Ηράκλειο 07.08.2024, 2:45

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αυτές είναι οι Σχολές και τα Τμήματά τους

Πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, προσφέρει μια ποικιλία σχολών και τμημάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και ακαδημαϊκών πεδίων.

Ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση των σχολών και των τμημάτων τους.

Ρέθυμνο 

Φιλοσοφική Σχολή 

Τμήμα Φιλολογίας 

Tο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Kρήτης έχει ως αποστολή του να καλλιεργεί και να προάγει τις επιστήμες που σχετίζονται με τη Φιλολογία (Kλασική, Bυζαντινή και Nεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία, Θεατρολογία) μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της επιστημονικής έρευνας. Παρέχει στους πτυχιούχους του θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση των πεδίων που θεραπεύει, αλλά και αξίες, ικανότητες και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται σε ποικίλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, υπηρετώντας σταθερά τις αξίες του ανθρωπισμού.

Από την ίδρυσή του το 1983, το Τμήμα Φιλολογίας υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρο όσον αφορά στη φοιτητοκεντρική ευελιξία του Προγράμματος Σπουδών, παράλληλα με τη δομημένη πορεία στη γνώση. Επιπλέον, πρώτο στην Ελλάδα ίδρυσε ανεξάρτητο Τομέα Θεατρολογίας-Μουσικολογίας, που σήμερα, με την προσθήκη και των Κινηματογραφικών Σπουδών, προσφέρει μια ευρεία προσέγγιση στα φιλολογικά αντικείμενα, μοναδική για Φιλολογικό Τμήμα της χώρας μας.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος, εφοδιασμένοι με γνώση, κριτική και συνθετική ικανότητα, παραγωγική και επαγωγική σκέψη, διδακτικές, ρητορικές, συγγραφικές αλλά και ψηφιακές δεξιότητες, απασχολούνται σε πλειάδα αντικειμένων: στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ως εκπαιδευτές ΙΕΚ, ΚΕΚ, αλλά και σε σχολές του ΟΑΕΔ, της ΝΕΛΕ, σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία, στα ΜΜΕ, σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς (ως μεταφραστές και επιμελητές εκδόσεων, διορθωτές, συγγραφείς βοηθημάτων για φιλολογικά μαθήματα), σε ερευνητικά κέντρα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε θεατρικούς οργανισμούς. Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι επιπλέον άριστα προετοιμασμένοι για σπουδές σε ανώτερο επίπεδο και πολλοί ήδη διαπρέπουν στο χώρο της έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας αποσκοπούν παράλληλα στη συγκρότηση πολιτών που παίρνουν θέση στον δημόσιο χώρο και συμβάλλουν στη διαμόρφωση των νοοτροπιών με προσήλωση στην αλήθεια και στον ορθολογισμό. Το Τμήμα Φιλολογίας είναι σταθερά προσηλωμένο στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, του σεβασμού στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, καθώς και στην προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί ως αυτόνομο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 1983-1984 (Π.Δ. 103 ΦΕΚ 48/15-4-1983). Από την ίδρυσή του χωρίζεται σε τέσσερις τομείς: στον Τομέα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, τον Τομέα Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης και τον Τομέα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών.

Στη διδασκαλία δύο υπήρξαν οι σημαντικές καινοτομίες του Τμήματος: Πρώτον, όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν και οι διδάσκοντες δεν μπορούν να επαναλάβουν ένα μάθημα πριν περάσουν τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι οι φοιτητές έχουν πολλαπλές δυνατότητες επιλογών παρά τον σχετικά μικρό αριθμό διδασκόντων. Δεύτερον, ισχύει ο θεσμός των σεμιναρίων, στα οποία συμμετέχει ένας περιορισμένος αριθμός φοιτητών και φοιτητριών (20-25) με στόχο να εξοικειωθούν με τις αρχές της επιστημονικής έρευνας, τη διαδικασία επιλογής βιβλιογραφίας, τη σύνθεση με βάση ένα επιστημονικό ερώτημα και γενικά την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Το Τμήμα επιδιώκει να διατηρήσει τους αρχικούς στόχους των πρωτεργατών του. Εκείνοι οραματίζονταν η έρευνα και η διδασκαλία της ιστορίας και της αρχαιολογίας στην Ελλάδα να συμβαδίζει με τις θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις των πιο έγκυρων ξένων Πανεπιστημίων. Στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος συνέβαλαν αποφασιστικά ιστορικοί και αρχαιολόγοι με καινοτόμες για την εποχή τους επιστημονικές αντιλήψεις, όπως ο Νίκος Σβορώνος, ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ο Νίκος Χατζηνικολάου και άλλοι. Σημαντική θέση στην ιστορία και τη δραστηριότητα του Τμήματος κατέχουν οι αρχαιολογικές έρευνες που συντονίζει, από τις οποίες η παλαιότερη και μεγαλύτερη είναι η ανασκαφή στο χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας (από το 1985).

Τμήμα Φιλοσοφίας

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής είναι ένα από τα παλαιότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θεμελιώδης σκοπός του είναι να προάγει τη μελέτη της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών, τόσο αυτόνομα, όσο και στις ποικίλες μεταξύ τους διασυνδέσεις, επιδιώκοντας την υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία αυτών των πεδίων. Υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος διεκδικούν ισχυρή παρουσία στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει στις/ους πτυχιούχους του Τμήματος ευρεία παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και εκπαίδευση σε διαφορετικές μεθόδους εργασίας και έρευνας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που προσφέρονται από τα δύο άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, δίνουν σε όσες/ους το επιθυμούν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σχολή Επιστημών Αγωγής 

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1984-85. Πρωταρχικός σκοπός του είναι η εκπαίδευση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, θεωρητικά εφοδιασμένων και πρακτικά καταρτισμένων, ικανών να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές προκλήσεις, να συμμετέχουν και να ανταποκρίνονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από τα επιστημονικά τους εφόδια.

Με τη δομή και το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ, το Τμήμα αποβλέπει στο:

– Να καλλιεργήσει στον φοιτητή/στη φοιτήτρια και στον μελλοντικό δάσκαλο/μελλοντική δασκάλα
πνεύμα ελεύθερης αναζήτησης της γνώσης, συλλογικής προσπάθειας και δημοκρατικής
συμπεριφοράς.
– Να τον/την βοηθήσει ώστε να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί τις ανθρώπινες αξίες.
– Να τον/την παροτρύνει να αναπτύξει τις αναγκαίες ικανότητες για την κατανόηση και αντιμετώπιση
σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και την κριτική ανάλυση θεσμών και καταστάσεων.
– Να τον/την καταστήσει φορέα βελτίωσης της κοινωνικής ζωής και ανάπτυξης του τόπου μας.
– Να του/της παράσχει τα εφόδια για την ανάπτυξη της αυτενέργειας, της προσωπικής έκφρασης και
της κριτικής ικανότητας των μαθητών του/της.
– Να τον/την εξασκήσει στην καλλιέργεια πνεύματος φιλίας και συνεργασίας και στην προώθηση της
αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της γης.

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 με την επωνυμία «Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών». Το 2001 μετονομάστηκε σε Π.Τ.Π.Ε. «χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου».

Το 1995 μαζί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης οργανώθηκαν σε Σχολή με την επωνυμία Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης έχει ως αποστολή:

  • να καλλιεργεί και να προάγει τις Παιδαγωγικές Επιστήμες με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
  • να παρέχει στον πτυχιούχο τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία θα του εξασφαλίσουν άρτια κατάρτιση στην επιστημονική και επαγγελματική του σταδιοδρομία.
  • να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Παιδαγωγικής.
  • να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και την επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων εν γένει.

Οι γενικοί στόχοι του Προγράμματος Σπουδών είναι:

  • Nα καλλιεργεί στο φοιτητή την κριτική σκέψη, την αναζήτηση της γνώσης και τη δημοκρατική συμπεριφορά.
  • Nα αναπτύσσει πνεύμα συλλογικής προσπάθειας, διεπιστημονικής συνεργασίας και πολυπολιτισμικής συνύπαρξης.
  • Nα συμβάλει στην επαγγελματική ανάπτυξη του φοιτητή, ώστε να καλλιεργηθούν αξίες και στρατηγικές, για να προσφέρει ως επαγγελματίας εκπαιδευτικός υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό έργο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας είναι ενταγμένο στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1984 και άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988. Αρχικά στεγάστηκε σε σχολικό συγκρότημα στην περιοχή των Περιβολίων, ενώ από τον Μάρτιο του 1998 μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Γάλλου Ρεθύμνου Κρήτης, έκτασης 1.500 στρεμμάτων περίπου, η οποία βρίσκεται 4 χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.

Οι σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στοχεύουν στη θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμελιωμένη απόκτηση γνώσεων γύρω από την κοινωνική δομή, την κοινωνική αλληλόδραση και τους κοινωνικούς θεσμούς.

Στόχος του Προ­γράμματος Σπουδών του Τμήματος είναι να εξοπλίσει θεωρητικά τον φοιτητή και τη φοιτήτρια στα αντικείμενα μελέτης της κοινωνιολογίας καθώς και να τους καταστήσει ικανούς στη χρήση των εμπειρικών μεθόδων της κοινωνιολογικής έρευνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μιας αυτόνομης και αναστοχαστικής κοινωνιολογικής σκέψης προκειμένου για την επιστημονική ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, όπως επίσης και στην καλλιέργεια της ικανότητας του φοιτητή και της φοιτήτριας να στοχάζονται τις επιδράσεις της δραστηριότητάς τους στην κοινωνική πραγματικότητα.

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως στόχο τη διδασκαλία και έρευνα σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Το αντικείμενο σπουδών και έρευνας του Τμήματος εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομικής επιστήμης και των εφαρμογών της, όπως η μικροοικονομική και μακροοικονομική ανάλυση, τα εφαρμοσμένα και επιχειρηματικά οικονομικά, η χρηματοοικονομική, η πολιτική οικονομία, η οικονομική ιστορία καθώς και στα σχετικά ποσοτικά εργαλεία των μαθηματικών, στατιστικής και οικονομετρίας. Τα μέλη του Τμήματος συχνά δημοσιεύουν την έρευνα τους σε μερικά από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά των τομέων τους, γεγονός που επιτρέπει στο Τμήμα να βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στις κατατάξεις των Τμημάτων Οικονομικών στην Ελλάδα.

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1987. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του προσελκύει φοιτητές υψηλής ποιότητας, οι οποίοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και σε διάφορους χώρους, όπως της διοίκησης επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικής, τραπεζικής και συμβουλευτικών οικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν στέρεες βάσεις στην οικονομική επιστήμη και στα σχετικά αναλυτικά εργαλεία και γίνονται κατά κανόνα δεκτοί σε κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς, τόσο στην προχωρημένη οικονομική ανάλυση όσο και σε εφαρμοσμένες κατευθύνσεις.

Το Τμήμα προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική και στην Επιχειρηματική Οικονομική – ΤΙΜΕ ΜΒΕ. Το πρώτο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002 και βασικός του στόχος είναι οι φοιτητές του προγράμματος να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους ως προς: α) τα εργαλεία της προχωρημένης οικονομικής ανάλυσης και β) της εφαρμογής των εργαλείων για την ανάλυση θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Το δεύτερο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Business Economics Group του Wageningen University της Ολλανδίας. Σε αντίθεση με τα γενικά μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) που προσφέρονται από πολλά Ιδρύματα στην Ελλάδα, το ΤΙΜΕ ΜΒΕ εστιάζει το ακαδημαϊκό του περιεχόμενο σε ένα σημαντικό τομέα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, αυτόν της οικονομικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, στο Τμήμα λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών. Στόχος του Προγράμματος είναι η παραγωγή έρευνας υψηλής ποιότητας από τους υποψηφίους διδάκτορες και η προετοιμασία τους για σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, καθώς και σε θέσεις υψηλού κύρους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η λίστα με τους διδάκτορες του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

Τμήμα Ψυχολογίας

Το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρύθηκε το 1984 και λειτούργησε για πρώτη φορά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1987-88 στο Ρέθυμνο. Είναι το παλαιότερο Τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα και για την ίδρυση του συνέβαλε ιδιαίτερα με τις ενέργειές της η αείμνηστος ψυχολόγος Μαρία Χουρδάκη, η οποία καταγόταν από το Ρέθυμνο και διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος μέχρι τον θάνατό της (2010).

Πρωταρχικός στόχος του Τμήματος είναι η παροχή στους φοιτητές του μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με τη διασύνδεση της διδασκαλίας τόσο με βασικές και σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, όσο και με την έρευνα.

Για το σκοπό αυτό το Τμήμα διαμόρφωσε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα σπουδών καλύπτοντας τα κυριότερα επιμέρους πεδία της ψυχολογικής επιστήμης με εισαγωγικά μαθήματα, ενώ μέσω των σεμιναρίων και εργαστηρίων που προσφέρει δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναπτύξουν μια σειρά δεξιότητες καθώς και κριτική σκέψη. Για την καλύτερη σύνδεση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του λειτουργίας το Τμήμα προχώρησε στη θεσμοθέτηση 5 Εργαστηρίων (Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, Εργαστήριο Νευροεπιστημών της Συμπεριφοράς, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, Εργαστήριο Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, και Εργαστήριο Νευροψυχολογίας).

Μέσω όλων των παραπάνω οι φοιτητές αποκομίζουν θεωρητικές γνώσεις και άλλες δεξιότητες και επιπλέον αποκτούν μια σύντομη εμπειρία πρακτικής άσκησης (200 ώρες). Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους δυνητικά είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλες επιλογές σταδιοδρομίας.

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ένα σύγχρονο τμήμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας στο ευρύ πεδίο της πολιτικής επιστήμης.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης λειτουργεί από το 1999· συγκροτήθηκε εξαρχής και διαμορφώθηκε σε αμιγή βάση, εντός του πλαισίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του οικείου πανεπιστημίου.

Η αφετηρία αυτή του επιτρέπει να αναδείξει τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί διεθνώς, όσο και να συνεργαστεί με άλλους επιστημονικούς κλάδους στη βάση κοινών στοχοθεσιών για την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας.

Βασικό αντικείμενο του Τμήματος είναι το φαινόμενο της εξουσίας σε όλες τις διαστάσεις του: τόσο ιστορικά, με συγκριτική αναδρομή σε κοινωνικούς σχηματισμούς που προηγούνται του νεωτερικού ορίζοντα, όσο και γεωγραφικά, μέσα από την επίσης συγκριτική εξέταση διαφορετικών πολιτικών και εξουσιαστικών συστημάτων, όσο επίσης και μέσα από την εξέταση του λόγου περί της εξουσίας, ο οποίος καταλαμβάνει το πεδίο της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας.

Μέσα από την άρθρωση του προγράμματος σπουδών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους φορείς και τη δυναμική του σύγχρονου πολιτικού συστήματος, εξετάζοντας όλο το φάσμα των αντίστοιχων δυνατοτήτων, από την εκλογική συμπεριφορά μέχρι τις ταξικές δομές των κοινωνικών συμφερόντων, και από την τοπική πολιτική μέχρι τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης. Η κριτική σκέψη, το ζήτημα των πολιτικών αξιών και της κανονιστικής διάστασης της πολιτικής καλλιεργούνται σε συνδυασμό με την συστηματική εξέταση διαδικασιών λειτουργίας και μεταβολής των δομών εξουσίας.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει πολιτικούς επιστήμονες, ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σύνθετες απαιτήσεις γνώσης και πραγμάτευσης των πολιτικών φαινομένων και της σύγχρονης πολιτικής σε εθνικό, υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσφέρει μαθήματα και ερευνητική επίβλεψη στα βασικά πεδία του αντικειμένου (πολιτική φιλοσοφία και πολιτική θεωρία, συγκριτική και ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτικό σύστημα – με έμφαση στην Ελλάδα – διεθνείς σχέσεις) καθώς επίσης και δεξιότητες απαραίτητες στους σημερινούς φοιτητές (ξένη γλώσσα, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά.). Προς πλαισίωση της ερευνητικής δυναμικής, στο Τμήμα λειτουργεί επίσης και Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Πολιτικό σύστημα και δημόσιες πολιτικές.

Ηράκλειο 

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών 

Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013 από τη συνένωση του Τμήματος Μαθηματικών (έτος ιδρ. 1977) και του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (έτος ιδρ. 1999). Είναι ταυτόχρονα το παλαιότερο και το νεότερο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μεγαλύτερο τμήμα στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Το Τμήμα στεγάζεται στο νέο, δικό του κτήριο στην πανεπιστημιούπολη Βουτών που καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης και έρευνας.

Προσφέρει δύο προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Μαθηματικά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά) και τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Μαθηματικά και Εφαρμογές τους, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Μαθηματικά και Εκπαίδευση). Είναι ένα Τμήμα με διεπιστημονικό χαρακτήρα που αντανακλάται στην παρεχόμενη εκπαίδευση και το παραγόμενο ερευνητικό έργο.

Το Τμήμα ενσωματώνει την ισχυρή παράδοση των δύο παλαιότερων τμημάτων με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη μαθηματική εκπαίδευση με τους διδάσκοντες να βρίσκονται κοντά στους φοιτητές τους και σε συνεχή επαφή μαζί τους
  • Την υψηλής ποιότητας έρευνα με διεθνείς συνεργασίες και αναγνώριση και την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων
  • Την έντονη διεθνή κινητικότητα με ανταλλαγές επισκέψεων, οργάνωση διεθνών συνεδρίων και μεγάλο ιστορικό στην προσέλκυση νέων ελλήνων και ξένων μεταδιδακτόρων

Τμήμα Φυσικής

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς του φοιτητές το 1978 και τα πρώτα μόνιμα μέλη ΔΕΠ το 1980.

Το Τμήμα Φυσικής μετά από σταθερή και συνεπή πορεία περίπου τριάντα ετών από την ίδρυση του έχει καταξιωθεί διεθνώς ως ο κορυφαίος χώρος παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης της επιστήμης της Φυσικής στην Ελλάδα. Το Τμήμα παρακολουθεί συστηματικά τις διεθνείς εξελίξεις έρευνας, τόσο στην σύγχρονη Φυσική όσο και σε συναφείς εφαρμοσμένες και τεχνολογικές κατευθύνσεις. Επιπλέον, διαπιστώνει τις νέες τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς στην έρευνα, στην εκπαίδευση, και στην αγορά εργασίας, και προσαρμόζει ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτές.

Το πρόγραμμα σπουδών, προσφέρει αρκετά ευρείες επιλογές στη χάραξη της μελλοντικής επαγγελματικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε φοιτητή. Έτσι, πέρα από τις προφανείς παραδοσιακές κατευθύνσεις διδασκαλίας στη μέση εκπαίδευση και της ερευνητικής σταδιοδρομίας, ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που θα τον οδηγήσει, πολλές φορές έπειτα από κάποιες μεταπτυχιακές σπουδές, σε σύγχρονες, ταχύτατα εξελισσόμενες τεχνολογικές περιοχές, όπως: Mικροηλεκτρονική, Φωτονική, Λέιζερ, Eπιστήμη των υλικών, Iατρική τεχνολογία, Αστροφυσική, Διαστημική Φυσική, Περιβαλλοντικές μελέτες, Ήπιες μορφές ενέργειας, Tηλεπικοινωνίες, Yπολογιστική Eπιστήμες και προσομοιώσεις φυσικών συστημάτων.

Η δομή του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φυσικής επίσης εφοδιάζει τον φοιτητή με γενικής φύσεως δεξιότητες όπως:

  • ικανότητα χρήσης προχωρημένων μαθηματικών εργαλείων
  • ικανότητα αναγνώρισης των βασικών παραγόντων που καθορίζουν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα
  • ικανότητα ποσοτικής διατύπωσης των σχέσεων μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος, καθώς και ανάληψης πρωτοβουλιών
  • εμπειρία στη χρήση της βιβλιογραφίας
  • εμπειρία στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών
    γνώση της αγγλικής γλώσσας κατ’ ελάχιστο

Από το 1986 το Τμήμα λειτουργεί επίσης το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, το οποίο δημιουργήθηκε ως συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Max-Planck-Institut fur Extraterrestrische Physik της Γερμανίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ, περίπου 50 χλμ. από το Ηράκλειο. Το 2019 επικαιροποιήθηκε η συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Φυσικής και του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Αστροφυσικής ΙΤΕ σχετικά με τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, στο οποίο σήμερα λειτουργούν τρία οπτικά τηλεσκόπια.

Τμήμα Βιολογίας

Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1981, και σήμερα αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο σύγχρονης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της Βιολογίας.

Αναμφισβήτητα η επιλογή του δικαιώνεται μέσα από την άρτια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση, σ΄ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, με άριστους επιστήμονες που προσφέρουν εκπαίδευση που συμβάλλει στην πληρότητα των γνώσεων ενός βιολόγου, καλλιεργεί την επιστημονική σκέψη και παρέχει στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο άτομα άρτια εκπαιδευμένα να υπηρετήσουν την επιστήμη της Βιολογίας.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, στο Τμήμα Βιολογίας λειτουργούν δύο κατευθύνσεις σπουδών, η κατεύθυνση Βιομοριακών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας και η κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας και Διαχείρισης Βιολογικών Πόρων, σύμφωνα την απόφαση υπ. Αριθμ. 66442Α/Β1 (ΦΕΚ 1658/12-11-2003). Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις δύο κατευθύνσεις η οποία και θα αναγράφεται στο πτυχίο του Τμήματος Βιολογίας.

Σήμερα στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργούν τα παρακάτω προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών:

  • Μοριακή Βιολογία – Βιοϊατρική
  • Περιβαλλοντική Βιολογία
  • Μοριακή & Εφαρμοσμένη Βιολογία Φυτών – Πράσινη Βιοτεχνολογία
  • Πρωτεϊνική Βιοτεχνολογία
  • Aquaculture, Environment and Society ERASMUS Mundus (ERASMUS +) JOINT MASTER

Τμήμα Χημείας

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1985 έχοντας ως βασικό στόχο την έρευνα και τη διδασκαλία. Η επιτυχημένη άνοδος του Τμήματος οφείλεται πρωτίστως στο υψηλό επίπεδο της πρωτοποριακής ερευνητικής εργασίας των μελών της σχολής, αλλά και στην αξιοπρόσεκτη ενσωμάτωση νέων και συναρπαστικών επιτευγμάτων στα προγράμματα διδασκαλίας και τα εργαστήρια. Η συνεχής συνεργασία του Τμήματος με τη βιομηχανία και το δημόσιο τομέα για την εφαρμογή της γνώσης μέσω της έρευνας, αποτελεί μια ισχυρή κατευθυντήρια δύναμη για την επιδίωξη της αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Η πλειοψηφία των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών της σχολής πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, με τη βοήθεια της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής. Διεπιστημονική συνεργασία, εντούτοις, καθώς και εξειδικευμένη ερευνητική εργασία εκτελείται επίσης από τα μέλη της Σχολής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ελλάδα (FO.R.T.H.) στο Ηράκλειο. Η υποδομή του Τμήματος συνεχώς ανανεώνεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία αιχμής. Η συνεχής επαφή με τις σύγχρονες τεχνολογίες παρέχει στο Τμήμα τα απαραίτητα εφόδια για να συμμετέχει στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων φορέων, καταρτίζοντας και απασχολώντας σπουδαστές και ερευνητές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία το Τμήμα συμμετέχει ενεργά, περιλαμβάνουν το Erasmus και πιο πρόσφατα το SOCRATES, υπογραμμίζοντας τη θέληση για βελτίωση και ανταγωνιστικότητα στο προηγμένο επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Επιπλέον, το Τμήμα Χημείας έχει επιλεγεί για να συμμετέχει στο πρόγραμμα ECTS από την αρχή της εφαρμογής του, αφού ανήκει σε μια ομάδα Τμημάτων Χημείας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων οι σπουδαστές μπορούν ελεύθερα να κινηθούν, για εκπαιδευτικούς λόγους με την αυτόματη αναγνώριση σειράς μαθημάτων διδασκαλίας.

Συμπληρωματικά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Τμήματος Χημείας υπάρχει στενή συνεργασία με τους τομείς της έρευνας και της παραγωγής της εθνικής βιομηχανίας, εδώ και χρόνια. Η συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου με τη βιομηχανία απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, στοχεύοντας σε νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της εξειδικευμένης γνώσης και των παγκόσμιων αγορών. Το Τμήμα Χημείας αναζητά συνεργασίες με το βιομηχανικό τομέα και υποστηρίζει τη συμμετοχή της Σχολής στα κοινά ερευνητικά προγράμματα με άμεσες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία.

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρουν ένα πλήθος δυνατοτήτων, ευκαιριών, και πλεονεκτημάτων. Ένα πλεονέκτημα του Τμήματος είναι το υψηλό επίπεδο του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού. Το Τμήμα έδωσε από την πρώτη στιγμή και δίνει πάντα πρωταρχική σημασία στην επιλογή των μελών ΔΕΠ εκτιμώντας συνολικά το διδακτικό, ερευνητικό, και άλλο έργο τους, και το κύρος τους σε διεθνές επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομοιογενές και δυναμικό Τμήμα, με πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών συνεργασιών και με υψηλό κύρος, σε Ελλαδικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Bεβαίως, το κύρος του Τμήματος αντανακλά ευθέως και στο κύρος των αποφοίτων του.

Επιπρόσθετα, η ύπαρξη στο Τμήμα, ευθύς με την έναρξη λειτουργίας του, οργανωμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, με πλήρες Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Μαθημάτων και με παροχή υποτροφιών, εκτός απο το προφανές όφελος για τους ίδιους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, συντελεί στη διατήρηση του ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμισμού του Τμήματος, με προφανή αντίκτυπο και στο επίπεδο των βασικών (προπτυχιακών) σπουδών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Τμήματος είναι η στενή συνεργασία του, ευθύς από τα πρώτα του βήματα, με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Το ΙΤΕ, ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα, έχει σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και χαίρει μεγάλης αναγνώρισης στη διεθνή επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα. Τα μέλη του Τμήματος (καθηγητές και φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί) έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής, σε μεγάλα και σημαντικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, αποσπώντας έτσι πολύτιμη εμπειρία, ερχόμενοι σε επαφή με τη διεθνή πρωτοπορία της τεχνολογίας και συμβάλλοντας στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής παρέχει επίσης υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος. Το Τμήμα, μαζί με το ΙΠ-ΙΤΕ, έχουν συνεργασίες με πολλές δεκάδες εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν επίσης την ευκαιρία να περάσουν 1 ή 2 εξάμηνα των σπουδών τους σε συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (πρόγραμμα Σωκράτης – ERASMUS ) , ή να έλθουν σε επαφή και να έχουν συστάσεις ανάλογες των προσόντων τους για συνέχιση των σπουδών τους ή για εργασία στα συνεργαζόμενα Ιδρύματα και εταιρείες. Όσον αφορά την εργασία μετά την αποφοίτηση, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και τα στελέχη του ΙΠ-ΙΤΕ δέχονται ένα πλήθος αιτημάτων από εταιρείες (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) που αναζητούν συστάσεις για καλούς αποφοίτους του Τμήματος με σκοπό να τους προσλάβουν άμεσα.

Όσον αφορά πιθανή συνέχιση των σπουδών, απόφοιτοι του Τμήματος με υψηλές επιδόσεις γίνονται συστηματικά δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων Πανεπιστημίων και του ιδίου του Τμήματος. Μεταξύ των άλλων Πανεπιστημίων που δέχονται συστηματικά τους αρίστους των αποφοίτων του Τμήματος για μεταπτυχιακές σπουδές συγκαταλέγονται και τα κορυφαία διεθνούς κύρους Πανεπιστήμια στην Επιστήμη Υπολογιστών (π.χ., Berkeley, Stanford, MIT, CMU, Wisconsin, κ.λ.π).

Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών

Η φιλοδοξία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών είναι να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο και δυναμικό κέντρο ανάπτυξης ενός γνωστικού αντικειμένου προτεραιότητας και αιχμής, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας και οικονομίας. Επιδιώκει, επίσης, να συμμετέχει στις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας σε έναν τομέα με συνεχή και ραγδαία ανάπτυξη σε μεσο- και μακρο-πρόθεσμη βάση.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες διεθνώς εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων υλικών μέσω της κατανόησης της σχέσης σύσταση-δομή-επεξεργασία-ιδιότητες. Το Τμήμα επεδίωξε να αναπτύξει σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύ γρήγορα, μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα οδηγεί τόσο στην απόκτηση μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Masters) όσο και στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών (Ph.D.). Η ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών βασίστηκε στη μακρά εμπειρία οργανωμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων των υπάρχοντων Τμημάτων της Σχολής.

Η φιλοξενία και η υποστήριξη των άλλων Τμημάτων προς το νέο Τμήμα κατά τα πρώτα έτη της λειτουργίας του ανταποδίδεται μέσω των νέων μαθημάτων που προσφέρονται σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά και μέσω διατμηματικών συνεργασιών στο επίπεδο κοινών ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, φοιτητές άλλων Τμημάτων μπορούν να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα.

Το Τμήμα άρχισε να λειτουργεί το προπτυχιακό πρόγραμμα από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 οπότε δέχθηκε τους πρώτους 50 φοιτητές του. Το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Η έδρα του Τμήματος είναι η πανεπιστημιούπολη των Βουτών. Επιπλέον, τα ερευνητικά εργαστήρια του παρακείμενου Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (μικροηλεκτρονικής, πολυμερών, ημιαγωγών, υπεραγωγών, επιφανειών, βιοχημείας, βιοϋλικών, ιατρικών εφαρμογών, εφαρμογών laser για επεξεργασία υλικών), χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών.

Ιατρική Σχολή 

Η Ιατρική Σχολή (ΙΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης άρχισε να λειτουργεί το 1984 ως Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2018 μετονομάστηκε σε Ιατρική Σχολή. Είναι μία εκ των 7 Ιατρικών Σχολών/Τμημάτων της χώρας, με ιδιαίτερη συμβολή στην αλλαγή του χάρτη της ακαδημαϊκής ιατρικής εκπαίδευσης τα τελευταία 35 χρόνια.

Η στελέχωση της ΙΣ από την αρχή της λειτουργίας της με υψηλού επιπέδου μέλη ΔΕΠ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στη διεθνή απήχηση του ερευνητικού τους έργου, όσο και στην ανάλογη ποιότητα του διδακτικού και κλινικού έργου. Σήμερα, τα 118 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) συμμετέχουν ενεργά στο προπτυχιακό πρόγραμμα καθώς επίσης και στη μεταπτυχιακή διδασκαλία και έρευνα. Επιπροσθέτως, τα κλινικά μέλη ΔΕΠ με το υψηλής ποιότητας κλινικό τους έργο αποτελούν την «ατμομηχανή» της πολύτιμης προσφοράς του ΠαΓΝΗ στην περίθαλψη και την προαγωγή της υγείας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και τη χώρα γενικότερα.

Η συμπλήρωση προσφάτως των 35 χρόνων λειτουργίας της, βρίσκει την ΙΣ να διαθέτει ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, το οποίο ανανεώνεται με βάση τα προτάγματα της διαρκούς και ταχύτατης εξέλιξης της Ιατρικής Επιστήμης, αλλά και της ανατροφοδότησης που η Σχολή έχει επιλέξει να προσλαμβάνει μέσα από διάφορους μηχανισμούς όπως οι σύγχρονες διεθνείς τάσεις στην ιατρική εκπαίδευση, οι απόψεις των φοιτητών της, η εμπειρία των αποφοίτων της κ.α.

Με την ολοκλήρωση του Προπτυχιακού προγράμματος οι πτυχιούχοι ιατροί έχουν αποκτήσει ένα σύνολο γνώσεων, ικανοτήτων και κλινικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν:
– Τη γνώση της βασικής αρχιτεκτονικής της δομής και της οργάνωσης του ανθρώπινου σώματος
– Τη γνώση των φυσιολογικών μηχανισμών που διέπουν τις λειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού
– Την κατανόηση του παθοφυσιολογικού υπόβαθρου και τη γνώση των παθογενετικών μηχανισμών των νοσημάτων
– Τη γνώση των κύριων επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του νοσολογικού προφίλ της κοινότητας και τις βασικές αρχές της πρόληψης
– Την απόκτηση δεξιοτήτων προσέγγισης κι επικοινωνίας με τον ασθενή και τους οικείους του
– Τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού και την εκτέλεση ολοκληρωμένης φυσικής εξέτασης
– Τη γνώση του κλινικών εκδηλώσεων των συχνότερων νοσημάτων, τη διαγνωστική τους προσπέλαση και τις βασικές αρχές της αντιμετώπισής τους
– Την εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και την εφαρμογή των βασικών αρχών αντιμετώπισης του πολυτραυματία στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
– Την πρωταρχική διαγνωστική προσπέλαση και αποτελεσματική διακίνηση και παραπομπή του ασθενούς/τραυματία

Συμπερασματικά, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΠΠΣ της ΙΣ αποτελεί μία καλή βάση ώστε, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι της Σχολής να έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και κλινικές δεξιότητες που θα τους καταστήσουν όχι απλώς επαρκείς για να συνεχίσουν ως ειδικευόμενοι σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αλλά και δυνητικά να διακριθούν στον τομέα που θα επιλέξουν. Αναφορικά με τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε ανώτερο επίπεδο, απόφοιτοι της Σχολής με υψηλές επιδόσεις γίνονται συστηματικά δεκτοί είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη Σχολή και σε άλλα Πανεπιστήμια. Παραλλήλως, ο σχεδιασμός δίνει τα ερεθίσματα, αλλά και τα βασικά εφόδια σε όσους ακολουθήσουν το δρόμο της βασικής έρευνας. Η ΙΣ είχε και συνεχίζει να έχει ισχυρό ερευνητικό προσανατολισμό. Τα μέλη της Σχολής, σε όλη την πορεία της και ακόμη περισσότερο σήμερα, διατηρούν σημαντικές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες με κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα καλλιεργώντας ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για νέους ερευνητές.

Εν κατακλείδι, η ΙΣ στα 35 χρόνια λειτουργίας της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ριζική αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ευρύτερα στη χώρα. Η προσέλκυση υψηλού επιπέδου μελών ΔΕΠ με διεθνούς κύρους ερευνητική δραστηριότητα από την αρχή της λειτουργίας της είχαν ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή της ως μία από τις καλύτερες Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και με διακριτή θέση στο διεθνή ακαδημαϊκό στίβο.

 

Διαβάστε επίσης

Λουκέτο και πρόστιμο σε επιχείρηση των Χανίων για μη έκδοση αποδείξεων

Έργα στους δρόμους: Ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί και δημιουργεί το πιο σύγχρονο και πλήρες πλαίσιο κανόνων εκτέλεσης στην Ελλάδα

Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες για την πανώλη στην Κρήτη – Σήμερα η συνάντηση κτηνοτρόφων Ρεθύμνου με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή

Ρέθυμνο: Στην φυλακή ο 27χρονος επιδειξίας που παρενόχλησε 15χρονη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα