Ελλάδα 17.10.2024, 13:06

Πανελλαδική απεργία γιατρών – νοσηλευτών – Συγκέντρωση και στο ΠΑΓΝΗ

Κύριο αίτημα των υγειονομικών η υποστελέχωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) , στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας με κύριο αίτημα την υποστελέχωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, «οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υγειονομικοί είναι 15 χρόνια με παγωμένους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας και απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, ατελείωτες εφημερίες που όλο και χειροτερεύουν ενώ οι ασθενείς βρίσκονται 15 χρόνια με ράντζα, με ατελείωτες λίστες αναμονής, ασταμάτητες πληρωμές.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφέρθηκε και στην απεργία, υπενθυμίζοντας ότι «τα τελευταία 5 χρόνια ο μέσος μισθός στο ΕΣΥ αυξήθηκε 20%, επιπλέον έγινε αυτοτελής η φορολόγηση των εφημεριών ενώ δόθηκαν έξτρα χρήματα για τα άγονα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον ιδιώτη να αγοράσει το ΕΣΥ, απαντώντας στις επικρίσεις της ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ο Υπουργός εμπορίου Υγείας μάλλον κοιτάει στον καθρέφτη όταν μας αποκαλεί συμμορία, μίζερους, ανθρωπάκι” και άλλα κοσμητικά. Του τα επιστρέφουμε γιατί:

· η ΟΕΝΓΕ δεν έκλεισε 8 νοσοκομεία όπως αυτός, αλλά τα κρατήσαμε ανοιχτά μαζί με όλους τους συναδέλφους, με τη δουλειά και την αυτοθυσία μας.

· η ΟΕΝΓΕ δεν ξεπουπούλιασε τις τσέπες των ασθενών όπως αυτός και η πολιτική του που έχει κάνει πάμπλουτο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά παλεύει για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.

· η ΟΕΝΓΕ δε θεσμοθέτησε τα απογευματινά – επί πληρωμή – χειρουργεία όπως η κυβέρνηση της ΝΔ για να πληρώνουν κι άλλο οι ασθενείς, αλλά παλεύει για προσλήψεις ώστε να μπορούν να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες

· η ΟΕΝΓΕ δεν θεωρεί ότι θα χρεοκοπήσουμεαν αυξηθούν οι μισθοί ή γίνουν προσλήψεις για να μη δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια εργασίας όπως όλες οι κυβερνήσεις, αλλά παλεύει για διπλασιασμό των μισθών την ώρα που ο καθένας μας έχει 10 εφημερίες το μήνα στην πλάτη του.

Η χώρα δε χρεωκοπεί από τον «κίνδυνο» της δημόσιας δωρεάν υγείας αλλά από τον κίνδυνο της πολεμικής εμπλοκής.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο Ηράκλειο

Την ίδια στιγμή απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και οι υγειονομικοί στην πύλη του ΠΑΓΝΗ.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει:

«Πρώτα υπερασπίζονται το Φάρμακο – εμπόρευμα και μετά παριστάνουν τους …έκπληκτους από τις συνέπειες αυτής της εμπορευματοποίησης. Για την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας ο λόγος, που περιδιαβαίνει στα κανάλια καταγγέλλοντας γιατρούς που «υπερσυνταγογραφούν», ενώ και με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόβαλλε και τις ψηφιακές δυνατότητες της ΗΔΙΚΑ για να πιάνει τους «παραβάτες». Μόνο που τέτοια φαινόμενα έχουν την υπογραφή της πολιτικής που επιτρέπει σε βιομηχανίες να θησαυρίζουν στην πλάτη του λαού, και πάνω σ’ αυτό το έδαφος ξεφυτρώνουν και περιπτώσεις όπως των ψεύτικων συνταγών, ώστε διάφορα κυκλώματα να ρουφάνε χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, φαινόμενα όπως αυτό αξιοποιούνται ως πρόσχημα για να γίνεται πιο αιχμηρό το «τσεκούρι» των κρατικών περικοπών στη φαρμακευτική δαπάνη, φορτώνοντας – όπως έχει αποδειχθεί – ακόμα περισσότερα στις πλάτες των ασφαλισμένων. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, η κυβέρνηση διαφημίζει και την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τον εντοπισμό «αποκλίσεων».

Έτσι, στο «στόχαστρο» μπαίνουν «το πλήθος και η αξία των συνταγών», η συχνότητα ανανέωσής τους ανά ιατρική ειδικότητα, φαρμακεία και ασθενή. «Θα γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Παρακολουθούμε τη φαρμακευτική δαπάνη με απίστευτη λεπτομέρεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ευχαριστώντας προφανώς «το Ταμείο Ανάκαμψης που μας έδωσε τους πόρους».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αξιοποιεί τέτοιες βολικές για την πολιτική της περιπτώσεις παραβατικότητας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα για τον λαό θα είναι εδώ και θα απειλεί την υγεία του. Θα είναι εδώ το φάρμακο – εμπόρευμα, που με ευθύνη κυβερνήσεων και βιομηχάνων θα πληρώνεται πανάκριβα και όσοι το χρειάζονται δεν θα το έχουν απολύτως δωρεάν, όπως δικαιούνται».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα