Κρήτη 15.11.2024, 20:06

Πλωτά αιολικά πάρκα: Η Σητεία «φιγουράρει» στις υποψήφιες περιοχές για την καμπάνια ενημέρωσης

Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΔΕΥΕΠ για να κατευναστούν οι αντιδράσεις 

Με το οικόπεδο «Κρήτη 1» στην ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου αναμένεται να ανοίξει η «αυλαία» για τα παράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας και για το λόγο αυτό η Σητεία φιγουράρει στις περιοχές στις οποίες θα ξεκινήσει άμεσα μια καμπάνια ενημέρωσης, μια επικοινωνιακή «εκστρατεία» προκειμένου να υπάρξει μια απευθείας προσέγγιση-ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και να κατευναστούν οι αντιδράσεις για τις προωθούμενες πλωτές ανεμογεννήτριες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε),  θεωρούν ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση σε σχέση με τα πλωτά αιολικά πάρκα και για το λόγο αυτό θέλουν να «τρέξουν» με πιο γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, εστιάζοντας βεβαίως και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσω της οποίας θα μπει και με τη βούλα στις ράγες ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια πάρκα.

Τα πρώτα αιολικά πάρκα αναμένεται να προωθηθούν στην Κρήτη, στα ΝΑ της Σητείας , σε Ρόδο , Εύβοια και κάποιες άλλες περιοχές , στις οποίες η ΕΔΕΥΕΠ  βάζει στο επίκεντρο  μια οργανωμένης ενημερωτικής καμπάνιας . Ουσιαστικά ετοιμάζεται , σύμφωνα με πληροφορίες, μια εκστρατεία ενημέρωσης, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, συνεπώς και με εξορμήσεις ανά τις εμπλεκόμενες περιοχές , ώστε να γίνει από πρώτο χέρι ενημέρωση και να δοθούν εξηγήσεις στις τοπικές κοινωνίες  για το τί θα γίνει.

Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις, όπως π.χ έχουν καταγραφεί στη Σητεία όχι μόνο από πλευράς  πολιτών αλλά και από θεσμικής πλευράς, μιας και θυμίζουμε, έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις ενάντια στη χωροθέτηση  των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ο δήμος Σητείας κι άλλοι φορείς. Η ΕΔΕΥΕΠ λοιπόν σχεδιάζει να πάει στις τοπικές κοινωνίες , όπως π.χ στη Σητεία , για να ενημερώσει, να αποσαφηνίσει απορίες , να προσπαθήσει να απαντήσει στις επιφυλάξεις κι ενστάσεις , δίνοντας φυσικά  έμφαση στα θετικά, στα οφέλη και στα πλεονεκτήματα-όπως θα επιχειρήσει να τα προβάλλει- των πλωτών ανεμογεννητριών . Με άλλα δηλαδή μιλάμε για ένα επικοινωνιακό «μασάζ»  η λαϊκά για ένα «ψηστήρι» που θα επιχειρηθεί για να αλλάξει η αρνητική στάση των τοπικών φορέων και κοινωνιών. Άλλωστε και στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος θεωρούν πως έχουν παρεξηγηθεί κάποια πράγματα και πως υπάρχει πρόσφορος χώρος για να αλλάξει η στάση του κόσμου. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις και για να δοθούν και πρακτικά κίνητρα,  όπως ενδεικτικά καλύτερα, πιο «γενναία»  ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών που  θα φιλοξενήσουν πλωτά αιολικά πάρκα.

Μένει φυσικά με ενδιαφέρουν να δούμε το πως ακριβώς θα ξεδιπλωθεί η εκστρατεία ενημέρωσης για τα πλωτά αιολικά κι εδώ στα ανατολικά της Κρήτης και το τί αποτέλεσμα θα φέρει στις περιοχές ενδιαφέροντος, σε πρώτη φάση δηλαδή στη Σητεία και ακολούθως στην περιοχή του Μεραμβέλλου και της Ελούντας.

υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σταθερό «όχι» από το δήμο Σητείας για τις πλωτές ανεμογεννήτριες 

Πάντως μέχρι στιγμής ο δήμος Σητείας παραμένει σταθερά ενάντιος στα όσα δρομολογούνται για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε δικές του περιοχές.

Για του λόγου το αληθές, την ξεκάθαρη θέση του , διατρανώνοντας  ένα νέο «όχι» για τα προωθούμενα πλωτά αιολικά σε Ζάκρο και Αθερινόλακκο,  εξέφρασε εκ νέου ο δήμος Σητείας, επανερχόμενος στο ζήτημα , μετά τις εξελίξεις με την αλλαγή στάσης του Υπουργείου Πολιτισμού που υπαναχώρησε ως προς την αρχική του αντίθεση , κατόπιν και πιέσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως γνωστόν, αρχικά το  υπουργείο Πολιτισμού , με σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(Κ.Α.Σ) πήρε αρνητική απόφαση για τα προωθούμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε δύο περιοχές της Κρήτης (στην περιοχή της Ελούντας και ειδικότερα νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου του Αφορεσμένου και στην περιοχή της Ζάκρου στη Σητεία).

Η εξέλιξη πυροδότησε προστριβές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έκανε ρελάνς από τη δική του μεριά. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ προχώρησε στην  κατάθεση ένστασης (ή αίτησης αποθεραπείας, όπως λέγεται τυπικά) προς το ΥΠ.ΠΟ., με ζητούμενο το τελευταίο να αλλάξει την απόφαση αποκλεισμού των εν λόγω περιοχών από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Όπερ και εγένετω τελικά, καθώς το ΥΠ.ΠΟ τροποποίησε την αρχική του αρνητική απόφαση, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα πάρκα με τις πλωτές ανεμογεννήτριες στις θαλάσσιες αυτές περιοχές στο ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Οι εξελίξεις και η τελική σύμπλευση αυτή μεταξύ των 2 υπουργείων δεν έμεινε αναπάντητη από το δήμο Σητείας που τάχθηκε εκ νέου κατά της χωροθέτησης και εγκατάστασης  υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε δικές του περιοχές . Μάλιστα έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση  πως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ,δεχόμενος τετελεσμένα εις βάρος του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Όπως είχε αναφέρει  σε σχετική ανακοίνωση του ο δήμος Σητείας:

«Μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την χωρoθέτηση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την ειλημμένη δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για χωροθέτηση εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ΥΑΠ σε επίπεδο επικρατείας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

1- Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. Σητείας γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
2- Η απόφαση του ΚΑΣ δεν διαφοροποιεί σε τίποτα τα μέχρι τώρα δεδομένα καθ΄ότι στα γενικά κριτήρια αξιολόγησης περιοχών για αποφυγή χωροθέτησης και εγκατάστασης ΥΑΠ, είναι η μη συναίνεση αρμόδιων φορέων, καθώς και η απόσταση από περιοχές γεωπάρκων, ενάλιες αρχαιότητες, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, περιοχές βιοποικιλότητας, ζώνες ειδικού ενδιαφέροντος, αεροδρόμια, κ.α.
3- Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Σητείας δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις που θα παρθούν ερήμην και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα