Βασικό εργαλείο αποτελεί η εγκατάσταση ενιαίου, ολοκληρωμένου και διαλειτουργικού συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής παραβάσεων
Το τοπίο της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και ουσιαστικά, με την υιοθέτηση πρωτοποριακών λύσεων. Η δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με την εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας υπευθυνότητας και τη δημιουργία συνθηκών που θα μειώνουν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα, παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη πιλοτικού προγράμματος που «συνυπογράφουν» τρία υπουργεία: Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη.
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τοποθέτηση καμερών σε οκτώ επιλεγμένα σημεία της Αττικής και σε 10 γραμμές λεωφορείων, ενώ δρομολογούνται και αλλαγές που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για τροχαίες παραβάσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι περισσότερες από 2.000 κάμερες θα τοποθετηθούν σε αστικά οδικά δίκτυα, ενώ 500 εξειδικευμένες κάμερες θα μπουν σε λεωφορεία. Ήδη υλοποιούνται ακόμη 388 κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη «μάχη» θα μπουν και οι υφιστάμενες κάμερες σε Αττική Οδό, ΟΑΣΑ κλπ.
Βασικό εργαλείο αποτελεί η εγκατάσταση ενιαίου, ολοκληρωμένου και διαλειτουργικού συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής παραβάσεων, ώστε να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα και δίκαια οι σοβαρές παραβάσεις. Σύγχρονες κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας και θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα καταγραφής και αποτροπής. Θα καταγράφονται αξιόπιστα παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού κατά την οδήγηση και παραβίαση διάβασης πεζών.
Επιπλέον, θα αναπτυχθεί νέο πληροφοριακό σύστημα, διασυνδεδεμένο με τις αρμόδιες αρχές, για άμεση επεξεργασία, επιβεβαίωση και επιβολή κυρώσεων. Ο πολίτης θα ενημερώνεται άμεσα μέσω SMS και Gov.gr Wallet, θα βλέπει το υλικό της παράβασης, θα υποβάλει ένσταση ηλεκτρονικά και θα πληρώνει το πρόστιμο χωρίς γραφειοκρατία. Τα στοιχεία θα ενσωματώνονται αυτόματα στο point system, διασφαλίζοντας ακρίβεια στο ιστορικό κάθε οδηγού.
Ο κοινός στόχος είναι σαφής: δημιουργία σύγχρονου και αξιόπιστου πλαισίου ελέγχου οδικής συμπεριφοράς, που θα μειώσει τα ατυχήματα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Πολιτεία. Το νέο μοντέλο αντλεί καλές πρακτικές από Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εντάσσεται σε ευρύτερη στρατηγική μεταρρύθμισης με διαφάνεια και δικαιοσύνη.
«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε ουσιαστικές αλλαγές με ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μέτρο επιτήρησης των πολιτών αλλά για εργαλείο πρόληψης και αποτροπής». Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημείωσε πως «η λειτουργία των καμερών δεν είναι δημοφιλής αλλά απαραίτητη για να σταματήσει η ατιμωρησία».
Οι ενέργειες περιλαμβάνουν ενιαίο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης παραβάσεων, αυτόματη διασύνδεση με τις κάμερες, ηλεκτρονική καταγραφή και ενημέρωση οδηγών σε πραγματικό χρόνο. Η πρώτη πιλοτική φάση ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ η πλήρης λειτουργία προγραμματίζεται για τις αρχές του 2026.
Τα οκτώ στρατηγικά σημεία της Αττικής όπου θα τοποθετηθούν οι κάμερες αφορούν Δήμους Αθηναίων, Αγίας Παρασκευής, Ραφήνας-Πικερμίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Αλίμου και Καλλιθέας. Παράλληλα, 10 λεωφορειολωρίδες θα παρακολουθούνται με κάμερες σε νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία, για έλεγχο παραβάσεων εντός λωρίδων και κυκλοφοριακών συνθηκών.
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή οδικής ασφάλειας, όπου η τεχνολογία και η διαφάνεια είναι τα κύρια εργαλεία για προστασία ζωών και τήρηση της τάξης στους δρόμους. Το σχέδιο στηρίζεται σε συλλογική προσπάθεια, σωστή διοίκηση και καινοτόμες λύσεις, με στόχο δρόμους ασφαλείς για όλους.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα