Πολιτική 23.08.2024, 10:36

Σκηνικό «αποδρομής» στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο «διεκδικητής» Πολάκης και οι «87» στην έξοδο

Σε τροχιά ολικής ρήξης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διπλό «χτύπημα»  – Οι 87 πέταξαν το γάντι στον Κασσελάκη – Έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, λένε – Αμφισβήτηση και από Πολάκη

Σε τροχιά ολικής ρήξης φαίνεται ότι εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ . Από τη μία η ομάδα των 87 εμφανίζεται αποφασισμένη να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος, αποχωρώντας για άλλη μία φορά από συνεδρίαση οργάνου, τονίζοντας ότι «δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας» και από την άλλη ο Παύλος Πολάκης άνοιξε τα χαρτιά του αμφισβητώντας ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συγκρουστεί με την ομάδα των «87», που δεν έθεσαν ζήτημα ηγεσίας, δείχνοντας τους την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου.

Είναι σαφές ότι η πρόκληση του βουλευτή Χανίων δείχνει ξεκάθαρα ότι το «γυαλί» με την ηγεσία έχει σπάσει οριστικά. Θα είναι η Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου πρόκριμα για εξελίξεις στο κόμμα; Αν γίνει αυτό, το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου τινάζεται στον αέρα. O Χανιώτης βουλευτής δεν συγχώρησε ποτέ στον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν τον στήριξε εξαρχής και αποφασιστικά στην υπόθεση με την Αθηνά Λινού. Στην αρχή της χθεσινής τοποθέτησής του, σύμφωνα με άλλες πηγές, τόνισε ότι «αν για οποιονδήποτε βουλευτή της Ν.Δ. είχαμε αποκαλύψει ανάλογα πράγματα θα ζητούσαμε τη διαγραφή του και από την Κ.Ο. και από μέλος του κόμματος».

Σήκωσε το γάντι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βραδινή ανάρτησή του δεν σήκωσε τους τόνους για τον Παύλο Πολάκη. Ανέφερε πως θα συναντηθεί μαζί του όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ότι μιλάει σε πολιτική βάση και ότι το θέμα της Αθηνά Λινού, που είναι ανοιχτό, το έχει αναλάβει ο ίδιος. Η αναφορά του στο τέλος ότι «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος», ασφαλώς τον περιελάμβανε, ωστόσο, αυτό στράφηκε πρωτίστως στους «87». Κάτι ανάλογο φέρεται να είπε και τη στιγμή που οι «οκτώ» έφευγαν από τη συνεδρίαση.

Τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα» είναι εδώ και μήνες απέναντι του, ενώ μετά τα όσα ακατανόητα είπε από τις ΗΠΑ για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει κοπεί και κάθε «γέφυρα» επικοινωνίας με τον ιστορικό ηγέτη του χώρου. Επομένως, αυτή τη φορά θα πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο περιστατικά που φανερώνουν την απομόνωση του Στέφανου Κασσελάκη. Αρχικά, το ότι δεν απάντησε στην ευθεία αμφισβήτηση του Παύλου Πολάκη. Δεν σήκωσε το γάντι. Απλά αρκέστηκε στο να πει ότι όποιος θέλει, ας κάνει ότι πρέπει στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως «δεν θα τα βροντήξω ποτέ!», επιδιώκοντας σε δεύτερο χρόνο να δείξει πυγμή.

Το δεύτερο περιστατικό που φανερώνει την απομόνωση, είναι η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του. Εκεί που επιτέθηκε στους «87» και άφησε στο απυρόβλητο τον χανιώτη βουλευτή. Τους έδειξε, επί της ουσίας, την έξοδο, καλώντας τους να λάβουν τώρα την απόφαση για το αν θέλουν να μείνουν ή να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, δεν τόλμησε να τα βάλει με τον Παύλο Πολάκη, που τον αμφισβήτησε ανοιχτά, επιλέγοντας για πολλοστή φορά να βρει σωσίβιο στον φαντασιακό «εσωτερικό εχθρό», έτσι ώστε να αποφύγει το «πραξικόπημα» του χανιώτη βουλευτή.

Το κλίμα χθες στην Κουμουνδούρου μύριζε «μπαρούτι» από νωρίς. Η Ράνια Σβίγκου, κατά πληροφορίες, εκτός από την ανάλυση για τα Μέσα του κόμματος, ζήτησε να υπάρξει απόφαση του οργάνου υπέρ της εισόδου στη Βουλή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι «οκτώ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αντέδρασε θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν θέλει να παραιτηθούν οι βουλευτές προκειμένου να πάρει τη θέση τους. Η Ολγα Γεροβασίλη φέρεται να του επισήμανε πως προκάλεσε έναν εμφύλιο, λειτούργησε διχαστικά, ενώ γνώριζε πως η έδρα λόγω της Ζωρζέτας Λάλη θα καταλήξει σε άλλο κόμμα. Στην ανακοίνωση των «οκτώ» από την Πολιτική Γραμματεία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους, από τη μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».

Το άρθρο του καταστατικού για την πρόταση μομφής

Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Τι σημαίνει αυτό; Πως αν ο Χανιώτης βουλευτής επιμείνει στις θέσεις του, θα πρέπει στις 7-8 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, να αμφισβητήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας πρόταση μομφής. Είναι μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο κόμμα. Είχε συζητηθεί ωστόσο και πέρυσι το φθινόπωρο ως ενδεχόμενο, μετά το ερωτηματολόγιο που είχε αναρτήσει και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει. Τελικά το κόμμα οδηγήθηκε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου λύθηκαν οι διαφορές μέχρι τις ευρωεκλογές.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα