Δείτε τη συνταγή
Μπλε τυρί, παρμεζάνα και κασέρι πλουτίζουν σε γεύση αυτό το τραγανό ψωμί σε σχήμα σαλίγκαρου, που μόλις ξεφουρνιστεί εξαφανίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Υλικά
Τεμάχια: για 1 κουλούρα
- 450 γρ. αλεύρι σκληρό + επιπλέον για πασπάλισμα
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 100 γρ. μπλε τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο
- 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 60 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε στριφτή κουλούρα γεμιστή με μπλε τυρί, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το αυγό, το ασπράδι και το ξίδι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 350 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσει.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
- Έπειτα, αδειάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 40 x 20 εκ.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη ζύμη και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και τη στρίβουμε σε χαλαρό σαλίγκαρο.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
- Τακτοποιούμε πάνω τη στριφτή κουλούρα και καλύπτουμε απαλά με πετσέτα κουζίνας.
- Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού απαλά με λίγο λάδι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι το ψωμί να γίνει, να φουσκώσει και να ροδίσει όμορφα.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα