Style 28.12.2024, 9:54

Σαν Σήμερα: 28 Δεκεμβρίου 1065 – Εγκαινιάζεται το Αβαείο του Ουέστμινστερ

Εκτός από τις συνολικά 3.300 ταφές, τόσο στην εκκλησία όσο και στα μοναστήρια του συγκροτήματος, το Αβαείο περιέχει τη σημαντικότερη συλλογή μνημειακών γλυπτών σε ολόκληρη τη Βρετανία

Το Αβαείο του Ουέστμινστερ είναι ένα έργο μεγάλης αρχιτεκτονικής και όχι μόνο σημασίας, που σήμερα αποτελεί, εκτός των άλλων, τόπο ταφής βασιλέων, πολιτικών, ποιητών, επιστημόνων, στρατιωτικών και μουσικών. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα διαδοχικών οικοδομικών φάσεων, οι οποίες εξελίχθηκαν στη διάρκεια πολλών αιώνων.

Στη δεκαετία του 1040, ο βασιλιάς Εδουάρδος –αργότερα Αγιος Εδουάρδος ο Ομολογητής– ίδρυσε το βασιλικό του παλάτι στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στην περιοχή που ήταν γνωστή ως Νησί Θόρνεϊ. Κοντά βρισκόταν ένα μικρό μοναστήρι των Βενεδικτίνων, το οποίο είχε ιδρυθεί γύρω στο 960. Το συγκεκριμένο μοναστήρι δέχθηκε δωρεές από τον βασιλιά, ο οποίος επιθυμούσε την επέκτασή του. Αποτέλεσμα των δωρεών αυτών ήταν η ανέγερση μιας μεγάλης εκκλησίας προς τιμή του Αποστόλου Πέτρου.

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου έμεινε γνωστή ως «west minster» (δυτικό κλίτος), ώστε να διακρίνεται από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη του Λονδίνου, ο οποίος αποκαλούνταν «east minster» (ανατολικό κλίτος). Η νέα αυτή εκκλησία εγκαινιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1065. Ο Εδουάρδος, ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στα εγκαίνια λόγω σοβαρής ασθένειας. Πέθανε, μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα.

Τα μοναδικά σωζόμενα ίχνη από το μοναστήρι που λειτουργούσε επί της βασιλείας του Εδουάρδου βρίσκονται στην Αίθουσα Pyx. Μεταξύ των πιο σημαντικών τελετών που έλαβαν χώρα στο Αβαείο αυτήν την περίοδο, ξεχωρίζει η στέψη του Γουλιέλμου του Κατακτητή ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1066 και η μεταφορά των λειψάνων του βασιλιά Εδουάρδου σε νέο τάφο, λίγα χρόνια μετά την αγιοποίησή του το 1161.

Στα μέσα του 13ου αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος Γ’ αποφάσισε να το ξαναχτίσει με βάση το νέο γοτθικό στυλ αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε τότε.

Το Αβαείο του Εδουάρδου «επέζησε» για δύο αιώνες, περίπου μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Γ’ αποφάσισε να το ξαναχτίσει με βάση το νέο γοτθικό στυλ αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε τότε. Σύμφωνα με το σχετικό βασιλικό διάταγμα, το Αβαείο του Ουέστμινστερ σχεδιάστηκε για να είναι όχι μόνο μεγάλο μοναστήρι και τόπος λατρείας, αλλά και τόπος για τη στέψη και την ταφή των μοναρχών. Κάθε Βρετανός μονάρχης, από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή (ή Γουλιέλμο Α΄ της Αγγλίας) και μετά, έχει στεφθεί στο Αβαείο, με εξαίρεση τον Εδουάρδο Ε’ και τον Εδουάρδο Η’, οι οποίοι παραιτήθηκαν.

Επιπλέον, επί της βασιλείας του Ερρίκου Γ΄ τα λείψανα του Αγίου Εδουάρδου μεταφέρθηκαν στον Υψηλό Βωμό.

Εκτός από τις συνολικά 3.300 ταφές που υπάρχουν τόσο στην εκκλησία όσο και στα μοναστήρια του συγκροτήματος, το Αβαείο περιέχει επίσης τη σημαντικότερη συλλογή μνημειακών γλυπτών σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κοντά στη δυτική πόρτα του Αβαείου βρίσκεται τοποθετημένος ο Αγνωστος Στρατιώτης. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο, οι αρχηγοί κρατών που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, φροντίζουν να επισκεφθούν για να καταθέσουν στεφάνι.

Πηγή: kathimerini.gr (Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης)


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα