BREAKING NEWS:
Ελλάδα 28.02.2025, 12:06

Πώς να πω στο παιδί μου για την τραγωδία στα Τέμπη; Τι συμβουλεύει μια παιδαγωγός

Διάβασε αναλυτικά τι συμβουλεύει η παιδαγωγός

Αυτές τις μέρες, ακόμα κι αν τα παιδιά δεν μας ακολουθήσουν σε κάποια από τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής 28/02, είναι πολύ πιθανό να ακούσουν κάτι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και να μας ρωτήσουν περισσότερα. Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε; Η νηπιαγωγός Ελίνα Μαυροπούλου, Msc, παρέχει συμβουλές μέσα από την πλατφόρμα της στο Instagram, thekids.society, με βάση το βιβλίο «Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά» της δρ Lauren Starne (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Όπως εξηγεί, αν το παιδί ρωτήσει γιατί θα πάτε στην πορεία, μπορείτε να του πείτε: «Διαδήλωση ή πορεία είναι όταν οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με κάτι και θέλουν να αλλάξουν πράγματα, οπότε συγκεντρώνονται για να εκφράσουν τη γνώμη τους και να ακουστούν.»

Για την τραγωδία των Τεμπών, μπορείς να ξεκινήσεις την κουβέντα ανάλογα με το αν το παιδί έχει ακούσει κάτι από το σχολείο ή τα ΜΜΕ. Μπορείς να πεις: «Δύο τρένα συγκρούστηκαν και πολλοί άνθρωποι πέθαναν. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι γιατί δεν θέλουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.»

Αν το παιδί δει επεισόδια στις πορείες, εξήγησέ του: «Μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι στις πορείες σπάνε πράγματα επειδή είναι πολύ θυμωμένοι, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Υπάρχουν πολλοί ειρηνικοί τρόποι να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, όπως οι άλλοι άνθρωποι που κρατούσαν τα πανό.»

Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι όταν θα τους μιλήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη:

Μην προσθέτεις πολιτική διάσταση στην κουβέντα.

Άφησε το παιδί να σε καθοδηγήσει με τις ερωτήσεις του.

Το παιδί χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία.

Κάποια βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες συζητήσεις είναι:

«Θα γίνουμε κύμα» – Εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Φανταζού» – Εκδόσεις Διόπτρα.

Να θυμάσαι αυτή τη φράση: «Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα τρομακτικά πράγματα στις ειδήσεις, η μητέρα μου πάντα έλεγε: Ψάξε τους βοηθούς, πάντα θα βρίσκεις ανθρώπους που βοηθούν», Fred Rogers.

Αν το παιδί δεν μας ρωτήσει για τα Τέμπη και δεν σκοπεύουμε να το πάρουμε σε κάποια από τις συγκεντρώσεις, πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να φέρουμε εμείς το θέμα. Η κ. Μαυροπούλου εξηγεί στο Marie Claire ότι αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση είναι να περιμένουμε να προκύψει κάποιο ερέθισμα, όπως ένα παραμύθι ή μια ερώτηση από το ίδιο το παιδί, και να του δώσουμε τις πληροφορίες που ζητά, χωρίς να υπερβάλουμε.

Για το δυστύχημα των Τεμπών, δεδομένου ότι το θέμα θα συζητηθεί στο σχολείο, είναι καλό να προλάβουμε τυχόν παρεξηγήσεις και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, προσπαθώντας να προσφέρουμε ένα αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας. Ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, όπου το παιδί μπορεί να ρωτήσει «Θα πάθεις κάτι εσύ, μαμά/μπαμπά;», είναι σημαντικό να το καθησυχάσουμε, διαβεβαιώνοντάς το ότι είμαστε ασφαλείς.

Με πληροφορίες του marieclaire.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα