Style 31.08.2024, 4:20

Νόστιμη παραδοσιακή Κεφαλονίτικη χταποδόπιτα από την Αργυρώ

Τα υλικά και η εκτέλεση

Παραδοσιακή συνταγή χταποδόπιτας από την Κεφαλονιά. Το ρύζι ρουφάει όλη την νοστιμιά του χταποδιού και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Υλικά

Για τη χταποδόπιτα

  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 1 μεγάλο χταπόδι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 5 κόκκους πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Το βρασμένο χταπόδι με τον ζωμό του
  • ½ φλ. ρύζι
  • 2 ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σάμψυχο (μαντζουράνα)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να κοκκινίσει για περίπου 10′.
  • Τότε προσθέτουμε μέσα τη δάφνη, το ολόκληρο σκόρδο, το κρασί, το ξύδι και τους κόκκους πιπεριού.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 40′ επιπλέον.

Γέμιση

  • Κρατάμε τον ζωμό του χταποδιού για την γέμιση και ψιλοκόβουμε το χταπόδι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι, το ρύζι τον ζωμό χταποδιού και την τριμμένη ντομάτα.
  • Σιγοβράζουμε τα υλικά της γέμισης για 8-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι, χωρίς να στεγνώσει τελείως η γέμιση.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Τέλος προσθέτουμε τα βότανα μάραθο και μαντζουράνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Αλάτι συνήθως δεν βάζουμε γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό.

Χταποδόπιτα

  • Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκατ. και στρώνουμε τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Βάζουμε την ζουμερή γέμιση μέσα και την απλώνουμε κουτάλι.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δυο φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Τσιμπάμε και ενώνουμε τις άκρες.
  • Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στην κάτω σχάρα (αντιστάσεις πάνω κάτω).
  • Είναι έτοιμη όταν ροδίσει και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα