Ονομάζεται και παστουρμάλι ή πίτα Καππαδοκίας
Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 300 γραμ. αλεύρι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
- 200 ml νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. βούτυρο για το τελείωμα της πίτας
Για τη γέμιση
- 250 γραμ. κασέρι τριμμένο
- 150 γραμ. παστουρμά
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο σουσάμι
Πίτα Καισαρείας με παστουρμά
- Αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.
- Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη.
- Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί.
- Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
- Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης.
- Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
- Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.
- Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας.
- Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.
Μυστικό
- Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης.
- Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σάρκα της, ώστε να μην έχουμε περιττή υγρασία στο φύλλο και μας νοτίσει η πίτα.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα