Η κλιμακούμενη σύγκρουση απειλεί να υπονομεύσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου
Η Κίνα έχει πολλά περισσότερα να διακινδυνεύσει στο Ιράν πέρα από το πετρέλαιο. Δεν έχει ωφεληθεί μόνο από τις εισαγωγές ιρανικού αργού σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά έχει επίσης ενισχύσει σταθερά τις στρατηγικές της επενδύσεις στις ιρανικές υποδομές, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας των 400 δισ. δολαρίων το 2021. Αν το καθεστώς στην Τεχεράνη αποδυναμωθεί σοβαρά ή ανατραπεί, η Κίνα κινδυνεύει να χάσει έναν από τους βασικούς της διπλωματικούς μοχλούς επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, η Τεχεράνη έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός προμηθευτής της Κίνας. Οι αποστολές αργού πετρελαίου προς τη Λαϊκή Δημοκρατία από τη Μαλαισία, έναν σημαντικό κόμβο μεταφόρτωσης, τριπλασιάστηκαν πέρυσι σε 70 εκατ. τόνους από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων – τρίτες μετά τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον, η στρατηγική θέση του Ιράν το καθιστά κρίσιμο γρανάζι στην πολιτική «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την ενίσχυση της φυσικής και οικονομικής συνδεσιμότητας της χώρας του με τον κόσμο.
Το 2023 η Κίνα αντιπροσώπευε το 3% των άμεσων ξένων επενδύσεων του Ιράν ύψους 6 δισ. δολαρίων. Αυτό ωχριά σε σύγκριση, ας πούμε, με τη συνεισφορά της Ρωσίας ύψους 27%, η Κίνα όμως ενισχύει την υποστήριξή της με άλλους τρόπους: το Ιράν έχει στραφεί στο Πεκίνο για «χιλιάδες τόνους συστατικών βαλλιστικών πυραύλων», για παράδειγμα, για να ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ, ανέφερε η Wall Street Journal τον Ιούνιο, επικαλούμενη πηγές. Οι τρεις συμμαχικές χώρες διεξάγουν επίσης τακτικές ναυτικές ασκήσεις μαζί.
Η κλιμακούμενη σύγκρουση απειλεί να υπονομεύσει τις νεοσύστατες φιλοδοξίες του Πεκίνου και στην πολιτική του Κόλπου. Μόλις πριν από δύο χρόνια Κινέζοι διπλωμάτες χαιρέτισαν ένα «νέο παράδειγμα» για την επίλυση των διενέξεων στη Μέση Ανατολή, αφού μεσολάβησαν σε μια συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.
Ο πόλεμος θέτει επίσης μια νέα δοκιμασία για τους διπλωματικούς δεσμούς της Κίνας και σε πιο μακρινές περιοχές. Το Ιράν εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης το 2023. Ωστόσο η Ινδία, ιδρυτικό μέλος της, εξέφρασε το Σάββατο μια σπάνια δημόσια διαφωνία στην ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας μια πιθανή ρήξη μεταξύ του Σι και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ.
Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν και είναι αντίθετη στην εντατικοποίηση των συγκρούσεων και την κλιμάκωση των εντάσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της.
Ο κίνδυνος για την Κίνα είναι ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή που τελικά θα διαβρώσει τη φιλοδοξία της να προβάλει ισχύ στην περιοχή, αλλά και μια στιγμή που θα οδηγήσει σε αντίπαλα «στρατόπεδα» έργα υποδομών, όπως ο φιλόδοξος Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, που στοχεύει στην αποδυνάμωση της επιρροής του Πεκίνου. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής μπορεί να μη λειτουργήσει υπέρ της.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα