Style 30.04.2025, 17:12

Πετιμεζόπιτα με καρύδια

Δείτε τη συνταγή 

Όλες οι υπερτροφές σε ένα κέικ: ελαιόλαδο, πετιμέζι, σταφίδες και καρύδια ζυμώνονται με πορτοκαλοχυμό, αλεύρι και μπαχαρικά για μία θρεπτική και αρωματική πετιμεζόπιτα, που είναι και νηστίσιμη.

Υλικά
Μερίδες: 15-16

  • 250 ml ελαιόλαδο + λίγο για το σκεύος
  • 330 ml πετιμέζι
  • 500 ml χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 250 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 250 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 20 ml ξίδι
  • λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε πετιμεζόπιτα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στη λειτουργία του αέρα.
  • Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Σε άλλο, βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το ξίδι και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  • Πάνω από το μπολ ανακατεύουμε τον πορτοκαλοχυμό με τη σόδα, αδειάζουμε στο μείγμα λαδιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή ζύμη.
  • Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι (αν θέλουμε) και ψήνουμε την πετιμεζόπιτα, για 50-60 λεπτά.

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα