Δείτε τη συνταγή
Όλες οι υπερτροφές σε ένα κέικ: ελαιόλαδο, πετιμέζι, σταφίδες και καρύδια ζυμώνονται με πορτοκαλοχυμό, αλεύρι και μπαχαρικά για μία θρεπτική και αρωματική πετιμεζόπιτα, που είναι και νηστίσιμη.
Υλικά
Μερίδες: 15-16
- 250 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
- 330 ml πετιμέζι
- 500 ml χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 250 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
- 250 γρ. σταφίδες ξανθές
- 250 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 20 ml ξίδι
- λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πετιμεζόπιτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στη λειτουργία του αέρα.
- Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο, βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το ξίδι και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Πάνω από το μπολ ανακατεύουμε τον πορτοκαλοχυμό με τη σόδα, αδειάζουμε στο μείγμα λαδιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή ζύμη.
- Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι (αν θέλουμε) και ψήνουμε την πετιμεζόπιτα, για 50-60 λεπτά.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα