Κόσμος 23.11.2024, 10:06

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόκερ υψηλού ρίσκου μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας

Τρομερή κλιμάκωση βλέπει ο Σολτς, ενώ ο Τουσκ δεν αποκλείει την απειλή παγκόσμιας σύρραξης

Εντονος προβληματισμός για την ανησυχητική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τα πιθανά επόμενα βήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναπτύσσεται στις δυτικές πρωτεύουσες, την επαύριον της εκτόξευσης υπερηχητικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές από τον ρωσικό στρατό στην κεντρική Ουκρανία, σε απάντηση για τα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow.

Εκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της εκτόξευσης ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου, αλλά και των νέων απειλών και των προειδοποιήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν, το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο και την απάντηση της Μόσχας, η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα και περισσότερο επικίνδυνη φάση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου σε επίπεδο πρεσβευτών και θα συζητηθεί η εκτόξευση του «πειραματικού», όπως τον χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιδιώξει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατά της Ρωσίας στη συνάντηση. «Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, μια σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας», είπε.

«Οι νέοι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία»

Μία μέρα μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Ορέσνικ» στο Ντνίπρο, ο Ρώσος πρόεδρος προανήγγειλε τη μαζική παραγωγή των πυραύλων αυτών, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο ουκρανικό μέτωπο. «Κανείς άλλος δεν διαθέτει ένα τέτοιο όπλο», το οποίο «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και εξελίσσεται σε παγκόσμια σύγκρουση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήττει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Και προειδοποίησε ότι εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων από την Ουκρανία, οι χώρες που τα παρείχαν στο Κίεβο, μπορούν πλέον να γίνουν στόχος.

Τι γνωρίζουμε για τον μυστηριώδη πύραυλο που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Ο πύραυλος, αρχικά, παρερμηνεύτηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός, βεληνεκούς 5.500 χιλιομέτρων, που δεν έφερε όμως πυρηνικές κεφαλές για τα έξι ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι άλλο: ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς ή IRBM.

Το όνομά του, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «Oreshnik», που σημαίνει «φουντουκιά» στα ρωσικά. Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσια πληροφοριών, ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε την ουκρανική πόλη Ντνίπρο πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από 11 Mach.

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των βαλλιστικών υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik. Είπε πως η Ρωσία «διαθέτει ήδη ένα απόθεμα αυτού του νέου πυραύλου», που χαρακτήρισε ως «πρωτότυπο προϊόν, που αναπτύχθηκε στη σύγχρονη Ρωσία, και όχι μια προσαρμογή των σοβιετικών τεχνολογιών», ενώ ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές του πυραύλου «θα συνεχιστούν ακόμη και σε συνθήκες μάχης».

Τι είναι ο ρωσικός πύραυλος «Ορέσνικ» -Το νέο υπερηχητικό βαλλιστικό υπερόπλο

Ο πύραυλος Oreshnik, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι ένα όπλο ακριβείας, που δεν ταξινομείται ως στρατηγικό ή μαζικής καταστροφής και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα σημερινά αμυντικά συστήματα. «Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νέο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η μαζική του παραγωγή» είπε ακόμη.

Ο πύραυλος «Ορέσνικ»
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πύραυλος «Ορέσνικ» είναι ένας από τους νεότερους μέσου βεληνεκούς πυραύλους της Ρωσίας. Είπε ότι πετάει με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ενώ φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.

ΝΑΤΟ: Κόκκινος συναγερμός μετά το «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας-2
Η έκρηξη που προκάλεσε ο πύραυλος «Ορένσκι», σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό / Ukrainian Emergency Service via AP
Ταχύτητα 13.000 χλμ./ώρα
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Ουκρανικού Στρατού (HUR), «ο χρόνος πτήσης αυτού του ρωσικού πυραύλου από τη στιγμή της εκτόξευσής του στην περιοχή του Αστραχάν έως την πρόσκρουσή του στην πόλη Ντνίπρο ήταν 15 λεπτά. Ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με έξι κεφαλές: καθεμία εξοπλισμένη με έξι υποπυρομαχικά. Η ταχύτητα στο τελευταίο τμήμα της τροχιάς ήταν πάνω από 11 Mach».

Το Mach είναι μέτρηση της υπερηχητικής ταχύτητας. Τα 11 Mach ισοδυναμούν με περίπου 13.600 χλμ./ώρα.

Απαντώντας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, με τον οποίο η Ρωσία έπληξε το Ντνίπρο και για τον οποίο ο Πούτιν κομπάζει ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κανένα μέτρο αναχαίτισής του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα διανείμει τις πληροφορίες αυτές σε διεθνή ΜΜΕ, γιατί «ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια».

O Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να εξασφαλίσει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, ικανά να προστατεύουν ζωές από αυτές τις νέες απειλές. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι συνιστά διεθνές έγκλημα το γεγονός ότι η Ρωσία «αρχίζει να χρησιμοποιεί άλλα έθνη όχι μόνον ως στόχους τρομοκρατίας αλλά και ως πεδία δοκιμών για τους νέους πυραύλους της μέσω τρομοκρατικών ενεργειών».

Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο «Oreshnik» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, ικανός να αναπτύξει ταχύτητα δεκαπλάσια εκείνης του ήχου και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτουν σήμερα οι αντίπαλοι της Ρωσίας.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα, δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να πλήξει στόχους στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι εφοδιασμένος με πολλές χωριστές κεφαλές, ικανές να πλήξουν διάφορους στόχους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Ανατόλι Μάτβιτσιουκ, ο πύραυλος μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, ενώ πιθανώς ήταν ήδη στη διάθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον στρατιωτικό μπλόγκερ Γιούρι Ποντόλιακα.

Σολτς: Κλιμάκωση

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που λίγες ημέρες πριν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την εξέλιξη «τρομερή κλιμάκωση». Ταυτόχρονα, όμως, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Γερμανίας να επιδεικνύει «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά, επισημαίνοντας ότι, κατά την άποψή του, «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».

Πολωνία: Κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Σοβαρή ανησυχία ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παγκόσμια σύγκρουση εξέφρασε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο πόλεμος στα ανατολικά εισέρχεται σε αποφασιστική φάση. Νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει», είπε, επισημαίνοντας ότι «η σύγκρουση παίρνει δραματικές διαστάσεις. Οι ώρες έδειξαν ότι η απειλή είναι σοβαρή και πραγματική».

Στάρμερ: Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε «να τελειώσει σήμερα εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσε να είναι επιθετικός». Οταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία «είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία», ο Κιρ Στάρμερ απάντησε: «Οχι, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά η Ουκρανία σίγουρα είναι, επειδή η Ουκρανία έχει υποστεί εισβολή και αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται τώρα για λίγο περισσότερο από 1.000 ημέρες».

Ουκρανία: Φουντώνει η πολεμική ρητορική Βρετανίας – Ρωσίας: Οι απειλές και τα μηνύματα

«Αυτό είναι 1.000 ημέρες επιθετικότητας από τη Ρωσία και 1.000 ημέρες θυσίας για την Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πει με συνέπεια ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση από την Κίνα

Το Πεκίνο, επίσης, επανέλαβε εκκλήσεις για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ολα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έγκαιρη κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα