Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η διαχείρισή του
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες διαχείρισης του Κουρταλιώτη και της ευρύτερης περιοχής, έπειτα από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας.
Το έγγραφο προσδιορίζει αναλυτικά τα όρια της περιοχής κάλυψης, τη χρονική περίοδο επισκεψιμότητας (από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου), καθώς και τις προβλεπόμενες πύλες εισόδου και εξόδου στις θέσεις ΤΟΕΒ. Παράλληλα, καθορίστηκε το αντίτιμο εισόδου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις από την καταβολή του.
Το κόστος διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά επισκέπτη για ημερήσια πρόσβαση, 15 ευρώ για ετήσιο πάσο, ενώ για φοιτητές προβλέπεται μειωμένη τιμή στα 3 ευρώ.
Από την καταβολή αντιτίμου εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου και των όμορων Δήμων, οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, ΑμΕΑ και οι συνοδοί τους, άνεργοι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι,οι ξεναγοί και οι συνοδοί βουνού, τα σώματα ασφαλείας, οι στρατιώτες, οι ερευνητές και οι εθελοντές ενώ ημέρες ελεύθερης επίσκεψη θα είναι η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα Δασών, η 21η ως Ευρωπαϊκή Μέρα περιοχών Natura και η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταχύτητα των διαδικασιών και την έγκαιρη δημοσίευση του ΦΕΚ και δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τον Διευθύνων Σύμβουλο Γιώργο Τριάντη ώστε το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός να δημοσιεύσει και τις σχετικές λεπτομέρειες για την διαχείριση της περιοχής. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος δήλωσε:
«Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωράνε όσο το δυνατό γρηγορότερα όλα τα στάδια που απαιτούνται για να έχουμε μια οργανωμένη και ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχή Κουρταλιώτη. Έχουμε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη φέρουσας ικανότητας της περιοχής, έχουμε το ΦΕΚ για το αντίτιμο και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τις λεπτομέρειες για την διαχείριση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ το 70% των εσόδων θα αποδίδονται στον Δήμο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την συντήρηση των υποδομών που σχετίζονται με την επισκεψιμότητα όπως καθαρισμό, φύλαξη, σήμανση, χώροι υποδοχής, αποκομιδή απορριμμάτων και το 30% θα χρησιμοποιείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για δράσεις διατήρησης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια μας για την επίλυση των ζητημάτων της διαχείριση αυτής της μοναδικής περιοχής με το σπάνιο φυσικό κάλλος με στόχο πάντα την περιβαλλοντική θωράκιση της αλλά και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών της. Παράλληλα με την προστασία του φυσικού χώρου δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας, 13 έως 15 ατόμων, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε θέσεις όπως η φύλαξη, οι πρώτες βοήθειες, ο έλεγχος κυκλοφορίας, η καθαριότητα και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη μας υποδείξει ο ΟΦΥΠΕΚΑ».
Πηγή: rethnea.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα