Ελλάδα 07.06.2024, 10:18

Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Τι αναφέρουν οι καθηγητές

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους 73.000 περίπου υποψήφιους των Λυκείων (απομένουν τα ειδικά μαθήματα) με τα μαθήματα Ιστορία (για το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (για τα Επιστημονικά Πεδία Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (για το Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής και τις γενικότερες επιδόσεις των υποψηφίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, προγραμματίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την Παρασκευή 28 Ιουνίου ή για την Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί είτε μέσω sms στο κινητό τους, εφ’ όσον είχαν προβεί τις απαραίτητες ενέργειες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Οι βάσεις πάντως θα βγουν προς το τέλος του Ιουλίου 2024, όπως ακριβώς συνέβη και το την περυσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2023 είχαν δημοσιευτεί στις 27 Ιουλίου.

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις βαθμολογητών και καθηγητών που διδάσκουν τα μαθήματα για το βαθμό δυσκολίας/ ευκολίας των θεμάτων καθώς και οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής

«Είναι πιθανόν να έχουμε χαμηλότερες βαθμολογίες από πέρσι, αυτή είναι η τάση που διαφαίνεται», σημείωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Μαθηματικών του φροντιστηριακού ομίλου Αξία, Αλέξης Σιμόπουλος.

Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός, τα φετινά θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου ήταν απαιτητικά και θα δυσκολέψουν ακόμα και τους καλούς μαθητές.

«Η τάση διαφαίνεται ελαφρώς πτωτική σε σχέση με πέρσι και είναι πιθανόν να δούμε χαμηλές επιδόσεις από πέρσι, ιδίως από τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου», συνεχίζει ο κ. Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, τα θέματα των Μαθηματικών ήταν σαφώς διατυπωμένα, με τη δυσκολία για τους υποψηφίους να έγκειται στους υπολογισμούς που απαιτούσαν τα ερωτήματα. Αντίστοιχη ήταν και η θέση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία έκανε λόγο για σαφή θέματα, σημειώνοντας ότι το ερώτημα Δ4 είναι αυτό που θα καθορίσει τους αριστούχους στις φετινές επιδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι επιδόσεις των υποψηφίων του 2ου επιστημονικού πεδίου ήταν καλές στα Μαθηματικά, ενώ ελαφρώς μειωμένο ήταν και το ποσοστό των υποψηφίων στο 4ο επιστημονικό πεδίο που έγραψαν κάτω από τη βάση.

Για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών (στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου), η επιλογή του Θουκυδίδη στο άγνωστο κείμενο κρίθηκε ως απαιτητική για τους υποψηφίους, χωρίς όμως στο σύνολό του το διαγώνισμα να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. «Ως προς τη διατύπωση, ήταν σαφής και δεν υπήρχαν ερωτήσεις που να μπερδέψουν τους μαθητές. Το γνωστό κείμενο ήταν αναμενόμενο και τα θέματα σαφή και καλοδιατυπωμένα. Υπήρχε η διαβάθμιση της δυσκολίας ανά ερώτημα, το οποίο θα ξεχωρίσει τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, με το πιο απαιτητικό σημείο να είναι οι νοηματικές ερωτήσεις από το κείμενο του Θουκυδίδη και όχι τόσο το κομμάτι που κλήθηκαν να μεταφράσουν οι υποψήφιοι», αναφέρει η κ. Χριστίνα Δημακοπούλου, φιλόλογος στον φροντιστηριακό όμιλο Αξία.

Σημειώνεται ότι πέρσι οι επιδόσεις στο εν λόγω μάθημα ήταν καλές, με τους αριστούχους να υπερδιπλασιάζονται.

Στο μάθημα της Βιολογίας (στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου) τα θέματα κρίθηκαν ως διαβαθμισμένης δυσκολίας. «Το Γ1 θέμα ήταν ένα πολύ πρωτότυπο ερώτημα, το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί στις πανελλαδικές εξετάσεις, το έχουμε όμως δουλέψει σε ασκήσεις. Υπήρχε διαβάθμιση στη δυσκολία των θεμάτων, ώστε να ξεχωρίσουν οι καλοί μαθητές. Ισως αρκετά παιδιά να δυσκολεύτηκαν με τη διαχείριση του χρόνου τους, καθώς το διαγώνισμα ήταν μεγάλο και κάποια ερωτήματα ήθελαν ιδιαίτερη προσοχή», σημειώνει η κ. Ηρώ Κατσαμά, καθηγήτρια Βιολογίας στον φροντιστηριακό όμιλο Αξία.

Στο μάθημα της Βιολογίας, πέρσι, οι επιδόσεις των υποψηφίων διεύρυναν την ψαλίδα μεταξύ καλών και χαμηλών επιδόσεων, με αύξηση των αριστούχων, αλλά και αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση.

Πηγή: alfabita.gr, ipaidia.gr

Διαβάστε επίσης

Ευρωεκλογές 2024: Πού κερδίζουν και πού χάνουν τα κόμματα

Ντόρα Μπακογιάννη από το Ρέθυμνο: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Κρήτη να στείλει ξανά μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Δημοσκόπηση Marc: Στις 16,4 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέο επίδομα για ανέργους – Άνοιξε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την υποβολή αιτήσεων


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα