Βήμα 1

Παντεσπάνι: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλάτι και, μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα αλεύρι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 εκ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄. Αφήνουμε εκτός φούρνου.

Βήμα 3

Σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Βήμα 4

Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύοντας πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Βήμα 5

Την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ανακατεύοντάς τη συχνά για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα.

Βήμα 6

Περιχύνουμε με την κρέμα το παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και αφήνουμε τη σπάτουλα να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε με επιπλέον καρυδόψιχα και κανέλα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

πηγή: olivemagazine

Διαβάστε επίσης:

Κέικ καρύδας χωρίς αλεύρι

Κέικ σοκολάτας ψυγείου

Κέικ βανίλιας με μύρτιλα