Η διαταγή για το νέο καθηκοντολόγιο των χειριστών των drones της Πυροσβεστικής και οι αναμενόμενες αντιδράσεις
Οριστικό τέλος στη λειτουργία των Ομάδων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών φαίνεται πως θα βάλει σταδιακά η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έπειτα από σχετική εισήγηση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα με την οποία οι χειριστές των Ομάδων αυτών «δύναται να εκτελούν καθήκοντα παράλληλα με εκείνα ως χειριστές των drones ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και με μέριμνα των διοικητών ΠΕ.ΠΥ.Δ.».
Ουσιαστικά όπως εκτιμάται, η διαταγή αυτή, που έρχεται να αλλάξει το καθηκοντολόγιο των χειριστών των ΟΣμηΕΑ, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποβαθμίσει τη λειτουργία τους, ενώ σταδιακά θα οδηγήσει στην κατάργηση τους, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν μέχρι σήμερα.
Δείτε τη διαταγή:
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πυροσβεστικό Σώμα ξεκίνησε το 2018 από την Κρήτη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου, με αποτέλεσμα το νησί μας, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της παρούσας διαταγής, να αποτελεί έναν βασικό σταθμό στην εκπαίδευση των πυροσβεστών – χειριστών από όλη τη χώρα.
Η χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαθέτουν θερμικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας και συνεπώς οι χειριστές τους έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν άμεσα και αποτελεσματικά, σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για τα συμβάντα.
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα drones, μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και σε κάθε επιχειρησιακό κέντρο σε περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση κάθε περιστατικού.
Η έρευνα και η διάσωση
Με τη χρήση των drones διευκολύνεται το έργο της Πυροσβεστικής, καθώς βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες στην έρευνα και στη διάσωση αγνοουμένων.
Τα drones διαθέτουν σύστημα άφεσης 4 κιλών, γεγονός που αποδεικνύεται κυριολεκτικά σωτήριο στις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Και αυτό, διότι από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ένας αγνοούμενος σε μια δύσβατη περιοχή, απαιτείται κρίσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της αποστολής διάσωσής του.
Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, μεταξύ του εντοπισμού του αγνοουμένου και της διάσωσης του, με το σύστημα άφεσης, οι διασώστες μπορούν να παρέχουν στον τραυματία ή εγκλωβισμένο, ότι χρειάζεται για να κρατηθεί στη ζωή, όπως για παράδειγμα αλουμινοκουβέρτα, νερό, τροφή, φάρμακα κλπ.
Λύση για τους στενούς δρόμους του Ηρακλείου
Με τη χρήση των drones μειώνεται εκθετικά ο χρόνος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, ενώ παράλληλα αποτελούν τη λύση στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε σημεία στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου λόγω της στενότητας των δρόμων, δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Το Πυροσβεστικό Σώμα θέλει να πάει μπροστά, όμως κάποιοι το κρατάνε πίσω»
Όπως υπογράμμισε στο Cretatimes.gr, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου Γιώργος Παπαδομανωλάκης, με τη διαταγή αυτή θα υπάρξουν παράλληλα καθήκοντα με τα ήδη καθήκοντα του χειριστή των drones της πυροσβεστικής, με ότι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την κατάρτιση, την εκπαίδευση αλλά και την ετοιμότητα αυτών των ανθρώπων – των χειριστών- στο πεδίο, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι χειριστές των μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι κινηματογραφιστές», προσθέτοντας ότι «είναι ένα πολύ δύσκολο πεδίο που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση».
Μάλιστα ο κ. Παπαδομανωλάκης τόνισε ότι «οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα συγκεκριμένα τμήματα σε όλη τη χώρα, έχουν επενδύσει πολύ χρόνο αλλά και χρήματα προκειμένου να αναδείξουν τη χρήση των νέων αυτών τεχνολογικών μέσων στο δύσκολο και πολύπλευρο επιχειρησιακό έργο της Πυροσβεστικής».
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου άσκησε κριτική στη φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν οραματίζεται. «Δυστυχώς, η φυσική ηγεσία αυτή τη στιγμή δεν οραματίζεται, δεν κοιτάζει μπροστά. Δυστυχώς έχουμε μάτια στο παρελθόν και αυτό δεν παρατηρείται μόνο στα μη Επανδρωμένα, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις όπου θέλει το ΠΣ να πάει μπροστά και κάποιοι το κρατάνε πίσω».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαδομανωλάκης εξέφρασε το «παράπονο» πως η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκησης Κρήτης. «Και είναι ακόμα πιο λυπηρό ότι η εισήγηση των παράλληλων καθηκόντων έγινε από την ΠΕΠΥΔ Κρήτης, δηλαδή εκ των έσω δεν εκτιμήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και το συγκεκριμένο εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε ότι «αυτές οι ομάδες δεν θα λειτουργήσουν ξανά με τη λειτουργία που είχαν μέχρι τώρα και το έργο και το όραμα και την όρεξη», ενώ συμπλήρωσε ότι «ως σωματείο στηρίξαμε αυτή την ομάδα από την πρώτη στιγμή το 2018, βοηθήσαμε να πάρει το πρώτο της drone και πραγματικά μας λυπεί το γεγονός ότι υποβαθμίζεται αυτή τη στιγμή».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου τόνισε ότι «η Πυροσβεστική Ακαδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει βγάλει τουλάχιστον 100 χειριστές, δηλαδή είναι κάτι που εξελίσσεται». Πρόσθεσε ότι «στο πρόγραμμα Αιγίς έχουν παραγγελθεί 100 drone, είναι ένας τεράστιος αριθμός για όλη την Ελλάδα και τεράστιο το κόστος τους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε το… εύλογο ερώτημα κατά πόσο αυτός ο νέος εξοπλισμός θα λειτουργήσει τώρα με τη νέα διαταγή!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα