Style 21.07.2025, 17:31

Πως να κάνετε τον σκύλο σας να σταματήσει να «ζητιανεύει» φαγητό από το τραπέζι

Είναι σύνηθες φαινόμενο να τρώτε το φαγητό σας και το σκυλάκι σας να προσπαθεί να αρπάξει κάτι και αυτό

Η απουσία ορίων κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι μια αρκετά συχνή συμπεριφορά στους σκύλους.

Ζητάνε φαγητό με το βλέμμα και ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν κάτι αστείο και τρυφερό, στην πορεία εξελίσσεται σε κάτι προβληματικό που χρειάζεται λύση.

Τι οδηγεί τους σκύλους σε αυτή τη συμπεριφορά;

Η εξαιρετικά ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουν ανιχνεύει αρώματα πολύ πιο δελεαστικά από την καθημερινή τους τροφή και η νοημοσύνη τους τούς έχει διδάξει ότι με τα κόλπα τους, μπορεί απλώς να πάρουν μια γεύση από το πιάτο σας. Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με τη ράτσα του σκύλου σας. Το ερώτημα επομένως, δεν είναι αν ο σκύλος σας θα δοκιμάσει το φαγητό σας (κάτι που προφανώς θα κάνει), αλλά πώς θα αντιδράσετε σε αυτή τη συμπεριφορά. Αν ποτέ έχετε ενδώσει και έφαγε κάτι από το πιάτο σας, έχετε ενεργοποιήσει έναν ισχυρό μηχανισμό μάθησης. Ο σκύλος σας συνδέει αυτή τη συμπεριφορά με μια ανταμοιβή. Και ό,τι λειτουργεί μία φορά, επαναλαμβάνεται, εκτός αν λάβετε δράση.

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμα κι αν πρόκειται για μία καθιερωμένη συνήθεια, μπορείτε να την αλλάξετε με την σωστή εκπαίδευση και πάνω απ’ όλα, με συνέπεια.

Πώς δεν θα ζητιανεύει φαγητό ο σκύλος σας

Δεν το ταΐζετε από το δικό σας πιάτο

Ένας βασικός κανόνας είναι να μην του δίνετε ποτέ φαγητό από το δικό σας πιάτο. Αυτή η φαινομενικά απλή αρχή είναι στην ουσία το θεμέλιο που οδηγεί στην παύση αυτής της κακής συνήθειας.

Διαφορετικά δωμάτια

Μία ακόμη αποτελεσματική λύση είναι να έχετε τον σκύλο σας σε διαφορετικό χώρο από εκείνον που τρώτε. Ιδανικά μπορείτε να επιλέξετε έναν άνετο χώρο μακριά από το τραπέζι που τρώτε. Παράλληλα, μπορείτε να δίνετε μερικές λιχουδιές σαν ανταμοιβή που κάθεται μακριά από εσάς και το πιάτο σας.

Ταΐστε τον σκύλο σας πριν το φαγητό

Μία εξίσου χρήσιμη συμβουλή είναι να ταΐζετε τον σκύλο σας πριν φάτε. Αν προγραμματίσετε το γεύμα του ακριβώς πριν από το δικό σας, τότε το πιο πιθανό είναι να μην ζητιανέψει από το φαγητό σας καθώς θα είναι ήδη χορτάτος. Τέλος, απλά αγνοήστε τον. Όταν σας κοιτάζει επίμονα, κάνει πως κλαίει ή ξύνεται για να τραβήξει την προσοχή σας, εσείς θα συνεχίσετε την συζήτηση που είχατε ή θα συνεχίσετε να τρώτε χωρίς να του μιλήσετε ή να το κοιτάξετε καθώς κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί μία μορφή προσοχής προς το κατοικίδιο.

Ιδέες για προσωρινά εμπόδια

Στα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης, μπορεί να είναι χρήσιμο να εφαρμόσετε τα εξής:

-Ένας ξεχωριστός χώρος για τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων.

-Φυσικά εμπόδια, όπως πόρτες για μωρά, που περιορίζουν την πρόσβαση στην τραπεζαρία.

-Κρατήστε τον δεμένο με λουρί, σε ένα σταθερό σημείο μακριά από το τραπέζι.

Να θυμάστε ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, όσο η νέα συμπεριφορά εδραιώνεται. Η αλλαγή καθιερωμένων συμπεριφορών απαιτεί χρόνο, ειδικά σε ενήλικα σκυλιά ή μιλάμε για μία συνήθεια χρόνων. Τέλος, είναι φυσιολογικό οι πρώτες εβδομάδες να είναι απογοητευτικές για όλους, αλλά η επιμονή είναι το κλειδί για την επίτευξη διαρκών αποτελεσμάτων.

Πηγή: bovary.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα