Κρήτη 17.09.2024, 13:18

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το καλώδιο Κρήτης και Κύπρου – Το κρίσιμο υπουργικό στη Λευκωσία

Τα καλώδιο Κρήτης – Κύπρου θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα την Πέμπτη – Τα 4 σημεία «κλειδιά» για τη συμφωνία ενόψει της συνάντησης

Τα ενεργειακά βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό υπουργικό στη Λευκωσία που σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να συζητήσει τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου , δηλαδή τη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω του βυθού της Μεσογείου.

«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.  Μιλώντας στο Reuters, o κ. Αντωνίου είπε ότι είναι πιθανό το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.30 σήμερα Τρίτη. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει μέτοχος στη Great Sea Interoconnector με 100 εκατ. ευρώ

Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και προσμονής, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές του ΥΠΕΝ. Σε μια υπόθεση που μετρά τόσα πολλά χαμένα «ραντεβού» και οι προσδοκίες για λευκό καπνό έχουν διαψευστεί πολλάκις, η Αθήνα ελπίζει σε λύση, αλλά διατηρεί και τις επιφυλάξεις της, αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε διαρροές, όπως άλλωστε κάνει συστηματικά από τη περασμένη εβδομάδα, μετά και τη συνάντηση στη Λευκωσία, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης της Λευκωσίας πάνω στο σχέδιο συμφωνίας που χτίστηκε την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ και της Nexans.

διασυνδεση καλώδιο Φωτ. ΑΔΜΗΕ

Η συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία για να προχωρήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης 10 του μηνός προβλέπει τρία σημεία.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:

1. Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.

Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2. Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector.

Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3. Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.

Αυτήν την εβδομάδα θα επανακαθορισθεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans

Οι αποφάσεις

Η εβδομάδα που ξεκινά για το έργο, το οποίο τείνει να χαρακτηριστεί ως «καλώδιο των αναστεναγμών…», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι κρίσιμη. Τα δύο ορόσημα είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδριάζει σήμερα 17 του μηνός και η επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο διάστημα αυτό κι εφόσον οι Κύπριοι επικυρώσουν τη συμφωνία, αναμένεται να ξεκλειδώσει και η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου με τη ΡΑΕΚ να εκδίδει νέες αποφάσεις. Φυσικά, αυτήν την εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες, θα επανακαθοριστεί και η στάση των Γάλλων κατασκευαστών της Nexans.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο

Στα πολλά ερωτηματικά παραμένει και το τι θα συμβεί με ένα 4ο σημείο, αυτό που είχε φανεί να συμφωνεί η Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα, τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και με ποσοστό 30%.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία θα ήθελε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας μια ελαστική διατύπωση, χωρίς ωστόσο να τη δεσμεύει, προτού παραλάβει την αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Λευκωσία έχει προκηρύξει δύο φορές σχετικό διαγωνισμό, και στις δύο ανταποκρίθηκε μόνο μια εταιρεία (DNV), και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να λάβει τη σχετική απόφαση για μετοχική είσοδο στον Great Sea Interconnector πριν από τον Νοέμβριο.

Στον αντίποδα, η Αθήνα θα ήθελε να μπει στη τελική συμφωνία και η είσοδος της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους δυνητικούς επενδυτές και στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μελετά ξανά τη χρηματοδότηση του έργου με δάνειο 500 εκατ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και ακριβώς επειδή έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες ότι η μεθαυριανή συνάντηση Μητσοτάκη -Χριστουδουλίδη θα έχει δύο βασικά θέματα στην ατζέντα, το Κυπριακό και το καλώδιο, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο κύπριος Πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Αθήνα χωρίς κάποια θετική εξέλιξη στις βαλίτσες του.

Δύο 24ωρα επομένως πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, το υπουργικό στη Λευκωσία αποκτά οπωσδήποτε ένα ειδικό βάρος, ωστόσο ακόμη και στο σενάριο που εγκριθεί πράγματι σήμερα η συμφωνία, το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο που θα περιλαμβάνει το κείμενο.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα