Style 03.03.2025, 0:55

Πώς να φτιάξεις σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα – Η αυθεντική συνταγή

Συνταγή για 2 μεγάλες λαγάνες

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύει ιδανικά τα νηστίσιμα εδέσματα του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Αντί να την αγοράσετε έτοιμη, δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτική λαγάνα εύκολα και γρήγορα, με αφράτη υφή και τραγανή κρούστα.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μια αυθεντική συνταγή για λαγάνα, βήμα-βήμα οδηγίες και tips για το τέλειο αποτέλεσμα.

Υλικά για Σπιτική Λαγάνα (Για 2 μεγάλες λαγάνες)

  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
  • 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά, για έξτρα άρωμα)

Εκτέλεση Βήμα-Βήμα

Ενεργοποίηση της μαγιάς

Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Προετοιμασία της ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Φούσκωμα της ζύμης

Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχηματισμός και άπλωμα της λαγάνας

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίξτε κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο σχήμα με πάχος περίπου 1 εκ. Με τα δάχτυλά σας, κάντε μικρές λακκούβες στην επιφάνεια της λαγάνας.

Προσθήκη σουσαμιού

Πασπαλίστε τις λαγάνες με σουσάμι, πιέζοντάς το ελαφρώς στη ζύμη ώστε να κολλήσει.

Ψήσιμο στο φούρνο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Ψήστε τις λαγάνες για 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή κρούστα.

Σερβίρισμα

Βγάλτε τη λαγάνα από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Συνδυάστε τη με ταραμοσαλάτα, ελιές, ντολμαδάκια και άλλα σαρακοστιανά.

Tips για τέλεια σπιτική λαγάνα

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό (όχι καυτό) για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Μην παραλείψετε το φούσκωμα της ζύμης – είναι το μυστικό για αφράτη υφή.
Αντικαταστήστε μέρος του αλευριού με αλεύρι ολικής άλεσης για πιο υγιεινή εκδοχή.
Για ακόμα πιο τραγανή λαγάνα, ψεκάστε λίγο νερό στον φούρνο πριν το ψήσιμο.
Αποθηκεύστε τη λαγάνα σε αεροστεγές σακουλάκι για να διατηρηθεί φρέσκια.

Συχνές ερωτήσεις 

Μπορώ να φτιάξω λαγάνα χωρίς μαγιά;

Ναι! Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγιά με 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και να φτιάξετε άζυμη λαγάνα.

Πώς να κάνω τη λαγάνα πιο αφράτη;

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί καλά και μην παραλείψετε το στάδιο του φουσκώματος.

Μπορώ να προσθέσω μυρωδικά στη ζύμη;

Ναι! Δοκιμάστε ρίγανη, θυμάρι ή μαραθόσπορο για έξτρα άρωμα.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα