Τα υλικά και η εκτέλεση
Η αγαπημένη πάστα φλώρα με τη δική σας χειροποίητη μαρμελάδα κυδώνι! Είναι ένα όνειρο που μπορείς να απολαύσεις.
Υλικά
Για τη μαρμελάδα κυδώνι
- 600 γρ. καθαρισμένα και τριμμένα κυδώνια (2 μεγάλα κυδώνια)
- 1 φλ. νερό
- 1 μήλο τριμμένο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
- 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
- 1/2 φλ. νερό που έβρασαν τα κυδώνια
Για την Πάστα Φλώρα
- 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 φάκελο (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 7 κ.σ. κονιάκ
- 7 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1½ φλ. μαρμελάδα
- Άχνη ζάχαρη
Για τη μαρμελάδα κυδώνι
- Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρμελάδα για την πάστα φλώρα. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε σε κατσαρόλα.
- Τα βάζουμε με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15′, να πιούν τα υγρά τους.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε φλούδες και κουκούτσια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′-25′. Ο χυμός που θα μείνει στην κατσαρόλα είναι περίπου 1/2 φλ.
- Σουρώνουμε το χυμό και κρατάμε 1/2 φλ.
- Προσθέτουμε στο κυδώνι όλα τα υπόλοιπα, μήλο, ζάχαρη, λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι.
- Βράζουμε για 15′-20′.
- Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Για την πάστα φλώρα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα.
- Στρώνουμε τα 3/4 ζύμης σε μεγάλη ταρτιέρα ή σε δύο μικρές.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα.
- Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε φιτίλια για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα στην επιφάνεια.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170ºC για περίπου 50′.
- Προς το τέλος ψήνουμε για 5′ στην κάτω αντίσταση.
- Όταν κρυώσει την αχνίζουμε.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35-40′.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα