BREAKING NEWS:
Κρήτη 27.12.2024, 14:06

ΠΑΓNΗ: «Διασκεδάστε, φλερτάρετε, μη φοβηθείτε να γιορτάσετε» – Συμβουλές σε ογκολογικούς ασθενείς από την Κρήτη

Tα τηλεφωνήματα έχουν αρχίσει ήδη να πυκνώνουν στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι –για τους περισσότερους– συνυφασμένη με τη χαρά και την οικογενειακή θαλπωρή. Ωστόσο, πολλοί ογκολογικοί ασθενείς εκδηλώνουν ευερεθιστότητα και θλίψη, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απομόνωση.

«Πολλοί από τους ασθενείς μας είναι μόνοι, οπότε αυτές τις ημέρες μας καλούν για οτιδήποτε προκειμένου να μιλήσουν σε κάποιον άνθρωπο.. ”Κυρία Τόλια, πότε μου είπατε να κάνω γενική αίματος;”. Κι ας ξέρουν πολύ καλά την απάντηση». Κάπως έτσι, 40 γιατροί από 29 κέντρα που ασχολούνται καθημερινά με τον καρκίνο συνέταξαν τον πρώτο Οδηγό με προτάσεις διασκέδασης για τους ογκολογικούς ασθενείς τις ημέρες των εορτών.

Τα τηλεφωνήματα έχουν αρχίσει ήδη να πυκνώνουν στο γραφείο της Μαρίας Τόλια, διευθύντριας στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). «Πολλοί από τους ασθενείς μας είναι μόνοι, οπότε αυτές τις ημέρες μας καλούν για οτιδήποτε προκειμένου να μιλήσουν σε κάποιον άνθρωπο», λέει η ίδια στην «Καθημερινή». «”Κυρία Τόλια, πότε μου είπατε να κάνω γενική αίματος;”. Κι ας ξέρουν πολύ καλά την απάντηση».

Οι γιατροί το γνωρίζουν καλύτερα από όλους. Η μελαγχολία των γιορτών χτυπάει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους ογκολογικούς ασθενείς. «Πολλοί προσμένουν την περίοδο των εορτών με ανυπομονησία και τη θεωρούν ως την πιο ευχάριστη στιγμή του χρόνου για επανασύνδεση με αγαπημένους τους ανθρώπους. Ωστόσο αυτή η περίοδος, γεμάτη από οικογενειακή θαλπωρή, κοινωνικές εκδηλώσεις, δώρα, γεύσεις, μυρωδιές και πολλές ευχές που αναμφισβήτητα μεταφέρουν το εσωτερικό αίτημα για χαρά και αγάπη, κατά τη διάρκεια των ογκολογικών θεραπειών μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και θλίψη, η οποία εκδηλώνεται με ένα ανάμεικτο συναίσθημα άγχους και λύπης», όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του οδηγού με προτάσεις διασκέδασης για τους ογκολογικούς ασθενείς τις ημέρες των εορτών. Τον οδηγό, που διατίθεται δωρεάν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του ΠΑΓΝΗ, αλλά έχει τυπωθεί και μοιράζεται στα ογκολογικά νοσοκομεία, συνυπογράφουν 40 γιατροί από 29 κέντρα που ασχολούνται καθημερινά με τον καρκίνο.

«Σε κάθε κρίση πανικού τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι παραλυτικά»

«Ηταν μια πρωτοβουλία μεγάλης πολυεπιστημονικής ομάδας», σημειώνει η κ. Τόλια. «Συμμετέχουν η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, οι χειρουργοί Γιώργος Χαλκιαδάκης και Στυλιανός Κτενιαδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κρήτης, ογκολόγος κ. Γεωργία Μηλάκη, όλες οι ογκολογικές σχολές, συνάδελφοι από τον “Αγιο Σάββα”, το “Θεαγένειο”, ο Σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο Ευ ΖΩ με τον καρκίνο και φυσικά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου». Οπως λέει, αυτές τις ημέρες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο οι αυτοκτονίες. «Είναι ημέρες με υψηλές προσδοκίες και αν κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας και είναι μόνος του, είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί εκεί. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε».

Κοινωνικές συναναστροφές

Ο οδηγός ξεκινάει με πρακτικές συμβουλές. Οι ασθενείς καλό είναι να γνωρίζουν ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές παρενέργειες των θεραπειών τους και να προμηθευτούν έγκαιρα τα κατάλληλα φάρμακα (παυσίπονα, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά κ.λπ.). «Είναι αγχωτικό να ψάχνετε αυτές τις ημέρες φαρμακείο». Επίσης, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, κάποιοι ασθενείς λανθασμένα πιστεύουν ότι λόγω της θεραπείας τους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Ομως δεν προκαλούν όλες οι θεραπείες ανοσοκαταστολή. «Μη στερηθείτε άσκοπα την παρέα αγαπημένων σας προσώπων».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απομόνωση. «Εχουμε ασθενείς που είναι κλινήρεις», λέει η κ. Τόλια, «ο μοναδικός χώρος είναι το δωμάτιό τους είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως τρόποι ακόμη και εικονικά να περάσουν ωραία και να ξεχαστούν. Ενα από τα καλά του κορωνοϊού είναι πως μας έμαθε τη διαδικτυακή διασκέδαση. Ο οδηγός περιλαμβάνει και συμβουλές για την εικονική περιήγηση σε μουσεία ανά τον κόσμο». Πράγματι, κάποιος σήμερα μπορεί να παρακολουθήσει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις χωρίς να μετακινηθεί ή να απολαύσει λογοτεχνία με audiobooks. «Προσπαθήστε να είστε κοινωνικά και σωματικά δραστήριοι, ακόμη και αν δεν έχετε πολλή όρεξη γι’ αυτό. Κρατήστε την πόρτα, το τηλέφωνό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανοιχτά. Παραμείνετε έστω και διαδικτυακά ενεργοί και κοινωνικοί, κατεβάστε εφαρμογές και εγγραφείτε σε ομάδες όπου μπορείτε να ανταλλάσσετε πληροφορίες και κάνετε νέες γνωριμίες με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν. Σε ορισμένες εφαρμογές μπορείτε να πιείτε ένα εικονικό ποτό με τον φίλο σας ή να παίξετε ένα διαδικτυακό παιχνίδι».

Η μοναξιά ήταν πιο τραυματική από τον ιό

«Εστιάστε στο παρόν», συμβουλεύουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας τους ογκολογικούς ασθενείς. «Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, συγκινηθείτε και εάν νιώσετε την ανάγκη κλάψτε πιο έντονα».

Καθώς αυτές τις μέρες η μελαγχολία «χτυπάει κόκκινο», 40 γιατροί από 29 κέντρα που ασχολούνται με τον καρκίνο επιμελήθηκαν έναν οδηγό με προτάσεις για όσους βρίσκονται σε θεραπεία, ακόμη κι αν είναι κλινήρεις.

  • Αγκαλιάστε όσο το δυνατόν πιο συχνά τους δικούς σας ανθρώπους η/και το κατοικίδιό σας.
  • Σκεφθείτε ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά, γλυκά, ροφήματα και ποτά. Ετοιμάστε έναν κατάλογο με τα υλικά που χρησιμεύουν για την προετοιμασία τους. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας σημειώσει ποια υλικά επιτρέπονται και σε ποια ποσότητα.
  • Ενημερωθείτε ποιο εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, θέατρο, σινεμά ή καφετέρια θα παραμείνει ανοιχτό κοντά σας.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, τραγουδήστε εύθυμα τραγούδια, χορέψτε, μη φοβάστε να γιορτάσετε, καθορίζοντας το πρόγραμμά σας με γνώμονα το ερώτημα «τι είναι σημαντικό για μένα» και «τι με κάνει να νιώθω καλά».
  • Βρείτε την ευκαιρία να ευχαριστήσετε τους οικείους σας για την αγάπη και τη φροντίδα τους.
  • Αν νιώσετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από κάποιο άτομο, ίσως οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι η καταλληλότερη περίοδος.
  • Φλερτάρετε, μη φοβηθείτε να ερωτευθείτε!

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα