Τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας για τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας της Μονής Σινά
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά πλέον η αποστολή της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που αναχωρεί την Τετάρτη για το Κάιρο, καθώς επικεφαλής τίθεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στόχος της επίσκεψης είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας που είχε δρομολογηθεί σε επίπεδο ηγετών μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι, με σκοπό τη θεσμική κατοχύρωση της κυριότητας των κτισμάτων της Μονής Σινά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα. Στην αποστολή θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και μέλη της ίδιας της Μονής. Την Τετάρτη, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Badr Abdelatty.
Μονή Σινά: Οι στόχοι Γεραπετρίτη στο Κάιρο
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να θέσει το θέμα ζητώντας την ανατροπή της δικαστικής απόφασης, κάτι που σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μπορεί να γίνει με αίτημα της μοναστικής κοινότητας και να αναιρεθεί σε εκδίκαση στον τρίτο βαθμό. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σηματοδοτεί και το δύσκολο του εγχειρήματος δεδομένων των ισχυρών αντιδράσεων που επικρατούν στη μουσουλμανική κοινότητα αλλά και στην κοινότητα των Κοπτών οι οποίοι εγείρουν ζητήματα αμφισβήτησης της κυριότητας των κτισμάτων γύρω από το Μοναστήρι και οι οποίοι έχουν εξωθήσει τα πράγματα μέχρις εδώ με αγωγές στα δικαστήρια.
Σύμφωνα, μάλιστα με την Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Arab, ο Ιχάμπ Ραμζί, μέλος του Κοινοβουλίου του Καΐρου αποκάλυψε ότι το «μοναστήρι αντιμετώπισε περίπου 70 αγωγές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, οι οποίες απαιτούσαν την κατεδάφισή του». Η Αθήνα, η οποία έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση του Καΐρου, είτε σε γεωπολιτικά ζητήματα, είτε σε οικονομικά θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανατροπής της απόφασης αλλά και της διατήρησης των μέχρι στιγμής κεκτημένων στη σχέση μεταξύ των δύο κρατών.
Τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας για τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας της Μονής Σινά
Ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της ελληνικής πλευράς είναι το επίσημο αίτημα καταχώρησης του Μοναστηριού από την Αίγυπτο στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο οποίο, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Σινά Χρήστος Κομπιλίρης, μιλώντας στo parapolitika.gr έχει αποδεχθεί και αναγνωρίσει τη Μονή ως νόμιμο ιδιοκτήτη της περιουσίας της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την πλευρά του αιγυπτιακού κράτους και αυτό διότι όλα τα ιστορικά κείμενα, τα πατριαρχικά έγγραφα, η διαθήκη του ίδιου του Προφήτη Μωάμεθ αναγνωρίζουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα στη Μονή που μέχρι το 1904 το αναγνώριζαν και όλοι οι χαλίφηδες». Πάντως, η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιδιώξει μία διακρατική συμφωνία η οποία θα κλείνει οριστικά το ζήτημα της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και θα διασφαλίζει την μοναχική κοινότητα και μετά της Αλ Σίσι εποχής που για πολλούς είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα