Τα υλικά και η εκτέλεση
Σφολιατίνια μια πεντανόστιμη, κρατσανιστή και αφράτη σφολιάτα με σοκολάτα ή μερέντα που θρυμματίζεται στο στόμα.
Υλικά
Για τα σφολιατίνια
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα
- 3-4 κοφτές κ.σ. πραλίνα
- 4-5 κ.σ. γάλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- άχνη ζάχαρη για σερβίρισμα
Για το vτιπ σοκολάτας
- 150 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. μέλι
- 150 γραμ. κρέμα γάλακτος
Για τα σφολιατίνια
- Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και ανοίγουμε στον πάγκο κάθε φύλλο χωριστά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Με τσέρκι ή στρογγυλό όσο μεγαλύτερο γίνεται, κόβουμε και δίνουμε σε κάθε φύλλο στρογγυλό σχήμα.
- Απλώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια του ενός δίσκου αφήνοντας κενό 2 εκ. περιμετρικά.
- Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο τη ζύμη.
- Τοποθετούμε στο κέντρο μικρό ποτήρι, πιέζοντας την απαλά χωρίς να την κόψουμε.
- Το βάζουμε όλο μαζί σε δίσκο και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10′ να σφίξει καλά η ζύμη για τη σφολιάτα με μερέντα.
- Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά σε 4, μετά σε 8 και τέλος, σε 32 λωρίδες.
- Πιάνουμε απαλά κάθε λωρίδα και την στρίβουμε 3 φόρες.
- Όμοια κάνουμε και τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης.
- Στο τέλος, το σχήμα που θα έχουμε θα θυμίζει το λουλούδι Ήλιος.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα για σφολιάτα με μερέντα αφήνουμε 10′ στο ψυγείο να παγώσει η ζύμη, γιατί ζεσταίνεται από την επαφή και τη θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
- Αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
- Ψήνουμε τη σφολιάτα με μερέντα για 6-8′ σε δυνατό φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180ºC.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
- Τραβάμε 1 – 1 κάθε σφολιάτα με σοκολάτα και το απολαμβάνουμε, είτε σκέτο, είτε βουτώντας το σε ντιπ σοκολάτας για μεγαλύτερη απόλαυση.
Για το ντιπ σοκολάτας
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε 1′ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το ντιπ σοκολάτας.
- Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί να μαλακώσει πριν την επόμενη χρήση.
- Το μυστικό της Αργυρώς για πιο κρατσανιστή σφολιάτα με μερέντα, αφού την βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε να σταθεί 5-7′, να τραβήξει η σφολιάτα με σοκολάτα την υγρασία από τη θερμοκρασία ψησίματος και να τραγανίσει εξωτερικά.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα