Style 30.08.2024, 3:55

Πεντανόστιμη παστουρμαδόπιτα Καισαρείας από την Αργυρώ

Ονομάζεται και παστουρμάλι ή πίτα Καππαδοκίας

Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γραμ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το τελείωμα της πίτας

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. κασέρι τριμμένο
  • 150 γραμ. παστουρμά
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι

Πίτα Καισαρείας με παστουρμά

  • Αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.
  • Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη.
  • Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  • Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί.
  • Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
  • Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης.
  • Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.
  • Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.
  • Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας.
  • Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.

Μυστικό

  • Οι χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας είναι απαραίτητες, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία της γέμισης.
  • Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και στεγνώνουμε πολύ καλά τη σάρκα της, ώστε να μην έχουμε περιττή υγρασία στο φύλλο και μας νοτίσει η πίτα.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα