Style 23.08.2024, 7:00

Ψητός σολομός με κρούστα, σάλτσα ταρτάρ και λαχανικά με ντρέσινγκ μαγιονέζας

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ο ψητός σολομός μαζί με τα λαχανικά είναι ένα υγιεινό φαγητό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή η συνταγή για σολομό τα έχει όλα! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Υλικά

Για το σολομό

  • 1 κομμάτι/ια ενιαίο φρέσκο σολομό γύρω στο 1 κιλό με την πέτσα χωρίς κόκκαλα
  • Ξύσμα από λεμόνι και λάιμ
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ανθός αλατιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Ανάμεικτα πιπέρια χοντροσπασμένα στο γουδί

Για τη σάλτσα ταρτάρ

  • 1/2 φλ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. πίκλες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σαλάτα λαχανικών

  • 500 γρ. baby πατάτες
  • 6 baby καρότα
  • 6 baby κολοκυθάκια
  • Λίγα πράσινα φασολάκια λεπτά κατεψυγμένα δικά σας
  • 1 ρίζα φινόκιο κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Λίγα τρυφερά μικρά ραπανάκια
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για τη σάλτσα σαλάτας

  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι

Για το σολομό (Α’ τρόπος)

  • Φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα κόκαλο στο φιλέτο σολομού.
  • Μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο τον σολομό στο φούρνο ή σε κομμάτια.
  • Ελαφρά καμπυλώνουμε το φιλέτο σαν να το κάνουμε ρολό και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κοντά κοντά χαρακιές βάθους 0.5 εκ. στην πλευρά της πέτσας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Ζεσταίνουμε το ταψί στον φούρνο για 10′.
  • Ανακατεύουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, τον ανθό αλατιού, το θυμάρι και τα πιπέρια. Τα πασπαλίζουμε στον πάγκο.
  • Αλείφουμε το ψάρι με λάδι ολόγυρα. Κυλάμε το σολομό και από τις δυο πλευρές να κολλήσουν τα υλικά επάνω.
  • Ακουμπάμε το φιλέτο στο καυτό ταψί με την πλευρά της πέτσας να ακουμπάει στο ταψί.
  • Ψήνουμε για 15′ περίπου.
  • Αναποδογυρίζουμε το ολόκληρο φιλέτο και ψήνουμε για 7′ περίπου.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5′ και σερβίρουμε σε πιατέλα με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Για το σολομό (Β’ τρόπος)

  • Κόβουμε το φιλέτο σε κομμάτια.
  • Χαράζουμε την πλευρά της πέτσας σε χαρακιές βάθους 0.5 εκ.
  • Αλείφουμε και το κάθε φιλέτο και το κυλάμε στο μείγμα.
  • Έχουμε κάψει καλά σε δυνατή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι.
  • Ακουμπάμε το φιλέτο με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φαίνεται από το πλάι ότι αλλάζει χρώμα κατά τα 3/4 του ύψους του το φιλέτο.
  • Αναποδογυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγα λεπτά. Μέχρι να μην φαίνεται ροζ χρώμα. Σε αυτό το στάδιο ο σολομός θα είναι ψημένος εξωτερικά αλλά η καρδιά του θα είναι ροζ.
  • Είναι ο πιο σωστός τρόπος ψησίματος για να απολαύσετε το σολομό.
  • Αν θέλετε πιο ψημένο το εσωτερικό αφήστε λίγα λεπτά επιπλέον στο τηγάνι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αναποδογυρίζουμε το φιλέτο.
  • Η πέτσα πρέπει να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι για να ροδίσει καλά με τη θερμότητα πλέον του τηγανιού.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να τραβήξει τα υγρά του και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα ταρτάρ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για τα λαχανικά σαλάτα

  • Βράζουμε σε κατσαρόλα τα λαχανικά, πατάτες, καρότα, κολοκύθια και φασολάκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε.
  • Κόβουμε το φινόκιο και τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε και στύβουμε λίγο λεμόνι.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί.
  • Βάζουμε σε μπολ την μαγιονέζα, τη μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά να γίνει αραιό ντρέσινγκ.
  • Σπάμε τις πατάτες με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζεστές, τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε καρότα, κολοκύθια, φασολάκια, φινόκιο, ραπανάκια και το σχοινόπρασο.
  • Περιχύνουμε τα ζεστά ακόμα λαχανικά με την σάλτσα μαγιονέζας.
  • Τα αραδιάζουμε γύρω από τον σολωμό.
  • Σερβίρουμε τη σάλτσα ταρτάρ σε μπολ στο πλάι.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα