Style 04.07.2024, 22:17

Στάκα: Γεύση και παράδοση σε 5 απλές συνταγές

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Τι είναι η στάκα;

Η στάκα είναι ένα παραδοσιακό προϊόν γαλακτοκομίας της Kρήτης που παρασκευάζεται από το λίπος του πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος και τον ορό γάλακτος.

Είναι μια πηχτή και πλούσια σε γεύση κρέμα, που χρησιμοποιείται σε πολλές κρητικές συνταγές. Η στάκα έχει πλούσια υφή και έντονη γεύση, που προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Συνταγές για στάκα

Στάκα με Αυγά

Υλικά

  • 200 γραμμάρια στάκα
  • 4 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ψωμί ή πατάτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε τη στάκα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε απαλά.
  3. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  4. Μαγειρέψτε μέχρι τα αυγά να είναι στο επιθυμητό επίπεδο μαγειρέματος.
  5. Σερβίρετε ζεστό με ψωμί ή τηγανιτές πατάτες.

Στάκα με Ζυμαρικά

Υλικά

  • 200 γραμμάρια στάκα
  • 400 γραμμάρια ζυμαρικά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Ζεστάνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά με το σκόρδο.
  3. Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά.
  4. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  5. Σερβίρετε με τριμμένη γραβιέρα.

Στάκα με Πατάτες

Υλικά

  • 200 γραμμάρια στάκα
  • 4 μεγάλες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε φέτες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά.
  2. Προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  3. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
  4. Σερβίρετε ζεστό.

Στάκα με Κριθαράκι

Υλικά

  • 200 γραμμάρια στάκα
  • 400 γραμμάρια κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράστε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι.
  3. Προσθέστε τη στάκα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
  4. Προσθέστε το κριθαράκι και ανακατέψτε καλά.
  5. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

Στάκα με Λαχανικά

Υλικά

  • 200 γραμμάρια στάκα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σοτάρετε τα λαχανικά σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε τη στάκα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
  3. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  4. Σερβίρετε ζεστό.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα