Κρήτη 31.05.2024, 12:00

Σπουδαία ανακάλυψη στα Σφακιά: Σπηλαιογραφία με εξαφανισμένα ελάφια 11.000 ετών στο σπήλαιο Ασφένδου (φωτογραφίες)

Χρονολογείται από την τελευταία εποχή των παγετώνων

Η παλαιότερη ελληνική σπηλαιογραφία που απεικονίζει εξαφανισμένα ζώα ανακαλύφθηκε στην Κρήτη και πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 11.000 ετών.

Το έργο τέχνης χρονολογείται από την τελευταία εποχή των παγετώνων και βρέθηκε στο σπήλαιο Ασφένδου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ασφένδου της επαρχίας Σφακίων στα Χανιά.

Το σπήλαιο είναι ένα πολύ μικρό βραχώδες καταφύγιο χωρίς μεγάλο βάθος-μόλις και μετά βίας χωράει δύο άτομα-και βρίσκεται σε μια πλαγιά στην αρχή του φαραγγιού Ασφένδου. Η επίσκεψη στο σπήλαιο προϋποθέτει συνάντηση με άνθρωπο του χωριού που έχει το κλειδί της πόρτας, καθώς το σπήλαιο είναι κλειδωμένο.

Μιλώντας πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, ο δρ Thomas Strasser του Κολλεγίου Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη παλαιολιθική τέχνη που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα και είναι σημαντική γιατί εμβαθύνει την ιστορία της τέχνης εκεί κατά πολλές χιλιάδες χρόνια και είναι σαν μια αφήγηση αυτόπτη μάρτυρα της εποχής των παγετώνων στην Κρήτη.

σπηλαιογραφία Το προ πολλού εξαφανισμένο νάνο ελάφι απεικονιζόταν στα σχέδια των σπηλαίων Πηγή: greekreporter.com

Οι αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές πληροφορίες, καθώς και οι νέες τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες στους προηγούμενους μελετητές, προσφέρουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παλαιολιθική χρονολόγηση των πρώτων γλυπτών».

Το σπήλαιο Ασφένδου ήταν γνωστό για τα πετρογλυφικά του, τα οποία περιγράφονται από τον Strasser ως «ένα συγκεχυμένο συνονθύλευμα χαράξεων που είχε διαφύγει της χρονολόγησης».

Η ελληνική τέχνη σπηλαίων δείχνει ελάφια που εξαφανίστηκαν πριν από 11.000 χρόνια

Η σύγχυση προκλήθηκε επειδή πολλά στρώματα χάραξης ήταν το ένα πάνω στο άλλο. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι οι απεικονίσεις των ζώων ήταν άγρια κατσίκια και πιθανώς μέχρι την εποχή του Χαλκού.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα παλαιότερα στρώματα, τα οποία τώρα δείχνουν ένα είδος πρόσφατα αναγνωρισμένου απολιθωμένου νάνου ελαφιού με το όνομα Candiacervus ropalophorus, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια.

Το είδος έχει ασυνήθιστα μακριά κέρατα με κοντά πλευρικά δόντια και τα δείγματα που βρέθηκαν-όχι πολύ βόρεια του Ασφένδου σε σπήλαια στη βόρεια ακτή της Κρήτης-χρονολογούνται μεταξύ 21.500 και 11.000 ετών πριν.

σπηλαιογραφία Τα στρώματα της χάραξης τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο Πηγή: greekreporter.com

Τα 37 χαρακτικά ελάφια που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο είναι μικροσκοπικά – μήκους περίπου 5 εκατοστών – και οι χαράξεις ρηχές. Αντιπροσωπεύουν «ένα παλαιολιθικό κοπάδι ζώων χωρίς γραμμή εδάφους ή φόντο». Μια άλλη παλαιολιθική καλλιτεχνική σύμβαση περιλαμβάνει την απεικόνιση και των δύο κέρατων σαν σε άποψη τριών τετάρτων, ενώ το σώμα είναι σε προφίλ, αναφέρει η ομάδα του Strasser στο Journal of Archaeological Science.

«Η τελευταία εμφάνιση του κρητικού νάνου ελαφιού Candiacervus επιβεβαιώνει τα βραχογραφήματα της Ασφένδου ως την αρχαιότερη εικονιστική τέχνη που βρέθηκε στην Ελλάδα», έγραψαν.

«Οι παλαιολιθικοί καλλιτέχνες αναπαριστούσαν αυτό που γνώριζαν, στην προκειμένη περίπτωση ένα διαδεδομένο είδος που εξαφανίστηκε στην ανώτερη παλαιολιθική εποχή».

Τέχνη όπως αυτή που είναι ευρέως γνωστή από τη Γαλλία και την Ισπανία, από τοποθεσίες όπως το σπήλαιο Chauvet, το Lascaux και η Altamira, που χρονολογείται από 16.000 έως περισσότερα από 30.000 χρόνια πριν, έχει βρεθεί σε νησιά της Μεσογείου, όπως το Levanzo, δυτικά της Σικελίας, αλλά παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστη στην Ελλάδα.

Υπάρχουν εκατοντάδες σπήλαια διάσπαρτα στο νησί της Κρήτης και όλα τους αξίζουν μια επίσκεψη, είτε για τα φυσικά χαρακτηριστικά τους είτε για την ιστορία που περιέχουν. Πολλά από τα σπήλαια είναι ανοιχτά για το κοινό και διαθέτουν ένα απροσδόκητο δευτερεύον στοιχείο στο τοπίο του νησιού.

Πηγή: greekreporter.com

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την οικονομία, την παιδεία την αγροτική πολιτική

Στο «κόκκινο» η αγωνία λίγο πριν τον μεγάλο τελικό- Βίντεο του Cretatimes.gr μέσα από την OPAP Arena

Οπαδοί του Ολυμπιακού άφησαν κασκόλ και στεφάνι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής

Επίσκεψη Κυριάκου Πιερρακάκη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα