Τραγική η κατάσταση στους απεικονιστικούς ελέγχους λόγω της υποστελέχωσης
Τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να περιμένουν τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 6 – 7 ετών, προκειμένου οι γονείς τους να καταφέρουν να κλείσουν ραντεβού για μαγνητική τομογραφία υπό αναισθησία στο ΠΑΓΝΗ, καθώς προβλέπεται μόλις ένα περιστατικό για τακτική εξέταση τον μήνα, λόγω της υποστελέχωσης που μαστίζει το μεγαλύτερο νοσοκομειακό ίδρυμα της Κρήτης σε τεχνολόγους ακτινολόγους.
Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στον μαγνητικό τομογράφο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τους απεγνωσμένους γονείς, οι οποίοι καλούνται ουσιαστικά να περιμένουν μέχρι και 8 μήνες για την εξέταση των παιδιών τους, με πολλούς εξ’ αυτών, εφόσον φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αναζητούν διέξοδο σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στην πρωτεύουσα! Και αυτό διότι οι μαγνητικές τομογραφίες στα παιδιά πραγματοποιούνται μόνο στο ΠΑΓΝΗ!
Η τεράστια καθυστέρηση στη διενέργεια των απεικονιστικών ελέγχων σε παιδιατρικούς ασθενείς καταδεικνύει, με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι τα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία του νησιού, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς και στους πολίτες της Κρήτης και οδηγούν σταδιακά στην περεταίρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
«Εναλλάξ»… η λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων
Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση δεν αφήνει φυσικά ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στο ΠΑΓΝΗ, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα εξαιτίας της έλλειψης τεχνολόγων ακτινολόγων και νοσηλευτών, όπως επισημαίνει στο Cretatimes.gr o Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται πολύ λιγότεροι ασθενείς από τα απεικονιστικά μηχανήματα στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού.
Τα προβλήματα που επικρατούν συνολικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, με χαρακτηριστικά τα παραπάνω παραδείγματα των απεικονιστικών ελέγχων, αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζητούμενο τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με ιατρικό, τεχνολογικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από… μόνα τους τα σύγχρονα μηχανήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να περιθάλψουν τους πολίτες της Κρήτης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης.
Στόχος η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Η επιλογή της υπολειτουργίας των σύγχρονων μηχανημάτων είναι συνειδητή, καθώς οδηγεί στην σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε στο Cretatimes.gr, o Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, προσθέτοντας ότι χαμένος είναι ο λαός που έχει χρυσοπληρώσει άμεσα και έμμεσα την υγεία του.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βρύσαλη:
«Η υποστελέχωση και στον απεικονιστικο τομέα είναι μεγάλη, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι στο ΠΑΓΝΗ οι οποίοι δεν λειτουργούν ταυτόχρονα εξαιτίας έλλειψης τεχνολόγων ακτινολόγων ,νοσηλευτών κλπ.
Στον ακτινολογικό τομέα η συλλογική έγγραφη αναφορά των τεχνολόγων ακτινολόγων οι οποίο αναφέρουν ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν μπορούν να συμμετέχουν στη βασική εκπαίδευση (που με τόσο στόμφο παρουσίασε η διοίκηση ) και ότι τους οφείλει η υπηρεσία 1684 μέρες ρεπό άδειες. Ταυτόχρονα η αδυναμία να κλειστεί ένα ραντεβού για μαγνητική τομογραφία για παιδιά είναι χαρακτηριστικό ότι για τακτική εξέταση προβλέπεται 1 περιστατικό το μήνα.
Συνολικά, η συνειδητή υπολειτουργία των σύγχρονων μηχανημάτων (στεφανιογραφία στο Βενιζέλειο, PET SCAN, αξονικοί και μαγνητικοί στο ΠΑΓΝΗ ) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Χαμένοι και με αυτή την επιλογή της κυβέρνησης θα είναι ο λαός μας που έχει χρυσοπληρώσει άμεσα και έμμεσα την υγεία του»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα