Λίγες μέρες αργότερα, η Ευρώπη θα γιόρταζε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
«Ο Στάλιν αγγέλλει: το Βερολίνον εκυκλώθη», γράφει στο πρωτοσέλιδό της την 26η Απριλίου 1945 η «Καθημερινή» και συνεχίζει: «Άγριαι οδομαχίαι συνεχίζονται εις την φλεγομένην πρωτεύουσαν, από την οποίαν δεν υπάρχει πλέον διαφυγή».
Από τις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου μαίνεταν η μάχη του Βερολίνου, με τα σοβιετικά στρατεύματα να πολιορκούν την πόλη και να εισέρχονται σε αυτήν. Ο Χίτλερ μαζί με την Εύα Μπράουν, την οικογένεια Γκαίμπελς και άλλους αξιωματικούς του Τρίτου Ράιχ, βρίσκονταν στα καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί κάτω από την Καγκελαρία.
Ήδη από τις 23 Απριλίου, τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν καταλάβει περίπου 30 συνοικίες της πόλης. Ο Χίτλερ κάλεσε τον λαό να πολεμήσει μέχρι τέλους, ωστόσο η κατάληψη της πρωτεύουσας από τις συμμαχικές δυνάμεις φαινόταν βέβαιη.
«Ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Όσλο, περιγράφων την μάχην του Βερολίνου, είπε ότι ποτέ έως τώρα δεν συνέβη να ευρίσκωνται εις αντιπαράταξιν τόσον ισχυραί δυνάμεις εις μάχην, καθ’ ην διαμφισβητείται η είσοδος εις μίαν πόλιν», αναφέρει η «Καθημερινή» στις 26 Απριλίου.
«Οι Ρώσσοι ισοπεδώνουν με το πυροβολικών των και τους όλμους το έδαφος έμπροσθεν του επιτθεμένου πεζικού και των θωρακισμένων σχηματισμών. Κάθε σωρός ερειπίων των οικίων και κάθε άλλο πρόχωμα χρησιμοποιείται υπό των Γερμανών οι οποίοι κατορθώνουν να μετατρέπουν εις φωλέαν αντιστάσεως παν εμπόδιον ευρισκόμενον τυχόν εν μέσω των οδών και παν κατάλληλον υπόγειον. Οι πολίται του Βερολίνου και τα στρατεύματα παροτρύνονται να πολεμούν διά την άμυναν της πρωτευούσης ως εις άνθρωπος».
Την υπεράσπιση της γερμανικής πρωτεύουσας διηύθυνε ο ίδιος ο Χίτλερ. Όμως, οι δυνάμεις που είχε στη διάθεσή του δεν ξεπερνούσαν τους 100.000 άνδρες. Η οχύρωση της πόλης είχε γίνει βιαστικά, ενώ οι πολιτοφυλακές (Volkssturm), χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και οπλισμό, αποτελούνταν από εφήβους και ηλικιωμένους που σίγουρα δεν αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τον έμπειρο Κόκκινο Στρατό.
Όπως και στο Στάλινγκραντ, οι μάχες πήραν τη μορφή οδομαχιών και οι συγκρούσεις γίνονταν από σπίτι σε σπίτι. «Όλαι αι προηγουμένως εφαρμοσθείσαι υπό των Γερμανών μέθοδοι οδομαχιών εις τα διάφορα μέρη του κόσμου ωχριούν παραβαλλόμεναι προς τας λυσσώδεις οδομαχίας αι οποίαι διεξάγονται τώρα εντός του Βερολίνου με φανατισμόν ο οποίος προκαλεί αθρόαν αιματοχυσίαν. […] Εξ άλλου ο εν Μόσχα ανταποκριτής του πρακτορείου “Ρώυτερ” τηλεγραφεί ότι το Βερολίνον φλέγεται απ’ άκρου εις άκρον. Αγριος αγών με λόγχας, με μικρά πυροβόλα, με παντός είδους αντικείμενα και με λίθους αποσπωμένους από τα ερειπωμένα κτίρια διεξάγεται. Οι εθνικοσοσιαλισταί αρχηγοί εδήλωσαν ότι εις το Βερολίνον θα αντισταθούν μέχρι και του τελευταίου ανδρός», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Την ίδια ώρα, στην ημερήσια διαταγή του η οποία απευθυνόταν προς τους στρατάρχες Ζούκοφ και Κόνιεφ που ηγούντο της μάχης, ο Στάλιν ανακοίνωνε: «Στρατεύματα της 1ης λευκορωσσικής στρατιάς απέκοψαν όλας τας οδούς τα οδηγούσας από Βερολίνου προς δυσμάς και σήμερον ηνώθησαν μετά των στρατευμάτων του 1ου ουκρανικού μετώπου βορειοδυτικώς του Πότσδαμ, συμπληρώσαντα ούτω τελείως την περικύκλωσιν του Βερολίνου».
Εν τέλει, στις 30 Μαΐου ο Χίτλερ και άλλοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στο καταφύγιο αυτοκτονούν. Το φυλάκιο της πόλης παραδόθηκε στις 2 Μαΐου και οι Σοβιετικοί έγιναν κύριοι της πόλης. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες του Κόκκινου Στρατού ήταν πάνω από 80.000 ενώ για τους Γερμανούς ανέρχονται στις 50.000. Λίγες μέρες αργότερα, η Ευρώπη θα γιόρταζε την ημέρα της νίκης και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Σαν σήμερα – 23 Απριλίου 1935: Η έναρξη της δίκης του Βενιζέλου
Σαν σήμερα – 22 Απριλίου 1928: Ο μεγάλος σεισμός της Κορίνθου
Σαν σήμερα: Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967
Σαν σήμερα – 20 Απριλίου 1979: Ανακοινώνεται το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο για την συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ
Σαν σήμερα – 19 Απριλίου 1961: Η επιχείρηση ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο αποτυγχάνει παταγωδώς
Σαν σήμερα – 18 Απριλίου 1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα