Κόσμος 16.06.2024, 17:42

Ουκρανία: Η τελική διακήρυξη της Συνόδου – «Ο πόλεμος της Ρωσίας προκαλεί οδύνη σε μεγάλη κλίμακα»

«Ο πόλεμος της Ρωσίας προκαλεί οδύνη σε μεγάλη κλίμακα», αναφέρει μεταξύ άλλων η τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία

Η υποστήριξη των Δυτικών και άλλων ηγετών στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία δείχνει πως το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη διήμερη σύνοδο που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ.

“Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε στην ολομέλεια. “Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο έχει φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι”, είπε μετά τις συνομιλίες.  “Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών — ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα”.

Τελικό ανακοινωθέν

Ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή» όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις», αναφέρει η τελική διακήρυξη.

Οι χώρες που δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν

Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση. Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.

Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως «παρατηρητής», δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

Κ. Μητσοτάκης: «Ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, ρωτήθηκε ποιες προσδοκίες δημιουργούνται για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία των δύο μερών – δεδομένου ότι η Μόσχα θέτει τους δικούς της όρους οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί – και αν επίσης έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο για μια ακόμη αντίστοιχη σύνοδο.

«Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συνιστά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επανεπιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, «αν λάβει, παραδείγματος χάριν, κανείς υπόψιν το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί, παραδείγματος χάριν, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμαζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη, επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική της κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιονδήποτε τρόπο, της ισχύος ουσιαστικά, του δυνατού εις βάρος του πιο αδύναμου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών, που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και τον μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία. Και βέβαια, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας».

Σε ερώτηση για τις διμερεις επαφές που είχε στην Ελβετία και τι περιμένει αύριο από το δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Πράγματι, είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου, να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κας von der Leyen για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βίντεο από την αιματηρή συμπλοκή στο μίνι μάρκετ στα Χανιά

Αιματηρή επίθεση στα Χανιά: «Δεν έχω διαφορές με κανέναν» – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ

Η ΝΔ έχασε, αλλά οι άλλοι κλυδωνίζονται

Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής συμπλοκής στο μίνι μάρκετ

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ξάνθη – ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο

Κρήτη: «Έσπασε» τα σύνορα η περίπτωση του 29χρονου αγρότη που επέζησε από πυροβολισμό στο κεφάλι

Ηράκλειο: Άναψαν τσιγάρο στο αεροπλάνο και συνελήφθησαν


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα