Ιδιαίτερη συνταγή με αμύγδαλα
Η φημισμένη bastilla από τη Φεζ του Μαρόκου, φτιάχνεται με κοτόπουλο, ένα μείγμα αυγών σαν ομελέτα και αμύγδαλα. Πίτα…βασιλικών προδιαγραφών που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά
- 3 μπούτια κοτόπουλου
- 400 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο)
- 300 γρ. ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 40 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 100 ml σπιτικός ζωμός κότας (βλ. σελ. 128) ή νερό
- 3 αυγά χτυπημένα + 1 αυγό για το άλειμμα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 140 γρ. ζάχαρη άχνη (ναι, ζάχαρη! Δένει τέλεια με τα μπαχαρικά της συνταγής και δίνει στο φαγητό μια απίθανη, εξωτική γλύκα. Αν σας ξενίζει η ιδέα, μειώστε την κατά βούληση, όμως μην την παραλείψετε τελείως)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για να ετοιμάσουμε την bastilla (πίτα με κοτόπουλο, μπαχαρικά και αμύγδαλα), σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αμύγδαλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με 40 γρ. από τη ζάχαρη άχνη και με την κανέλα σε σκόνη.
- Στο βούτυρο που έχει μείνει στην κατσαρόλα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο, το ξύλο κανέλας, τα τριμμένα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το τζίντζερ για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Σιγοψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και την κανέλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι σχεδόν να στεγνώσει.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να γίνει ένα μείγμα σαν στραπατσάδα.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο με το χέρι, σε πολύ μικρά κομμάτια. Το ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών και το μείγμα με τα αμύγδαλα.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα, και διπλώνουμε τις άκρες, τυλίγοντάς τες προς τα μέσα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με όση άχνη θέλουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Eurovision: Ψηλά στα προγνωστικά του televoting η Ελλάδα
Eurovision: Τι συνέβη το 1998 και πήραμε μία από τις χειρότερες θέσεις στην ιστορία;
Μαρίνα Σάττι: «Το τραγούδι δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη μουσική της Ελλάδας»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα