Τα υλικά και η εκτέλεση
Παραδοσιακή συνταγή Λέρου. Οι σουπιές με πατάτες και ελιές είναι από τα πιο νόστιμα Λέρικα φαγητά που δοκιμάσαμε στο νησί.
Υλικά
- 1 kg σουπιές καθαρισμένες
- ½ φλ. ξύδι από κρασί
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3 πατάτες σε κομμάτια
- ½ φλ. ελιές πράσινες
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε της σουπιές σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
- Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πιούν όλα τα υγρά τους περίπου για 10 λεπτά.
- Όταν στεγνώσουν ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τις ντομάτες λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
- Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό (2 φλ.) και σκεπάζουμε.
- Βράζουμε για 20 λεπτά.
- Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς και τις προσθέτουμε στην σάλτσα.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό.
- Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
- Ρίχνουμε τις ελιές και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να μην λιώσουν οι πατάτες.
- Σβήνουμε το φαγητό και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Όταν σβήσουμε την εστία η κατσαρόλα πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα γιατί μετά θα στεγνώσει πολύ.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα