Μια εύκολη παρασκευή που θα τους ξετρελάνει όλους
Τώρα είναι η εποχή του! Για το θαυμάσιο αυτό γλυκό μαζεύουμε τα αρσενικά άγρια σύκα που βγαίνουν από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Υλικά
Κομμάτια: 100
- 100 τμχ. πράσινα συκαλάκια, άγουρα (ορνοί)
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού ξινό (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής)
- 1/2 λοβός φυσικής βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
Διαδικασία
- Για το συκαλάκι γλυκό του κουταλιού, ξεκινάμε βάζοντας να ζεσταθεί άφθονο νερό στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα συκαλάκια.
- Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξαναβράσει το νερό. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
- Τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε ανά τρία-τέσσερα στις παλάμες μας, για να φύγει το νερό που απορρόφησαν.
- Δεν ανησυχούμε αν «τσαλακωθούν» και χάσουν το σχήμα τους, γιατί θα το ανακτήσουν όταν τα ρίξουμε αργότερα στο σιρόπι.
- Πλένουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε μέχρι να κοχλάσουν και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πάρει πολύ απαλό ξανθό χρώμα.
- Ρίχνουμε τα συκαλάκια και το ξινό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι στον βαθμό που θέλουμε – οι περισσότεροι προτιμούν κάπως αραιό το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας απαλά για να μη διαλυθούν τα σύκα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βαζάκια, που τα κλείνουμε ερμητικά και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι το γλυκό να κρυώσει.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για σπιτικό λαχταριστό παγωτό
Συνταγή: Φτιάξτε σάντουιτς παγωτό εύκολα και γρήγορα
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα