Viral 23.07.2025, 20:52

Στο «top 5» των ισχυρότερων διαβατηρίων στον κόσμο το ελληνικό

Οι ισχύς ορίζεται με βάση σε πόσες χώρες μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να χρειάζεσαι βίζα

διεθνή κατάταξη της ισχύος των διαβατηρίων επικαιροποίησε ο δείκτης Henley Passport Index με βάση τον αριθμό των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο χωρίς βίζα.

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία παγκόσμιας ιθαγένειας Henley & Partners, βασίζεται σε δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και αναλύει 199 διαβατήρια και 227 προορισμούς παγκοσμίως.

Η έκδοση του φετινού Ιουλίου επιβεβαιώνει μια τάση που έχει διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια: οι ασιατικές χώρες εξακολουθούν να ηγούνται όσον αφορά τη διεθνή κινητικότητα.

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης είναι και πάλι στην πρώτη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς, καθιστώντας το το πιο ισχυρό έγγραφο στον κόσμο.

Στη δεύτερη θέση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα μοιράζονται τη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Δανία και Φινλανδία, των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν σε 189 χώρες χωρίς την ανάγκη προηγούμενης θεώρησης.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, με 188 προσβάσιμους προόρισμους.

Την πέμπτη θέση μοιράζονται η Ελλάδα, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία, με 187.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην έκτη θέση, με ελεύθερη είσοδο σε 186 χώρες, μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Αυστραλία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Πολωνία βρίσκονται στην έβδομη θέση με 185 προορισμούς, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκονται ο Καναδάς, η Εσθονία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 184.

Η Κροατία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία (183 προορισμοί) βρίσκονται στην ένατη θέση και τη δέκατη θέση μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλανδία και η Λιθουανία, με 182.

Πρόσφατες αλλαγές

Η τρέχουσα έκδοση του δείκτη αντικατοπτρίζει διάφορες κινήσεις στην κατάταξη που ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και την υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών.

Η πιο διαβόητη περίπτωση είναι αυτή της Ινδίας, η οποία ανέβηκε οκτώ θέσεις σε έξι μήνες, από την 85η στην 77η θέση, μετά την προσθήκη πρόσβασης χωρίς βίζα σε δύο νέες χώρες. Η Σαουδική Αραβία προχώρησε επίσης, μετακινούμενη από την 58η στην 54η θέση, χάρη σε τέσσερις νέες συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η λίστα εμφανίζει επίσης πτώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέλαβαν την πρώτη θέση το 2014, έπεσαν στη 10η θέση. «Το αμερικανικό διαβατήριο βρίσκεται στα πρόθυρα να βγει από το Top 10 για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία του δείκτη», προειδοποίησε η Henley &; Partners. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε επίσης έδαφος, αφού βρισκόταν στην κορυφή της λίστας την τελευταία δεκαετία.

Οι περιπτώσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κίνας

Σε μια δεκαετή ανάλυση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα ξεχωρίζουν ως οι χώρες με τις μεγαλύτερες προόδους στη διεθνή κινητικότητα. Και οι δύο ανέβηκαν 34 θέσεις από το 2015. Τα ΗΑΕ ανέβηκαν από την 42η στην 8η θέση, καθιστώντας τη μόνη αναπτυσσόμενη χώρα που μπήκε στο Top 10. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ανέβηκε από την 94η στην 60η θέση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση χωρίς βίζα στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

Διαβατήρια Λατινικής Αμερικής

Στον δείκτη, η Χιλή κατατάσσεται ως η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη ελευθερία διεθνούς κινητικότητας, φτάνοντας στην 14η θέση της κατάταξης με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 176 προορισμούς. Ακολουθούν η Αργεντινή και η Βραζιλία στη 16η θέση, οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέλθουν σε 170 χώρες χωρίς προηγούμενη βίζα. Το Μεξικό βρίσκεται στην 22η θέση με συνολικά 158 εγκεκριμένους προορισμούς, ενώ η Ουρουγουάη κατατάσσεται στην 23η θέση, με πρόσβαση σε 157 χώρες.

Από την πλευρά του, το Περού κατατάσσεται στην 32η θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 143 προορισμούς. Πιο κάτω στην κατάταξη, η Κολομβία και η Ονδούρα μοιράζονται την 37η θέση με ενεργοποιημένους 132 προορισμούς. Ο Ισημερινός κατατάσσεται στην 52η θέση, με συνολικά 94 χώρες προσβάσιμες χωρίς την ανάγκη θεώρησης

Η Βενεζουέλα εμφανίζεται στην 45η θέση με βαθμολογία 119, ακολουθούμενη από τη Βολιβία στην 64η θέση με 78 προορισμούς και τη Δομινικανή Δημοκρατία στην 67η με 73. Τα διαβατήρια με τη μικρότερη κινητικότητα στην περιοχή αντιστοιχούν στην Κούβα, στην 76η θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 60 χώρες και στην Αϊτή, στην 83η θέση με 52 εγκεκριμένους προορισμούς

Το Αφγανιστάν κατατάσσεται τελευταίο, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 25 προορισμούς, αντανακλώντας την απομόνωσή του και τους αδύναμους διπλωματικούς δεσμούς του.

Ο δείκτης Henley ενημερώνεται ανά τρίμηνο και χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, επενδυτές και πολίτες για την αξιολόγηση των επιλογών διεθνούς κινητικότητας. Αν και δεν περιλαμβάνει παράγοντες όπως η μόνιμη διαμονή ή οι διευκολύνσεις πολιτογράφησης, θεωρείται βασικό σημείο αναφοράς στην ανάλυση των μεταναστευτικών πολιτικών και των εξωτερικών σχέσεων.

Πηγή: newsbomb


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα