Style 03.05.2024, 1:52

Πασχαλινά κουλουράκια vegan

Xωρίς ζάχαρη 

Vegan πασχαλινά κουλουράκια που μοσχομυρίζουν μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι και αντί για λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη, γλυκαίνουν με σιρόπι αγαύης.

Υλικά

  • 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κρυσταλλάκια μαστίχα Χίου, κοπανισμένα καλά στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν σκόνη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 100 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
  • 100 ml (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
  • 30 ml (2 κουτ. σούπας) κονιάκ
  • 200 ml (1 κούπα) σιρόπι αγαύης
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Για την επάλειψη (αν θέλουμε)

  • 2 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
  • 4 κουτ. σούπας ρόφημα αμυγδάλου

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια vegan και χωρίς ζάχαρη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο έλαια, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  • Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ή με μίξερ χειρός μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 25-30 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε κουλουράκια, στο σχήμα που μας αρέσει (στρογγυλά, σπιράλ, πλεξούδες κ.λπ.).
  • Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αν θέλουμε, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά της επάλειψης, δηλαδή το σιρόπι αγαύης με το ρόφημα αμυγδάλου, και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια ώστε να γυαλίσουν με το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Ξεφουρνίζουμε τα vegan πασχαλινά κουλουράκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο είναι ζεστά, είναι μαλακά, αλλά καθώς κρυώνουν, θα σφίξουν.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις 8 σεισμικές δονήσεις βόρεια του Ηρακλείου

Πασχαλινός «μποναμάς» για τους αγρότες – Ξεκινά η πίστωση των λογαριασμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πώς η Κρήτη «φρενάρει» τις επενδύσεις της – Το γαλατικό χωριό του Κτηματολογίου

Κυριακή του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; – Το έθιμο και οι συμβολισμοί του


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα