Οι προβλέψεις για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν είναι αισιόδοξες
Το λάδι ξεκίνησε με εκτοξευμένες τιμές που φάνηκαν να μετατρέπουν το ελαιόλαδο από προϊόν της καθημερινότητας σε χρυσό στο ράφι. Οι παραγωγοί πίστεψαν ότι το καλό γύρισε μόνιμα και ο χώρος γύρω από το λάδι κινήθηκε με ρυθμούς… αναπάντεχους. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήρθε γρήγορα να αποδείξει ότι οι ελπίδες ήταν εύθραυστες: οι πλασματικές αυτές προοπτικές διαλύθηκαν και οι τιμές μπήκαν σε φθίνουσα τροχιά.
Την περσινή χρονιά η αγορά αντιμετώπισε μια σκληρή προσγείωση. Οι τιμές κυμάνθηκαν κοντά στα 4 ευρώ το κιλό, τεράστιες ποσότητες έμειναν αδιάθετες αποθήκες και δεξαμενές. Παρότι υπήρξαν λίγες καλοκαιρινές εξαγωγές, η ζήτηση παρέμεινε αδύναμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή υποχώρησε κατά 27,1% σε περίπου ένα χρόνο, και τα ενδεχόμενα για περαιτέρω κάμψη στα ράφια φαίνεται να εξακολουθούν.
Οι προβλέψεις για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν είναι αισιόδοξες. Η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί το προϊόν με κλιματικές συνθήκες και ανομβρία στην Κρήτη δημιουργούν δυσκολίες στην παραγωγή και ορισμένους να προειδοποιούν ότι θα βρουν ακόμη λιγότερο λάδι ή και τίποτε καθόλου από τη φετινή σοδειά. Και δεν περιορίζονται στοπ τοπικά αλλά πρόκειται για φαινόμενο που απλώνεται παγκοσμίως, με αγορές να προετοιμάζονται για εξτρά πιέσεις τιμών.
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή δίνουν ικανό φάσμα, μέχρι και 1,5 εκατομμύριο τόνους, με κύριο άξονα την ισπανική ανθοφορία. Αν επαληθευθούν, αυτό θα φέρει νέα συμπίεση στις τιμές και θα θυμίσει ξανά τη δυναμική «πέρσι καλύτερα». Ένα προϊόν που, όπως φαίνεται, μπορεί εύκολα να μετατραπεί από αλματώδες στα ύψη σε πτώσεις που αγκαλιάζουν το κέντρο της αγοράς.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα