Τα υλικά και η εκτέλεση
Πεντανόστιμο ιμάμ μπαϊλντί, χωρίς τηγάνι. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του για να μελώσει σωστά η μελιτζάνα.
Υλικά
- 10 μέτριες μελιτζάνες
- 6 μικρά κρεμμύδια άνυδρα σε λεπτές φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 6 ώριμες ντομάτες
- ½ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 200 ml ελαιόλαδο
- 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε από μπροστά μία μικρή φέτα.
- Κρατάμε το τρυφερό κοτσάνι γιατί θα συγκρατεί τη μελιτζάνα και το σχήμα της.
- Με μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).
- Κάνουμε θήκη για τη γέμιση χαράσσοντας κατά μήκος τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα.
- Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε.
Για τη γέμιση
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε ξύνοντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Τις κόβουμε στη μέση και, με κουτάλι ή ζουλώντας τες, αφαιρούμε τους σπόρους και τους χυμούς (τα κρατάμε για
άλλη συνταγή). - Τις ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, να μαραθούν τα κρεμμύδια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και γεμίζουμε τη θήκη.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί κοντά τη μια στην άλλη.
- Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες.
- Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε στην επιφάνεια.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, νακ λείσει, και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το
λάδι τους. - Είναι βασικό να ψηθούν σωστά για να μελώσουν οι μελιτζάνες και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε το ιμάμ μπαϊλντί να σταθεί λίγο και μετά σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα