Λατρεύουμε τα αβγά για το πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και για το βραδινό μας γεύμα. Ωστόσο συχνά δεν καταφέρνουμε να τα πετύχουμε όπως πρέπει. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε μια λίστα με βασικά λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε όταν μαγειρεύουμε με αβγά, ώστε να τα πετυχαίνουμε κάθε φορά.
Σπάμε το κέλυφος χτυπώντας το στο πλάι ενός μπολ
Μην σπάτε τα αβγά σας στην άκρη του μπολ γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να έχετε κομμάτια από κέλυφος στην ομελέτα σας. Χτυπήστε απαλά το αβγό σε έναν επίπεδο πάγκο και έπειτα ανοίξτε το πάνω από το μπολ. Εάν εισχωρήσει κάποιο κομμάτι από κέλυφος χρησιμοποιήστε ένα άλλο κομμάτι κέλυφος για να το ψαρέψετε.
Δεν τα χτυπάμε αρκετά
Για τα αβγά scrambled και τις ομελέτες, το μίγμα θα πρέπει να είναι ένα ομοιόμορφο κίτρινο χωρίς λευκά σημάδια. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή αβγοδάρτη χτυπώντας δυνατά εμπρός – πίσω, ακουμπώντας και τις πλευρές της λεκάνης με κάθε χτύπημα.
Μαγειρεύουμε τα αβγά scrambled πολύ βιαστικά
Μπορεί τα αβγά scrambled να φαίνονται εύκολα στην παρασκευή τους κι ένα πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε γρήγορα όταν βιαζόμαστε. Όμως, αυτό είναι ένα ακόμη λάθος μας. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε όταν φτιάχνουμε αυτού του είδους τα αβγά γιατί αν ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία στεγνώνουν υπερβολικά. Αντίθετα, θα πρέπει να μαγειρευτούν σιγά – σιγά και σε χαμηλή θερμοκρασία. Μην ανησυχείτε και πάλι δεν θα σας πάρουν πολύ ώρα.
Προσθέτουμε γάλα στα αβγά scrambled
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε γάλα σε αυτού του είδους τα αβγά μας γιατί αντί να αποκτούν κρεμώδη υφή χάνουν την καλή υφή αλλά και γεύση τους. Αν ψήσουμε τα αβγά μας αργά και τα ανακατεύουμε διαρκώς μέσα στο τηγάνι θα έχουμε τέλεια, κρεμώδη αβγά.
Αφήνουμε τα αβγά μας να κολλήσουν στο τηγάνι
Τα αβγά είναι ο συνδετικός κρίκος σε μια παρασκευή, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσέξουμε θα κολλήσουν στο τηγάνι σαν κόλλα. Γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι το τηγάνι μας είναι αντικολλητικό είτε ετοιμάζουμε το γεύμα ενός ατόμου, είτε περισσότερων.
Δεν χρησιμοποιούμε αρκετό λίπος στο τηγάνισμά τους
Το να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το δεύτερο είναι να ρίξουμε κάποιο είδος λιπαρής ύλης. Βούτυρο ή ελαιόλαδο είναι κάποιες καλές επιλογές, τις οποίες δεν θα πρέπει να τσιγκουνευτούμε για να γλιστρήσει ωραία το αβγό μας από το τηγάνι στο πιάτο.
Βάζουμε τα αβγά μας να βράσουν σε νερό που κοχλάζει
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα αβγό που ραγίζει κατά το βράσιμο. Για να το αποτρέψουμε αυτό θα πρέπει να βάζουμε τα αβγά μας σε κρύο νερό, έτσι ώστε να ανεβάζουν σταδιακά θερμοκρασία και να ψηθούν ομοιόμορφα.
Βράζουμε αβγά τα οποία είναι πάρα πολύ φρέσκα
Τα σφιχτά αβγά γίνονται καλύτερα όταν δεν είναι πολύ φρέσκα. Διαφορετικά, δεν θα ξεφλουδίζονται εύκολα.
Σπάμε αβγά κατευθείαν στο νερό που θέλουμε να τα ποσάρουμε
Όταν σπάμε ένα αβγό κατευθείαν στο νερό αυτό διαχωρίζεται και πάει σε όλο το κατσαρολάκι. Οπότε αν θέλουμε να κάνουμε ένα σωστό αβγό ποσέ, το σπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ και έπειτα το ρίχνουμε απαλά μέσα στο νερό.
Ποσάρουμε τα αβγά μας σε ένα μικροσκοπικό κατσαρολάκι
Τα αβγά ποσέ χρειάζονται λίγο χώρο να αναπνεύσουν για να μαγειρευτούν σωστά. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι και να μην το παραγεμίσουμε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Διατηρούμε τα αβγά ποσέ μας μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά του γεύματός μας.
πηγή: Olivemagazine.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις 8 σεισμικές δονήσεις βόρεια του Ηρακλείου
Πασχαλινός «μποναμάς» για τους αγρότες – Ξεκινά η πίστωση των λογαριασμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Πώς η Κρήτη «φρενάρει» τις επενδύσεις της – Το γαλατικό χωριό του Κτηματολογίου
Κυριακή του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; – Το έθιμο και οι συμβολισμοί του