Ύστερα από τέσσερις μέρες κράτησης αφέθηκε τελικά ελεύθερος
Ελεύθερος, με την επιβολή θεραπευτικού μέτρου, αφέθηκε ο 13χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, μετά την μεγαλειώδη πορεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, επειδή κατείχε μία αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ. Εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν να αναθέσουν την επιμέλειά του σε επιμελητή ανηλίκων.
Απολογούμενος ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, ο 14χρονος, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, αρνήθηκε την κακουργηματική δίωξη που του απαγγέλθηκε για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών σε δημόσια συνάθροιση. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος αποδέχθηκε μόνο την κατοχή της μολότοφ, για την οποία φέρεται να είπε ότι την βρήκε τυχαία και την πήρε μαζί του από περιέργεια, ενώ ανέφερε ότι δεν την κουβαλούσε όσο ήταν σε εξέλιξη η πορεία.
Ύστερα από τέσσερις μέρες κράτησης αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Για την ίδια υπόθεση κατέστη κατηγορούμενη και η μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης (μετά από αναβολή η δίκη προσδιορίστηκε για το προσεχές διάστημα).
Σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης για σύσταση προανακριτικής για τον Χρ. Τριαντόπουλο
Στη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον, δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για ενδεχόμενα αδικήματα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου.
Αύριο, Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών».
Την ίδια μέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του καθώς, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμα της εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής
Σήμερα η συζήτηση για τη σύσταση «προανακριτικής» επιτροπής, θα διεξαχθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης συζήτησης επερώτησης, και θα οργανωθεί σε τρεις κύκλους ομιλητών. Στον πρώτο κύκλο των «κατά προτεραιότητα ομιλητών» θα προηγηθεί βουλευτής του κόμματος, που κατέθεσε την πρόταση, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και θα ακολουθήσουν βουλευτές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Στη συζήτηση αναμένεται να μετάσχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτρέπεται η εμφάνιση ενώπιον του σώματος του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, (σ.σ. ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλος) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του, αλλιώς, έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.
Οι προ 16μήνου προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για την «717»
Προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην ολομέλεια του σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (κατά των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή), και ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά των πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη). Οι δύο αυτές προτάσεις είχαν απορριφθεί από την ολομέλεια της Βουλής.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα