Οι 11 συμβουλές για να το πετύχετε
Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού τους και οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει ένα υγιές σώμα και να αναπτυχθεί σωστά.
Mερικές συμβουλές για το πώς να αποτελέσετε διατροφικό πρότυπο για το παιδί σας, στα διάφορα στάδια της ζωής του.
1: Ξεκινήστε από την αρχή – τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι σημαντικά.
Από τη γέννηση μέχρι και την προσχολική ηλικία, το παιδί αναπτύσσει τις δικές του διατροφικές συνήθειες.
Οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτών των συνηθειών, προσφέροντάς του υγιεινά τρόφιμα, φροντίζοντας να πίνει αρκετό νερό αλλά κυρίως, εφαρμόζοντας οι ίδιοι τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής, ώστε τα παιδιά να μάθουν μέσα από την διαδικασία της μίμησης, η οποία κυριαρχεί στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Μην περιμένετε το παιδί να αποκτήσει πιο υγιεινές συνήθειες από τις δικές σας, απλώς επειδή του το ζητάτε. Το παιδί θα αναπαράγει αυτό που βλέπει καθημερινά. Επομένως, εάν θέλετε το παιδί σας να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει εσείς να του δείξετε το πώς!
2: Απαιτούνται υγιεινές επιλογές στα γεύματα και τα σνακ
Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί πολύ επεξεργασία.
Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά, που μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί σας προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία και τερηδόνα.
3: Επιλέξτε προϊόντα που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά
Στο σούπερ μάρκετ επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας του σώματος του παιδιού. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλό ποσοστό λίπους, αλατιού και ζάχαρης.
4: Διδάξτε στο παιδί σας τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής
Επικοινωνήστε με το παιδί σας για τα θρεπτικά συστατικά και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα, μιλήστε του για το πόσο σημαντικό είναι να τρώει πολλά φρούτα και πράσινα λαχανικά για να προστατεύει τον εαυτό του από ασθένειες.
Συμβουλευτείτε έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο για να μεταφέρει σε εσάς και στο παιδί σας, τις αρχές της υγιεινής διατροφής αλλά και τρόπους να τις εφαρμόσετε.
5: Αφήστε το παιδί σας να υπακούει στα αισθήματα πείνας και κορεσμού του
Μην αναγκάζετε το παιδί να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που θέλει. Επίσης, μην το αναγκάζετε να αδειάζει το πιάτο του εάν έχει χορτάσει ή να αποφεύγει το γεύμα του εάν πεινάει.
Τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ καλή επαφή με τις ορμόνες της πείνας τους και έχουν πολύ καλή αυτορρύθμιση.
6: Επιλέξτε το σωστό περιβάλλον για το φαγητό
Μην καταναλώνετε ως οικογένεια γεύματα μπροστά σε οθόνες ή παράλληλα με κάποια άλλη δραστηριότητα.
Επιλέξτε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον για το φαγητό, ώστε το παιδί σας να μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό. Έτσι θα βοηθηθεί στην προώθηση της περιόδου του φαγητού και στην πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του γεύματος.
7: Μην εντάξετε το παιδί σας στον κόσμο της ‘δίαιτας’
Προωθήστε στο παιδί σας την σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μην του προωθείτε όμως την διαδικασία αυτή ως ένα μέσο να χάσει κιλά.
Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως “για να είσαι δυνατός” , “για να είσαι υγιής”, “για να έχεις ενέργεια να παίζεις με τους φίλους σου” και γενικά στόχους που δεν σχετίζονται με τα κιλά ή την εμφάνιση του παιδιού.
Επίσης δεν είναι βοηθητικό για το παιδί οι γονείς του συνέχεια να ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες καθώς ο περιορισμός και η στέρηση θα αρχίσουν να του φαίνονται φυσιολογικοί τρόποι προκειμένου να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος.
8.Συμπεριλάβετε το παιδί σας στα ψώνια, το μαγείρεμα και την προετοιμασία των γευμάτων
Πάρτε το παιδί σας μαζί σας για τα εβδομαδιαία ψώνια, καθοδηγήστε το και πείτε του με ποια κριτήρια να επιλέξει τρόφιμα. Μετά, από αυτά που θα διαλέξει ζητήστε από το ίδιο να επιλέξει τι θέλει να πάρει μαζί του στο σχολείο, ή να φάει το μεσημέρι.
Η συμμετοχή του παιδιού βοηθάει στην κατανόηση του γιατί κάνει αυτές τις επιλογές αλλά και στην αυτοματοποίηση τους και την δημιουργία συνήθειας.
9: Αποφύγετε την αυστηρότητα και τις απαγορεύσεις
Όταν συζητάτε με το παιδί σας, μην βάζετε αυστηρές ταμπέλες όπως “πρέπει” ή “απαγορεύεται” ή “ποτέ”. Αυτό κατ επέκταση ισχύει και για την πρόσβαση του παιδιού σας σε μη-υγιεινά τρόφιμα.
Μην αποκλείσετε εντελώς από την διατροφή του παιδιού σας αναψυκτικά, fast food, γλυκά, κεράσματα κλπ. Τα τρόφιμα αυτά μας περιβάλλουν και διαφημίζονται συνέχεια, και είναι λογικό το παιδί σας να έχει την περιέργεια να τα δοκιμάσει.
Η καταπίεση της περιέργειας αυτής μπορεί μετέπειτα να εξελιχθεί σε υπερκατανάλωση. Βάλτε ένα μέτρο στο πότε και σε τι ποσότητα θα καταναλώνονται τέτοιου είδους τροφές, αλλά μην τα αποκλείσετε εντελώς.
10: Μην χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα ως μέσο επιβράβευσης
Μην ανταμείβεται την καλή συμπεριφορά των παιδιών σας με γλυκά ή άλλες λιχουδιές, και μην πείθετε τα παιδιά σας να τρώνε το γεύμα τους λέγοντας τους ότι μετά θα ακολουθήσει κάποιο γλυκό, πατατάκια κλπ.
11: Εντάξτε την κίνηση στην καθημερινότητα σας
Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στο σχολείο, στις δραστηριότητες τους, στο σουπερμάρκετ κλπ με τα πόδια. Καθιερώστε μέρες που ως οικογένεια θα πηγαίνετε για περπάτημα ή ποδήλατο ή κάποια άλλη δραστηριότητα.
Δώστε σας παιδιά σας το κατάλληλο ερέθισμα ώστε να διερευνήσουν διάφορα αθλήματα, δραστηριότητες και μορφές κίνησης ώστε να βρουν κάποιο που να κάνουν ευχάριστα και να τους προσφέρει ικανοποίηση.
Συμπερασματικά
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι γονείς φέρουν την ευθύνη για τη διατροφή των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους για τη διατροφή και το περιβάλλον τους.
Πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά τους.
Συχνά, τα παιδιά μας παίρνουν το παράδειγμα από εμάς και μιμούνται τις συμπεριφορές μας. Γι αυτό, ως γονείς, πρέπει να τηρούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να επιδεικνύουμε την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της υγιεινής ζωής στα παιδιά μας. Τέλος, η διατροφική εκπαίδευση από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών μας.
Μαθαίνοντας τα θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής, τα παιδιά αναπτύσσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής που μπορούν να διατηρήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πηγή: diatrofi.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα