Απολαυστική συνταγή
Ψητά σουτζουκάκια γιαουρτλού… Ο Αστέριος Κουστούδης ετοιμάζει μεζέδες αυστηρά για μερακλήδες. Το μυστικό της συνταγής; Οι αναλογίες και η παραμονή του μείγματος για 1 βράδυ στο ψυγείο.
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τα σουτζουκάκια
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος + 200 γρ. κιμάς πρόβειος, περασμένοι 2 φορές από την κιμαδομηχανή
 - 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 - 500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε γάλα και στυμμένη
 - 1 κουτ. γλυκού αλάτι
 - 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
 - 1/4 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
 - 1/3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
 - 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
 - 150 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ψήσιμο
 
Για το γιαουρτλού
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
 - 20 ml ελαιόλαδο
 - 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
 
Για το σερβίρισμα
- 6 πίτες για σουβλάκι
 - 2 ντομάτες, σε φέτες
 - 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες φυλλαράκια μαϊντανού πάπρικα γλυκιά, όση θέλουμε
 
Διαδικασία
Σουτζουκάκια
- Για τα ψητά σουτζουκάκια γιαουρτλού, ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και σχεδόν να ασπρίσει.
 - Το αλείφουμε με λίγο λάδι, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο.
 - Την επόμενη μέρα το πλάθουμε σε σουτζουκάκια, στο κλασικό οβάλ σχήμα, μήκους 8-10 εκ.
 - Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
 
Γιαουρτλού
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
 
Σερβίρισμα
- Ψήνουμε στο ζεστό (από τα σουτζουκάκια) γκριλ τις πίτες για σουβλάκι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
 - Τις μοιράζουμε σε πιάτα, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και βάζουμε ντομάτα και κρεμμύδι.
 - Περιχύνουμε με το γιαουρτλού και το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και με πάπρικα κατά βούληση.
 
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
 					
																															
																															
																															
																															
																															
																															







