Η Listeria monocytogenes είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ακόμα και σε ψυχρό περιβάλλον
Το παγωτό, το πιο αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού, συνδέεται με δροσιά, ανεμελιά και παιδικές αναμνήσεις.
Ωστόσο, πίσω από την απολαυστική του γεύση μπορεί να κρύβεται ένας αόρατος κίνδυνος: η προσβολή του από παθογόνα μικρόβια.
Μια μεγάλη εταιρεία παγωτών με έδρα τη Φλόριντα, η Rich’s Ice Cream, ανακοίνωσε την ανάκληση περισσότερων από 110.000 παρτίδων παγωτών και παγωμένων γλυκισμάτων, εξαιτίας πιθανής μόλυνσης με το επικίνδυνο βακτήριο Listeria monocytogenes, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA κάθε κύριο κιβώτιο της ανάκλησης περιλαμβάνει 4 συσκευασίες με 24 τεμάχια η καθεμία – δηλαδή σύνολο 96 τεμάχια ανά κιβώτιο. Έτσι τελικά ανακαλούνται 110.292 cases × 96 τεμάχια = 10.588.032 ατομικά παγωτά!!! Παρότι η ανάκληση ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου, η εταιρεία ενημέρωσε μόνο τους χονδρεμπόρους και όχι το ευρύ κοινό, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών.
Η Listeria monocytogenes είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ακόμα και σε ψυχρό περιβάλλον, όπως αυτό της ψύξης και της κατάψυξης. Τα παγωτά μπορούν να προσβληθούν από λιστέρια σε διάφορα στάδια της παραγωγής και διακίνησής τους, κυρίως λόγω ανεπαρκών μέτρων υγιεινής. Ορισμένοι βασικοί τρόποι μόλυνσης περιλαμβάνουν:
1. Μολυσμένες πρώτες ύλες
Αν το γάλα, η κρέμα ή άλλα συστατικά δεν έχουν παστεριωθεί σωστά ή έχουν μολυνθεί κατά τη μεταφορά ή αποθήκευση, μπορούν να αποτελέσουν πηγή λιστέριας.
2. Κακός καθαρισμός του εξοπλισμού
Οι γραμμές παραγωγής, οι αναδευτήρες και τα καλούπια παγωτού, αν δεν καθαρίζονται σχολαστικά, μπορούν να φιλοξενούν λιστέρια και να μολύνουν όλα τα επόμενα προϊόντα που θα παραχθούν.
3. Μόλυνση μετά την παστερίωση
Αν το παγωτό μολυνθεί αφού έχει παστεριωθεί — για παράδειγμα, από μη αποστειρωμένα εργαλεία ή επαφή με ανθρώπινα χέρια — το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί, ειδικά αν η ψύξη δεν είναι σταθερή.
4. Ανεπαρκής ψύξη και μεταφορά
Η διατήρηση του παγωτού σε θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό (π.χ. κατά τη μεταφορά ή σε χαλασμένους καταψύκτες) επιτρέπει στο βακτήριο να πολλαπλασιαστεί.
5. Μόλυνση στον χώρο συσκευασίας
Αν το τελικό προϊόν έρθει σε επαφή με επιφάνειες ή εργαλεία που έχουν ήδη μολυνθεί, μπορεί να μολυνθεί ακόμα και λίγο πριν τη συσκευασία.
Τα προϊόντα που ανακαλούνται
Η ανάκληση περιλαμβάνει προϊόντα με αριθμούς παρτίδας από 24351 έως 25156, μεταξύ των οποίων:
- Chocolate Crunch Cake Bar
- Strawberry Shortcake Bar
- Rich Bar
- Crumbled Cookie Bar
- Orange Cream Bar
- Fudge Frenzy Bar
- Cotton Candy Twirl Bar
- Savagely Sour Blue Raspberry Bar
- Savagely Sour Cherry Bar
- Cool Watermelon Bar
Τα εν λόγω προϊόντα διατίθενται κυρίως μέσω χονδρεμπόρων σε σχολεία και πλανόδιους πωλητές – γνωστούς και ως «παγωτατζήδες» – σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών: Φλόριντα, Καλιφόρνια, Τέξας, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, καθώς και στις Μπαχάμες.
Κίνδυνοι από τη Λιστέρια
Η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο που δεν αλλοιώνει την όψη ή τη μυρωδιά των τροφίμων, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και 70 ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος και περιλαμβάνουν εμμένουσα πυρετική κατάσταση, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετούς, μυαλγίες, δυσκαμψία στον αυχένα.
Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς. Στις εγκύους, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή ή θάνατο του νεογνού. Όσοι έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε από τα προϊόντα της ανάκλησης καλούνται να τα απορρίψουν άμεσα. Όσοι τα έχουν καταναλώσει, θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εφόσον εμφανίσουν σχετικά συμπτώματα.
Πηγή: cibum.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα