Πολιτική 02.07.2024, 7:06

«Κοινό μέτωπο» Σαμαρά – Καραμανλή κατά κυβέρνησης – Οι αιχμές και τα παράπονα

Ομιλίες με πολλαπλά μηνύματα για τη ΝΔ

Στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή», στο Πολεμικό Μουσείο, παραβρέθηκαν απόψε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κινήθηκε στις γνωστές θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για την οικονομική, κοινωνική και εθνική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και στην εξωτερική και οικονομική πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να ξαναδιαβάσουν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές» και όπως ανέφερε, «το μήνυμα δεν ήταν η επιτάχυνση της πολιτικής, αλλά η αλλαγή της πολιτικής».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική και στη στρατηγική των ανοιγμάτων της Νέας Δημοκρατίας σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, αλλά και σε επιλογές όπως ο νόμος για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και σε επιλογές επίσης στελέχωσης της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, την ώρα που, όπως υποστήριξε, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται σε απαξίωση».

Μιλώντας για την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στη Βουλή, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων, υπενθύμισε όσα είχε πει, τονίζοντας:

«Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα…Και από την κοινωνία…Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο, αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος. Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν “κενά έδρανα” την ώρα που μιλούσα… Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;»

Δεν έλειψε από τον κ. Σαμαρά η κριτική και στην ευρωπαϊκή ηγεσία στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, «η Ευρώπη και η ηγεσία της θα πρέπει να αρθούν επιτέλους στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να αποφασίσουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Το πολιτικό σύστημα καλείται να αναθεωρήσει πλήρως τους όρους της αντιπαράθεσης. Ειδάλλως, προβλέπω, θα καταρρεύσει. Και για να μη συμβεί αυτό απαιτείται η επιστροφή στην πολιτική. Επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις ιδέες και στις αρχές των κομμάτων και των παρατάξεων.

Μετά από το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα, σε αριθμό ψήφων, στην ιστορία της παράταξης, οι αναφορές σε “αποϊδεολογικοποίηση”, και οι συγκρίσεις με άλλες, τελείως διαφορετικές, εποχές δείχνουν αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων και είναι , το λιγότερο, ατυχείς.

Έχει σκεφθεί η κυβέρνηση ότι το περιβόητο “41%” ήταν το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλούσε στον ελληνικό λαό η πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πολύ υψηλά στις πρώτες εκλογές του 2023; Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις βέβαια… Αλλά όταν κατέρρευσε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κι εξέλιπε αυτός ο φόβος, μετά από έναν μόλις μήνα, στις δεύτερες εκλογές, ξαναπήραμε μεν 41% αλλά χάσαμε 300.000 κόσμο που, ήδη, από τότε αρνήθηκε να μας ξαναψηφίσει…», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Σαμαράς: «Στα εθνικά, τρώμε την μια προσβολή μετά την άλλη»

Στα εθνικά θέματα, η εικόνα της χώρας μας είναι αποκαρδιωτική υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Τρώμε την μια προσβολή, την μια ταπείνωση, μετά την άλλη! Από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους …”φίλους” μας τους Τούρκους. Είναι αδιανόητα όσα συμβαίνουν.

Προειδοποίησα και για την ανάγκη σταδιακής απεμπλοκής μας από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τα Σκόπια από την αρχή δεν τήρησαν, όπως δεν είχαν τηρήσει ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου».

Κώστας Καραμανλής: Απαιτείται εθνική ομοψυχία

Ανεβαίνοντας με τη σειρά του στο βήμα ο Κώστας Καραμανλής και μιλώντας για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είπε: «Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση». Κατηγόρησε την Ευρώπη για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης. Έκανε λόγο για απαξίωση όσων σέβονται τις ρίζες τους, την πίστη τους την εθνική τους υπερηφάνεια. Μίλησε για κίνδυνο ανάφλεξης στα Βαλκάνια και αναφέρθηκε εκτενώς στην αποχή των ευρωεκλογών: «Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στην δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία όσοι πολίτες επιλέγουν την αποχή εκφράζουν δια αυτού του τρόπου την δυσαρέσκεια τους και την ενόχλησή τους. Και μάλιστα όχι προς ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της η αποχή ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή!».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε, για βαθιά κρίση στην Ευρώπη, «που με τις αποφάσεις της συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος υπό το βάρος της δημοσιονομικής αυστηρότητας και επισήμανε τη διαρκή διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνει το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα».

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην «άκριτη υιοθέτηση επιλογών που θίγουν ταυτοτικά ζητήματα». Εμφανίστηκε θετικός στον «απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών και τρόπο ζωής» αλλά αρνητικός «στην αβασάνιστη αποδοχή ενός καταχρηστικού δικαιωματισμού στο όνομα του οποίου θίγονται δικαιώματα και ευαισθησίες των ανθρώπων που επιμένουν να σέβονται τις αξίες και τις ρίζες τους, το θεσμό της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη και την εθνική τους ταυτότητα και υπερηφάνεια».

Ελληνοτουρκικά και Χάγη

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την Ευρώπη οτι στον πόλεμο της Ουκρανίας «αντί να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά». Πρόσθεσε ότι «στο απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι μεγάλος ο κίνδυνος αύξησης της έντασης, ακόμα και ανάφλεξης, στα Δυτικά Βαλκάνια». Για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Καραμανλής ανέφερε οτι «η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας και στο ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη: «Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

«Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι απαιτείται εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα: «Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».

Διαβάστε επίσης:

Στο «πορτοκαλί» η Κρήτη για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Καταγγελίες από το σωματείο εργαζομένων για τις ελλείψεις γιατρών εν μέσω Καλοκαιριού

Πανελλήνιες 2024: Οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα