Τραγανές, λεπτές σαν φύλλο και βουτηγμένες σε μέλι, οι δίπλες της Μεσσηνίας δεν είναι απλώς ένα γλυκό
Είναι τελετουργία. Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, συνοδεύουν γιορτές, γάμους και Χριστούγεννα, κουβαλώντας μνήμες, αρώματα και την τέχνη του χειροποίητου.
Κάθε «δίπλωμα» κρύβει υπομονή, μεράκι και παράδοση, αποδεικνύοντας ότι η χαρά -όπως και οι δίπλες- θέλει χρόνο για να πάρει μορφή. Και όταν τελικά σερβιριστεί, ενώνει γενιές γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Στην Καλαμάτα, αυτές τις ημέρες φτιάχνουν δίπλες, το παραδοσιακό γλυκό της Μεσσηνίας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Η ιστορία τους χάνεται πίσω στον χρόνο. Λέγεται ότι, όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι. Πρόκειται για ένα ευρεώς γνωστό παραδοσιακό, Μεσσηνιακό γλυκό. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα, ενώ προστίθεται και ψιλοτριμμένο καρύδι.
Η σεφ, Γεωργία Κουτσούκου, αποκαλύπτει στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, τα μυστικά της συνταγής για αφράτες, ονειρεμένες δίπλες, με μία γενναιόδωρη δόση από το μοναδικό, ελληνικό μέλι που τις «αγκαλιάζει».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα









