλιες με αυτές χώρες – έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες της οικουμενικής δικαιοσύνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για εγκλήματα πολέμου που περιλαμβάνουν την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Η στάση της ΕΝΔΕ ως μοναδικής εξαίρεσης στην ευρωπαϊκή κοινότητα, που δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσική θηριωδία, δημιουργεί ερωτήματα για την αντικειμενικότητα την αμεροληψία και την ευαισθησία της απέναντι στις αρχές της δικαιοσύνης και για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα .
Είναι καιρός λοιπόν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ενδε) να επανεξετάσει τη στάση της και να τοποθετηθεί με ισορροπία και αμεροληψία, δείχνοντας έμπρακτα την αφοσίωσή της στις πανανθρώπινες αξίες που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί. Μόνο έτσι μπορεί να ενισχύσει το κύρος της και να δικαιώσει το ρόλο της ως υπερασπιστής της παγκόσμιας δικαιοσύνης όπως τουλάχιστον θέλει να εμφανίζεται …
* Πρωτοδίκης ΕΕ, Μέλος Εφετειακής Ανατολικής Κρήτης
Η γενική εισαγγελέας Nida Grunskienė
Η γενική εισαγγελέας Nida Grunskienė ξεκίνησε προανάκριση σύμφωνα με το άρθρο 102 του Ποινικού Κώδικα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. «Απέλαση και μετεγκατάσταση αμάχων» και άρθ. 100-2. «Χωρισμός παιδιών».
Συνολικά 19.546 παιδιά που απελάθηκαν και εκτοπίστηκαν βίαια έχουν ταυτοποιηθεί έως τον Αύγουστο του 2024. Η δημόσια ένωση «Ουκρανικό Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (UMPD), η δημόσια οργάνωση «Περιφερειακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Φωνές των Παιδιών» δημοσίευσαν τη μελέτη «(Μη)επιστροφή των παιδιών
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα